In andere steden wonen ook kinderen

Bron: 
nrc.next
Publicatiedatum: 
29 oktober 2009
In andere steden wonen ook kinderen

Reclassering: probleem moet je niet verplaatsen

> De Reclassering vindt het goed dat Eindhoven geen gebiedsverbod mag opleggen aan een pedoseksueel.
> Maar Hirsch Ballin bekijkt of burgemeesters meer bevoegdheid kunnen krijgen.

Wat heeft het voor nut om een burgemeester in te lichten over een pedoseksueel die vrijkomt, als hij vervolgens niet veel kan doen met die informatie? Die vraag wierp Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland, begin dit jaar op toen minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) bekendmaakte dat het Openbaar Ministerie (OM) burgemeesters voortaan inlicht als een zedendelinquent op vrije voeten komt. Van Gennip waarschuwde dat een burgemeester die geen instrumenten heeft om op terug te vallen, zoals verplichte ondertoezichtstelling, een "tandeloze tijger" is.

En dat is precies het probleem waar de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel nu tegenaan loopt. Toen het OM hem vorige maand informeerde over de aanstaande vrijlating van de 61-jarige pedoseksueel Sytze van der V., besloot hij de man de toegang te ontzeggen tot delen van zijn woonplaats. Door middel van het gebiedsverbod uit de gemeentewet wilde hij de terugkeer voorkomen van de pedoseksueel, die drie keer is veroordeeld wegens zedendelicten met minderjarigen. De laatste keer had het gerechtshof in Den Bosch Van der V. voor ontucht met vier minderjarige jongens tot drie jaar gevangenisstraf en vijf jaar reclasseringstoezicht veroordeeld. Omdat de man tegen het vonnis in cassatie is gegaan, kan hem - zolang de Hoge Raad zich niet heeft uitgesproken over de zaak - geen verplicht toezicht worden opgelegd. Dat was voor de Eindhovense burgemeester reden om een gebiedsverbod in te stellen. Maar dat had hij niet mogen doen, zo bepaalde de rechter. Van Gijzel is teleurgesteld over die uitspraak. Hij spreekt van een "gat in de wetgeving" en wil dat het kabinet burgemeesters meer bevoegdheden geeft.

Hirsch Ballin neemt die vraag serieus, zegt zijn woordvoerder. De minister gaat de mogelijkheden bekijken om burgemeesters meer bevoegdheden te geven bij de terugkeer van pedoseksuelen.

Reclassering Nederland is tevreden met de uitspraak van de rechter. Directeur Van Gennip meent dat burgemeesters het probleem van de terugkeer van zedendelinquenten niet mogen doorschuiven naar andere gemeenten. "Ik snap dat Van Gijzel hiermee in zijn maag zit, maar als hij het niet oplost, zit een andere burgemeester ermee. In Helmond en Den Bosch wonen ook kindertjes." Als het aan Van Gennip ligt, mogen zedendelinquenten met een hoog recidiverisico niet vrijkomen zonder dat daaraan door de rechter strikte voorwaarden zijn verbonden, zoals toezicht en controle. Die moeten dan ook gelden wanneer een pedofiel in cassatie gaat. "Op die manier hoef je burgemeesters helemaal niet lastig te vallen met dit soort problemen."

Volgende week spreekt de Tweede Kamer over de Eindhovense kwestie tijdens een spoeddebat. Kamerlid De Roon (PVV): "Pedofielen moeten naar ons idee helemaal niet zo snel op vrije voeten komen, maar als dat toch gebeurt, moet het instrumentarium om hen aan de leiband te houden, sluitend zijn. Dat is nu niet het geval. De Eindhovense pedofiel trekt gewoon een lange neus naar justitie en naar burgemeester Van Gijzel."

Een Kamermeerderheid (CDA, SP, VVD en PVV) wil dat de wet wordt aangepast, zodat verplicht toezicht ook mogelijk is zolang een vonnis nog niet onherroepelijk is. De PvdA staat niet afwijzend tegenover zo'n wetswijziging, al wil Kamerlid Arib eerst van de minister horen welke haken en ogen hieraan zitten. "Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat zedendelinquenten aan toezicht ontsnappen door in hoger beroep te gaan." Van Velzen (SP): "Als de rechter vindt dat iemand onder toezicht moet worden gesteld, moet er toezicht zijn, punt uit."