Artikelen

Pathologieën - Jacob Israël de Haan

Het boek gaat over een jongen die worstelt met zijn pedofiele neigingen omdat hij die als onjuist beschouwd en daardoor gekweld wordt door schuldgevoelens en zondebesef.

Romans/ gedichten

Overzicht

Beelen, Willem, Achter het licht (1998)
Büch, Boudewijn, Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs - gedichten (1976)
Burroughs, Augusten, Er klopt iets niet/ Running with Scissors (2002)
Coote, Cathy, In Onschuld (2003)
Cronin, Dr. A.J., De Spaanse tuinman (1950)
Dantzig, Rudi van, Voor een verloren soldaat (1986)

"Hebt u mijn pop ook gezien?" - Willem G. van Maanen

Bron: 
Eigen bijdrage
"Hebt u mijn pop ook gezien?" - Willem G. van Maanen

Er zijn tijden geweest dat pedofilie in het dagelijks leven beter bespreekbaar was dan nu en ik bespeur op deze site hier en daar nostalgie naar die jaren. Maar nostalgie van het soort "Vroeger was alles beter" is misplaatst. Niet omdat ik ermee instem dat pedofilie onbespreekbaar is, maar omdat het een heel korte tijd was.

In Onschuld- Cathy Coote

Bron: 
Bol.Com, Biblion Recensie
In Onschuld- Cathy Coote

''Iemand die kwetsbaar en naïef is tot een seksuele relatie dwingen om een verwrongen lust te bevredigen, is pervers. Boosaardig zelfs. Maar als de dader een zestienjarig schoolmeisje is, is het haar dan aan te rekenen? En als haar slachtoffer een vierendertigjarige docent is, had hij dan niet beter moeten weten? Ze is echter onweerstaanbaar, onontkoombaar, haar optreden is perfect.

Anders Dan Alle Andere- Regina Faerber

Bron: 
Mijn Boekenkast
Anders Dan Alle Andere- Regina Faerber

Anders dan alle andere gaat over Amara Klein die verliefd wordt op een veertig jarige dirigent. Ze krijgen samen een relatie maar Amara kan daar niet voor uitkomen, niemand snapt dat zij het echt wilt. Natuurlijk ondervind ze daar problemen van maar anders dan alle andere is eigenlijk vooral een romantisch verhaal over twee mensen die echt van elkaar houden, hoewel iedereen daar tegen is.

"De Favoriet" - Bernard Wesseling

In de zomer voordat hij naar de middelbare school gaat leert Bart Ron
kennen, een dikke Amerikaan die met zijn veel jongere vriendin en een
papegaai op een jacht in de haven woont. Bij Ron is het altijd feest en
alles mag. Bart brengt er dan ook veel tijd door, eerst met zijn vriend
Dennis, maar als die vriendschap verwatert met zijn nieuwe middelbare
schoolvriend Jeroen. Dan moet Bart voor een jaar naar Amerika, omdat zijn
vader daar tijdelijk gaat werken. Hij mist Ron vreselijk en is heel blij als
ze weer teruggaan. Maar terug bij Ron gaat alles mis: de relatie wordt
seksueel en Ron belandt om andere redenen in de gevangenis. Voor Ron loopt
het slecht af, maar Bart kust aan het eind van het boek voor het eerst een
meisje.

"Zeer kleine liefde" - Ted van Lieshout

Een jongen zonder vader heeft als twaalfjarige een relatie met een man. Als bij de jongen schuld- en schaamtegevoelens gaan spelen, verbreekt hij de relatie, terwijl hij dat eigenlijk ook niet wil. Vijfentwintig jaar later ontvangt de jongen van toen een brief, waarin de man om vergiffenis vraagt om wat hij de jongen destijds heeft aangedaan. De jongen schrijft terug dat hij moeite heeft met de schuldgevoelens van de man, omdat hijzelf vooral de mooie kanten van de relatie van toen ziet. Hij stelt voor elkaar weer te ontmoeten, maar dat komt er niet van. De jongen gaat niet op zoek: hij zal de man ook nu niet verraden.
In het boek staan gedichten, brieven en foto’s die de jongen als twaalfjarige maakte tijdens een uitstapje samen met de man.

"De Blauwe Ruiter" - Luc Huybrechts

Anouk Devrindt is veertig en journaliste. Ze keert terug naar haar geboortestreek De Westhoek (de Vlaamse kust bij de Franse grens) om een boek over een pedofilie-affaire te schrijven. Tijdens haar verblijf komen herinneringen boven over de relatie die ze als veertienjarige had met De Blauwe Ruiter; een schilder en vriendin van haar moeder. Anouk, die in haar verdere leven weinig geluk heeft gehad, herleest het dagboek wat ze op haar twintigste over de voor haar belangrijke periode schreef. Ze probeert de confrontatie te vermijden, maar op het allerlaatste moment ontmoet ze De Blauwe Ruiter toch.

"Voor een verloren soldaat" - Rudi van Dantzig

Jeroen wordt in de hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog door zijn ouders naar Friesland gestuurd om daar in een boerengezin wat aan te sterken. Hij is dan elf jaar.
Hij moet erg wennen aan het Friese gezin waarin hij terechtkomt, maar burgert uiteindelijk redelijk in. Als Nederland bevrijd wordt en Canadese soldaten naar het Friese dorpje komen, staat Jeroen vooraan te juichen. Een vriendelijke soldaat neemt hem mee om een stukje te rijden in de jeep.
Het blijkt dat de soldaat, Wolt, sterke gevoelens voor Jeroen heeft. Al snel hebben de twee seks.

"Een jongen met vier benen" - Kees Verheul

Een jongen met vier benen is een roman over de jeugd van de schrijver. Hij probeert gebeurtenissen en de bijbehorende gevoelens zo goed mogelijk te reproduceren. Het bestaat uit 4 delen, in chronologische volgorde. In elk deel komt een belangrijke vriendschap aan de orde.