'Zedenzaak Delfshaven door politie opgeklopt'

Bron: Volkskrant, 18 juni 2004

ROTTERDAM - De jeugdzedenzaak in Delfshaven, waarbij meer dan tien jongeren zich zouden hebben vergrepen aan meisjes van 13 tot 15 jaar, wordt door de politie opgeblazen. Dat zegt de Rotterdamse advocate Karin Blonk, die een 13-jarige hoofdverdachte bijstaat. Volgens Blonk zijn sommige van de vermeende slachtoffers onder druk gezet om aangifte te doen.

Blonk treedt naar buiten met haar visie omdat ze zich ergert aan het beeld dat de politie van de zaak neerzet. Het korps heeft meermalen in alarmerende toonzetting informatie naar buiten gebracht. Dat is vrij uitzonderlijk; gewoonlijk worden zaken met minderjarigen discreet behandeld. Ook de rechtszaken vinden achter gesloten deuren plaats.

Onlangs echter verscheen in de Korpskrant een verhaal waarin betrokken rechercheurs aangaven ondanks al hun ervaring diep geschokt te zijn door wat ze onder ogen hadden gekregen. De jonge meisjes zouden zijn gechanteerd met foto's om hen tot seks te bewegen. Ook zouden leraren op de hoogte zijn geweest van de verkrachtingen, maar die zouden de politie niet hebben ingelicht.

Gesprekken met getuigen, verdachten en slachtoffers bevestigen volgens Blonk wat zij op grond van het dossier al vermoedde: 'De politie blaast de zaak enorm op en werkt doelbewust naar verkrachtingen toe. Maar zeker vier van de vijf gevallen zijn zeer dubbelzinnig en dat van die foto's is gewoon onzin. Niet voor niets hebben sommige vermeende slachtoffers geen aangifte willen doen.'

Volgens haar zijn de betrokken leraren ook verbolgen over de politievoorlichting.