Brussel wil Europees register pedofielen

Bron: ANP / De Volkskrant (online), 16 juli 2004 16:22

BRUSSEL - Europees justitiecommissaris Vitorino wil nog in oktober van dit jaar beginnen met een internationaal register van pedofielen. Hij zal de EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken daarvoor maandag voorstellen presenteren.

Vitorino reageert daarmee op een oproep van de Belgische justitieminister Onkelinx, naar aanleiding van de België wonende Franse seriemoordenaar Fourniret.

Door een register zouden lidstaten sneller en beter informatie krijgen over veroordeelde personen die naar een ander EU-land verhuizen. België heeft het Frankrijk nogal kwalijk genomen dat er begin jaren negentig geen enkele informatie is verstrekt over Fourniret, toen die naar België verhuisde.

Het EU-register zou moeten werken op basis van een losse informatie-uitwisseling om snel van start te kunnen gaan. Later is ook nog uitgebreide EU-wetgeving nodig, om een officieel register aan te kunnen leggen, waarin ook veroordeelde grote criminelen en terroristen staan vermeld.

Nederland wacht het voorstel af, zei een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Hij noemde het ,,te prematuur'' voor een reactie.

Reacties

NB: let op het foutieve gebruik van de term 'pedofielen' waar 'personen die veroordeeld zijn voor seksuele misdrijven met minderjarigen' wordt bedoeld.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.