Judoleraar de cel in

Jaar plus zes maanden voorwaardelijk na ontucht met jongens

Bron: Het Parool, 13 juli 2004

AMSTERDAM - De rechtbank heeft de 38-jarige Amsterdamse judoleraar Richard van D. gisteren veroordeeld tot een jaar cel plus een halfjaar voorwaardelijk voor het plegen van ontucht met vijf jonge pupillen tussen 1993 en 2002.

Ook moet Van D. zich laten behandelen in een psychiatrische inrichting en moet hij drie slachtoffers 1500 euro schadevergoeding betalen.

Hoewel Van D. maar vier van de vijf zaken (gedeeltelijk) heeft bekend, acht de rechtbank alle vijf zaken bewezen. Ook heeft justitie de rechtbank ervan weten te overtuigen dat de judoleraar zijn pupillen, van wie de jongste zeven waren toen het misbruik begon, ook onder hun kleding heeft betast en dat hij sommige jongetjes heeft afgetrokken toen die bij hem logeerden in nachten voor judotoernooien. Dat de jongetjes en hun ouders verklaringen op elkaar hebben afgestemd, zoals Van D. en zijn advocaat hadden aangevoerd, gelooft de rechtbank niet.

De rechtbank rekent het Van D. zwaar aan dat hij de jongetjes heeft misbruikt terwijl die 'aan zijn zorg waren toevertrouwd' en zijn pupillen niet in staat waren tegen hun judoleraar te protesteren. Van D. gaf onder meer les bij de judoclubs MEO in het Oosterpark en Judo Ryu in Noord.

Vaderlijk

Psychiaters en psychologen stelden vast dat Van D. zich maar beperkt bewust was van de seksuele lading van zijn handelingen, die hij zelf als 'vaderlijk' beschouwde. Hoewel hij zijn gedrag achteraf afkeurt, kan hij maar ten dele tegenover zichzelf erkennen dat hij ontucht heeft gepleegd. De psychiater beschouwt Van D. als 'enigszins ontoerekeningsvatbaar'; ook ziet hij 'enige kans' dat de judoleraar zich opnieuw aan jongetjes vergrijpt. Daarom moet Van,D. zich aan zijn pedofiele neigingen laten behandelen.

Aangezien Van D. noch zijn advocaat de uitspraak van de rechtbank was komen aanhoren, is nog onduidelijk of hij in hoger beroep gaat tegen de straf.

De verklaringen van de jongens geven volgens de officier van justitie een vast patroon weer. De jongens gingen op judo, bleken vrij goed te zijn en kregen extra aandacht van Van D. Hij betastte de geslachtsdelen van jongens eerst tijdens de lessen en later ook bij hem thuis. De slachtoffers verklaarden later dat zij nooit iets hebben gezegd, omdat ze dat niet durfden en tegen hun leraar opkeken. "Ik realiseerde me op dat moment niet dat ik iets verkeerds deed," was Van D.'s reactie tijdens de zitting.

Zie ook:
Celstraf geëist tegen judoleraar wegens ontucht
Zware verdenking judoleraar