Artikelen

Literatuur en films - Sub Categories

 • Wetenschap & non-fictie (2)
 • Romans (11)
 • Films (5)

  In het café aan de bar of op straat met je buurvrouw praat je niet zo heel snel over pedofilie. Het verschijnsel leeft in heel de wereld nog altijd voor een heel groot deel in de taboesfeer. Maar als er één wereldje is waarin wordt afgerekend met taboes, dan is het wel in de wereld van films. Als we gaan kijken of we films over pedofilie kunnen vinden, komen we dan ook een aantal interessante titels tegen. Wij zetten ze voor u op een rijtje, met de bedoeling om ook besprekingen te gaan publiceren. Mocht u aanvullingen hebben, dan stellen wij het zeer op prijs als u die ons doorgeeft. En ook als u een film wilt bespreken kan dat in een nieuwe bijdrage.

  De volgende films willen wij u aanbevelen:

  • the Boys of St. Vincent
   Waargebeurd verhaal over jongens die seksueel misbruikt worden door de christelijke leiding van een weeshuis in Newfoundland.
  • Finding Neverland
   Film over de oorspronkelijke schrijver van Peter Pan, die een zeer bijzondere band met de jongens waarop zijn toneelstuk geïnspireerd is opbouwt.
  • L.I.E.
   15-jarige jongen raakt aan lager wal en breekt in bij een man met wie hij vervolgens een bijzondere relatie opbouwt.
  • the Lost Son
   Speurder komt kinderhandelaars op het spoor en rolt de organisatie op. Bevat enkele schokkende passages.
  • La Mala Educación
   Twee jongens in een katholiek internaat in Spanje ontdekken de liefde terwijl een pater hier getuige van is en een van de jongens voor zichzelf wil. Op latere leeftijd komen de drie elkaar nog enkele malen tegen, niet zonder gevolgen.
  • The Man Without A Face
   Jongen vraagt bijles aan een ex-leraar met een half verbrand gezicht. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de twee maar de man blijkt een verleden te hebben.
  • Morte à Venezia (Death in Venice)
   Componist zoekt rust aan de kust van Venetie en raakt daar verliefd op een jongen in het begin van zijn puberteit
  • Return To Innocence
   Een kinderpsycholoog komt in opspraak wanneer hij ervan verdacht wordt een cliënt seksueel misbruikt te hebben.
  • Sacred Silence
   Een jonge priester die zich inzet tegen de criminaliteit in Napels wordt verliefd op een 13-jarige jongen. De Napolitaanse criminelen proberen hem hiermee het zwijgen op te leggen.
  • Voor Een Verloren Soldaat
   Film over de relatie tussen een Canadese soldaat en een Nederlandse jongen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zie ook de boekbespreking.
  • The Woodsman
   Een veroordeelde pedoseksueel komt na 12 jaar celstraf weer vrij, en wordt opnieuw geconfronteerd met zijn eigen gevoelens voor jonge meisjes.

Gevallen Vogel

Wellicht interessant

In Trouw (11 oktober 2014 ‘Ik roep walging op’) las ik een interview met Theo van Willigenburg. Ethicus Van Willigenburg was hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. In zijn vrije tijd was hij zanger in enkele koren en cantor van een kerk.
Tien jaar geleden belandde hij in de gevangenis, nadat hij seks gehad had met een dertienjarige jongen.

Pathologieën - Jacob Israël de Haan

Het boek gaat over een jongen die worstelt met zijn pedofiele neigingen omdat hij die als onjuist beschouwd en daardoor gekweld wordt door schuldgevoelens en zondebesef.

Romans/ gedichten

Overzicht

Beelen, Willem, Achter het licht (1998)
Büch, Boudewijn, Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs - gedichten (1976)
Burroughs, Augusten, Er klopt iets niet/ Running with Scissors (2002)
Coote, Cathy, In Onschuld (2003)
Cronin, Dr. A.J., De Spaanse tuinman (1950)
Dantzig, Rudi van, Voor een verloren soldaat (1986)

"Hebt u mijn pop ook gezien?" - Willem G. van Maanen

Bron: 
Eigen bijdrage
"Hebt u mijn pop ook gezien?" - Willem G. van Maanen

Er zijn tijden geweest dat pedofilie in het dagelijks leven beter bespreekbaar was dan nu en ik bespeur op deze site hier en daar nostalgie naar die jaren. Maar nostalgie van het soort "Vroeger was alles beter" is misplaatst. Niet omdat ik ermee instem dat pedofilie onbespreekbaar is, maar omdat het een heel korte tijd was.

Mein erstes Wunder

Bron: 
Anne Wilder
Mein erstes Wunder

Romantische Duitse film uit 2002 over de platonische liefdesband tussen een minderjarig meisje en een volwassen man.

Trailer: Mein erstes Wunder

The Reader

Bron: 
Mirage Enterprises
Publicatiedatum: 
10 december 2008
The Reader

Ontroerende en tegelijk schokkende film (gebaseerd op een roman van Bernhard Schlink) over een liefdesrelatie tussen een 15-jarige jongen en een volwassen vrouw. Het aangrijpendste aan deze film is eigenlijk niet dat er sprake is van een pedofiele relatie maar dat de vrouw in kwestie een oorlogsmisdadiger blijkt te zijn. Overtuigend acteerwerk.

In Onschuld- Cathy Coote

Bron: 
Bol.Com, Biblion Recensie
In Onschuld- Cathy Coote

''Iemand die kwetsbaar en naïef is tot een seksuele relatie dwingen om een verwrongen lust te bevredigen, is pervers. Boosaardig zelfs. Maar als de dader een zestienjarig schoolmeisje is, is het haar dan aan te rekenen? En als haar slachtoffer een vierendertigjarige docent is, had hij dan niet beter moeten weten? Ze is echter onweerstaanbaar, onontkoombaar, haar optreden is perfect.

Anders Dan Alle Andere- Regina Faerber

Bron: 
Mijn Boekenkast
Anders Dan Alle Andere- Regina Faerber

Anders dan alle andere gaat over Amara Klein die verliefd wordt op een veertig jarige dirigent. Ze krijgen samen een relatie maar Amara kan daar niet voor uitkomen, niemand snapt dat zij het echt wilt. Natuurlijk ondervind ze daar problemen van maar anders dan alle andere is eigenlijk vooral een romantisch verhaal over twee mensen die echt van elkaar houden, hoewel iedereen daar tegen is.

The Woodsman

Een veroordeelde pedoseksueel komt na 12 jaar celstraf weer vrij, en wordt opnieuw geconfronteerd met zijn eigen gevoelens voor jonge meisjes.