Kinderen willen chatboxen dicht

Bron: De Telegraaf online, 15 juli 2004

AMSTERDAM - Internettende kinderen zijn zo bang voor misbruik door volwassenen dat ze alle online chatboxen liever gesloten zien. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Commission for Social Care Inspection, die 110 kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar heeft ondervraagd.

De commissie was vooral benieuwd naar de zaken waar de kinderen zich zorgen om maken. Het blijkt dat minderjarigen vooral bang zijn voor drugsgebruik, ontvoering en intimidatie. Veel kinderen vrezen bovendien terroristische aanslagen en ziektes als Sars.

Ook internet blijkt zogezegd een bron van zorg, omdat al geruime tijd berichten opduiken dat pedofielen chatboxen gebruiken bij hun zoektochten naar slachtoffers. De meeste kinderen zijn zich van de gevaren 'zeer bewust', zo melden de Britse onderzoekers.

Veel ondervraagden achten de risico's voor jongere kinderen het grootst, omdat zij onvoldoende op de hoogte zouden zijn van de risico's. Veel kinderen vinden dat alle online chatrooms maar beter gesloten kunnen worden om de gebruikers ervan te beschermen.