Artikelen

Gevallen Vogel

Wellicht interessant

In Trouw (11 oktober 2014 ‘Ik roep walging op’) las ik een interview met Theo van Willigenburg. Ethicus Van Willigenburg was hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. In zijn vrije tijd was hij zanger in enkele koren en cantor van een kerk.
Tien jaar geleden belandde hij in de gevangenis, nadat hij seks gehad had met een dertienjarige jongen.

Monique Möller: Pedofiele Relaties

Bron: 
Van Loghum Slaterus
Monique Möller: Pedofiele Relaties

Boek uit 1983.

Van de achterkaft:

"Het beeld van de kinderlokker als een snoepjes uitdelende man die de onschuld belaagt, wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Frits Bernard: PAEDOPHILIA

Bron: 
Frits Bernard
Frits Bernard: PAEDOPHILIA

A factual report

Klassieke verhandeling over pedofilie uit 1985 van wijlen dr. Frits Bernard, een Nederlandse seksuoloog en stuwende kracht in de emancipatiebeweging rond pedofilie en vrijwillige, onschadelijke uitingsvormen daarvan.

De volledige tekst is te vinden op deze site: PAEDOPHILIA

T. Rivas: Positive Memories

Bron: 
Ipce publicaties
Publicatiedatum: 
21 juli 2011
T. Rivas: Positive Memories

Cases of positive memories of erotic and platonic relationships and contacts of children with adults, as seen from the perspective of the former minor

Positive Memories is een Engelstalig boek van T. Rivas, gepubliceerd door Ipce.

Journal of homosexuality, vol. 20

Voor diegenen die echte wetenschappelijke discussies willen lezen of voeren: Engelstalige wetenschappelijke literatuur is er in overvloed. Eén aflevering van een tijdschrift vormt een mooi startpunt. Het redelijk gezaghebbende internationale tijdschrift "Journal of Homosexuality" wijdde in 1990 een speciaal themanummer aan relaties tussen mannen en jongens, oftewel boylovers en "loved boys". Een groot aantal verschillende auteurs schrijft ruim 330 bladzijden vol over "man-boy relationships". Het themanummer stond onder eindredactie van 3 Nederlanders: de al eerder genoemde Edward Brongersma en Theo Sandfort, en daarnaast Alex van Naerssen, beiden verbonden aan de Universiteit Utrecht. Sandfort was verbonden aan de vakgroep Homostudies en Van Naerssen (nog steeds) aan de vakgroep klinische psychologie.

In het themanummer komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod, wat wel blijkt uit de inhoudsopgave. Voor wie geïnteresseerd is in wat wetenschappers over dit onderwerp te melden hebben, is dit een mooi startpunt. Het nummer staat vol met literatuurverwijzingen.

Ireen van Engelen: En ze noemen het liefde

Een uitgesproken negatieve houding ten opzichte van pedofilie is te vinden in het boek "...En ze noemen het liefde" van Ireen van Engelen. Hierin beschrijft ze haar onderzoek naar "pedofiele netwerken", nadat ze toevallig in aanraking is gekomen met een aantal brieven waarin afschuwelijk seksueel misbruik van kinderen wordt beschreven.

Theo Sandfort: Jongens over vriendschap en seks met mannen

Theo Sandfort is een Nederlandse wetenschapper die zich bezig heeft gehouden met relaties tussen jongens en mannen. Hij was verbonden aan de Universiteit Utrecht. Een relatief makkelijk te vinden boek van hem is "Jongens over vriendschap en seks met mannen". Het bijzondere aan dit boek is dat er jongens in aan het woord komen die positieve dingen te melden hebben over de relatie met een man. Wel is het gedateerd: in het huidige maatschappelijke klimaat zou dit boek niet meer geschreven worden.

Edward Brongersma: Jongensliefde

De bekendste Nederlandse pedofiel (hoewel niet iedereen hem zo zou willen noemen) was Edward Brongersma. Brongersma was onder andere lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en schreef verschillende werken over pedofilie, en dan met name relaties tussen jongens en mannen. Zijn belangrijkste werk is het uit twee delen bestaande boek "Jongensliefde". Brongersma overleed in 1998 door een zelfgekozen einde aan zijn leven, wat hij niet meer zag zitten. Over de hulp die zijn huisarts daarbij bood is tot aan de Hoge Raad geprocedeerd.

In het boek "Jongensliefde" wordt seks en erotiek tussen jongens en mannen beschreven, en wordt bovendien "afgerekend" met de bestaande vooroordelen ten opzichte van de jongensliefde. Niet iedereen zal dit boek kunnen waarderen vanwege de openlijk positieve benadering van pedofilie.

Frank van Ree: Pedofilie - een controversiële kwestie

In het boek "Pedofilie – een controversiële kwestie" van Frank van Ree staat veel zinvolle informatie over pedofilie en pedoseksualiteit, waaronder een aantal definities. Bovendien worden een aantal omgangsregels genoemd, en wordt aandacht besteed aan het maatschappelijke klimaat. Dit boek is een goed startpunt voor iemand die meer te weten wil komen over pedofilie. Achterin staat een flinke literatuurlijst met verwijzingen naar zowel andere Nederlandstalige boeken als internationale wetenschappelijke literatuur.