Angst voor kinderlokkers en aanranders

Bron: Algemeen Dagblad
Door: Peter Groenendijk

Meldingen van kinderlokkers en aanranders hebben de afgelopen weken op tientallen basisscholen paniek gezaaid. Deze scholen hebben ouders onlangs per brief gewaarschuwd voor de aanwezigheid van verdachte figuren.

De ontvoering van de 13-jarige Wei Wei Hu uit Eibergen lijkt de angst te hebben aangewakkerd. De scholen die waarschuwingsbrieven hebben verstuurd, refereren aan die ontvoering. ,,Het verhaal van Wei Wei laat zien dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn'', zegt een woordvoerder van een basisschool in Barendrecht. ,,Wees alert!'', schreef deze school aan de ouders. ,,Er bereikte ons een bericht over een man die ongevraagd kinderen fotografeert.'

Ook door scholen in onder meer Purmerend, Schagen, Egmond aan den Hoef en Boxtel is schriftelijk en in de lessen gewaarschuwd voor een kinderlokker. In Purmerend is ook een verdachte aangehouden, bevestigt de politie. In andere gemeenten gaat het slechts om geruchten.

In Egmond aan den Hoef hebben ouders in de afgelopen weken in totaal al vier waarschuwingsbrieven ontvangen van de leiding van twee basisscholen. In die gemeente doen geruchten de ronde over twee mannen die kinderen in het dorp zouden aanranden. De angst onder ouders is er groot. Een groep ouders overweegt zelfs een beveiligingsbedrijf in de arm te nemen om over de kinderen te waken.
Zeker 100 basisscholen geven inmiddels speciale lessen over het gevaar van kinderlokkers. ,,De schrik zit er flink in na de ontvoering van Wei Wei Hu'', zegt de Besturenraad van protestants-christelijke basisscholen in Nederland, ,,temeer daar het niet de eerste ernstige zaak was dit jaar.'' In april werd de 9-jarige Steijn Bastings uit Berg en Terblijt ontvoerd door een 35-jarige inwoner van Maastricht.

De Besturenraad bevestigt de opmars van lessen in weerbaarheid, die veel basisscholen sinds enige tijd geven. ,,Het is triest dat zoiets tegenwoordig nodig is, maar veel scholen vinden dat je niet alert genoeg kunt zijn.''