Buurt voert actie tegen zedendelinquent

Bron: Haarlems Dagblad, 5 juni 2004

VELSERBROEK - Enkele tientallen bewoners van de Botenbuurt in Velserbroek zijn in actie gekomen tegen een 57-jarige zedendelinquent, die onlangs na het uitzitten van zijn straf in zijn oude woning is teruggekeerd. Bewoners hebben vijftig handtekeningen verzameld en een brief gestuurd naar woningbouwvereniging Eigen Haard, waarin gevraagd wordt de man een andere woning toe te wijzen. Ook is er een gesprek gevoerd met de politie.

De man werd in oktober vorig jaar door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De Velserbroeker zou ontucht hebben gepleegd met vier minderjarige meisjes - tussen 12 en 17 jaar - allen vriendinnen van zijn dochter. Hij leerde ze kennen via manege Rozenstein in Santpoort-Noord, waar zijn dochter paard reed.

De man is overigens tegen zijn veroordeling in hoger beroep gegaan. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en stelt dat de meisjes via hem de aandacht proberen af te leiden van de man die de delicten daadwerkelijk zou hebben gepleegd. Dat is volgens hem de eigenaar van de manege, maar daartegen is geen aangifte gedaan.

Door aftrek van het voorarrest is de Velserbroeker vlak voor Pinksteren vrijgekomen. Toen hij bij zijn woning werd gesignaleerd, brak er grote onrust in de Botenbuurt uit. Zegslieden, die allen anoniem willen blijven, verklaren het schandalig te vinden dat de buurt niet over de terugkeer op de hoogte werd gesteld. ,,Dit is een enorm kinderrijke buurt. In negentig procent van de woningen wonen gezinnen met kinderen in uiteenlopende leeftijden. We zijn er zeker niet op uit om hem door het slijk te halen. Iedereen heeft recht op een nieuwe start, maar niet hier in de wijk'', zegt een van de anonymi.

De bewoners verklaren zelf ook niet een -twee-drie een oplossing te weten voor het probleem. ,,Wij eisen wel dat de bewoner een andere woning krijgt toegewezen. Weg bij zoveel kinderen en weg bij zoveel mensen die hem hier niet willen hebben,'' zo schrijven ze aan de woningbouwvereniging.

Een delegatie van buurtbewoners heeft inmiddels een gesprek gevoerd met de gebiedgebonden agent. Die zou daarbij hebben toegezegd een gesprek met de man te zullen voeren. Volgens politiewoordvoerder Wout van Loenen heeft de politie maar een zeer beperkte rol in de zaak. ,,Er ligt geen gerechtelijke uitspraak dat de man niet mag terugkeren in de buurt. Verder heeft hij geen nieuwe strafbare feiten gepleegd. Het is goed dat de bewoners ons op de hoogte hebben gesteld van hun onrust. Ik begrijp die onrust ook wel, maar veel kunnen wij er niet mee doen.'' Algemene Woningbouwvereniging Eigen Haard was niet bereikbaar voor commentaar.

Advocaat N. Vogelaar wil niet inhoudelijk reageren op de actie tegen zijn cliënt. ,,Het zij zo. Ik denk niet dat mijn cliënt gevaarlijk is, maar verder ga ik er niet op in.'' Vogelaar zal wel actie ondernemen als zijn cliënt veel last ondervindt van het initiatief uit de buurt.

De advocaat bevestigt dat zijn cliënt nog steeds van mening is onschuldig te zijn. In september dient het hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam. Dan wordt een nieuwe getuige verhoord, die een ontlastende verklaring zal afleggen, aldus Vogelaar. De raadsman zet bij het hoger beroep in op vrijspraak en sluit niet uit dat daarna een schadevergoedingsprocedure in werking wordt gezet voor de tijd dat de man gevangen heeft gezeten.

Reacties

Die man heeft zijn straf uitgezeten, laat die man met rust !

Maak je meer druk om moordenaars die na hun straf de samenleving weer inkomen !

pupil jij bent echt niet helemaal goed dus als er iemand vermoord wordt alleen dan kan je tegen beroep gaan dat klopt echt niet hoor ik vindt dat de bewoners echt helemaal gelijk hebben hij mag van mij wel levenslang zitten want die 4 meisjes zijn nu waarschijnlijk wantrouw tegen elke gescheiden ouder (vader)

Eérst coherente zinnen typen, dáárná op "Voeg reactie toe" klikken alsjeblieft. Hier is dus echt geen enkel touw aan vast te knopen.

Het enige dat me duidelijk wordt uit je reactie is dat je het oneens bent met Pupil en dat deze man volgens jou levenslang verdient. Ik ben het wèl eens met Pupil, en wel omdat deze man veroordeeld is voor ontucht, en niet voor aanranding of verkrachting, en de man er bovendien nog tegen in hoger beroep gaat ook. Dat spreekt allemaal voor hem. Er is waarschijnlijk wel iets gebeurd, maar het lijkt niet bijzonder ernstig te zijn geweest afgaande op dit artikel. Levenslang lijkt me dan ook enorm overtrokken.

Over oude koeien gesproken zeg... Juni 2004...

ik weet dat het een late reactie is (erg laat)
maar ik ben aangerand door die vent. dus ik ben het absoluut mee eens dat ie levenslang had mogen hebben.
maar hij is trouwens overleden een paar weken geleden vreselijk voor zijn dochter maar ik vind het niet erg voor hem.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.