Vonnis Fons Spooren absurd en excessief

Bron: Dagblad van het Noorden
Door: Hilbrand Polman

AMSTERDAM - Absurd en excessief, vindt dr. Gert Hekma het vonnis dat Fons Spooren gisteren ten deel viel. De antropoloog werkt als docent homostudies aan de Universiteit van Amsterdam. "Dit past in de morele paniek over misbruik van kinderen, die ons land al geruime tijd in zijn greep heeft."

De in Bedum geboren en getogen onderzoeker vind het verwerpelijk als volwassenen kinderen dwingen tot seks. Maar van dwang was in het Anne Frank-plantsoen geen sprake, stelt hij vast. "Die jongens zijn uit vrije wil naar dat park gegaan, ze wisten donders goed wat zich daar afspeelde. Aanwijzingen voor gedwongen prostitutie zijn er niet. Spooren is ook veroordeeld omdat hij willens en wetens onbeschermde seks heeft gehad, hetgeen hij zelf trouwens ontkent. Daarmee legt de rechter wel heel eenzijdig de schuld bij Spooren voor het risico op besmetting met hiv. Die jongens zijn op school goed voorgelicht over veilige seks."

Hekma (52) heeft veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland. Onlangs nog publiceerde hij Homoseksualiteit in Nederland: van 1730 tot de moderne tijd. Hij constateert hierin dat de positie van homoseksuelen gelukkig sterk is verbeterd, maar dat de samenleving de laatste twintig jaar ten aanzien van pedofilie juist een steeds hardere houding aanneemt. Affaires over (vermeend) seksueel misbruik roepen zoveel opwinding op dat Hekma zich soms afvraagt wat nu schadelijker is voor het kind, het misbruik of de opwinding er omheen.

Hekma wijst er op dat de wetgeving over seksualiteit met minderjarigen de laatste tijd vaak veranderd is. Aanvankelijk lag de leeftijdsgrens op zestien jaar. Toen is die verlaagd naar twaalf jaar, bij seks met oudere kinderen vervolgde justitie de volwassen 'dader' alleen als er een aanklacht lag. Maar een jaar of drie geleden is de leeftijdsgrens weer verhoogd naar zestien jaar, bij betaalde seks ligt die op achttien jaar. "We kunnen er niet goed mee uit de voeten", constateert Hekma. "We beschouwen kinderen als lief en onschuldig, maar we merken ook dat kinderen op hun twaalfde al alles weten over seksualiteit."

Ook volwassen mannen die minderjarige jongens betalen voor seks, kunnen nu dus op een zware veroordeling rekenen. Een verontrustende ontwikkeling, vindt Hekma. "Je kunt toch niet altijd aan een jongen zien of hij zestien of achttien is? En dat jongens zich laten betalen voor seks, is al stokoud."
Zo lang de jongens in kwestie daar zelf voor kiezen, ziet Hekma weinig kwaad in deze bijverdiensten. "Nee, het is onzin dat die jongens daar schade van oplopen. Al staan ze natuurlijk maatschappelijk in laag aanzien. Ze zijn wel vaak uitgescholden voor hoerenjongen of broodpoot."

Reacties

Ik ben blij dat er meer mensen zich gaan afvragen wat nou schadelijker is: het vermeende misbruik of de ophef er rondheen.

De ophef er rondheen moet zeker niet onderschat worden, en houdt volgens mij zelfs voor een gedeelte de misbruik in stand. Een reden om niet te vertellen dat je misbruikt wordt is niet alleen de angst voor retributie van de misbruiker meer, maar ook angst voor alle beschuldigingen en heisa van degene aan wie je het zou vertellen.

Als Spooren daadwerkelijk met voorbedachte raden, terwijl hij wist dat hij HIV+ was, met die jongens sex heeft gehad, is hij fout bezig geweest natuurlijk. Maar verder kan ik me wel vinden in Hekma z'n verhaal. Als de jongens daar staan weten ze donders goed hoe en wat

--
The problem with people is that they're only human...

Fons Spooren heeft het flink voor zijn kiezen gekregen, publiekelijk is hij onderuit gegaan, die straf is al behoorlijk, of je iemand 2 of 20 jaar cel geeft zorgt mijns inziens er niet voor dat iemand zich zal beteren, hooguit is zo'n straf een soort genoegdoening voor de maatschappij, een afstraffing dus.
Wat ik dhr. Spooren wel aanreken is dat hij met zijn status en geld dacht zijn gang te kunnen gaan, hij had een zekere machtspositie.
Men roept wel dat deze jongens wistten wat ze deden,ogenschijnlijk lijkt dat ook wel zo,dhr.Dhr Spooren had wijzer moeten zijn,jongens doen vaak uiterst domme dingen, als volwassene hoef je je niet te laten verleiden, na de eerste keer had hij moeten stoppen.
Omdat hij besmet was, is hem (dacht ik) ook poging tot zware mishandeling ten laste gelegd, juist dit vind ik vreemd.
Hij is duidelijk onzorgvuldig geweest en mischien vanuit het standpunt dat het toch zijn probleem niet was, tenslotte werden ze betaald. maar volgens mij heeft hij nooit willens en wetens het HIV willen overbrengen.
Ik vind dat hij genoeg gestraft is,hij betaald nu zijn prijs voor het onzorgvuldig handelen,tja.....!
Shanti

Fons Spooren

Ik weet niet wat je zover heeft gebracht
Als ze jou zien 's avonds in het Anna frank park
De autolichten beschijnen een lichaam
Zonder ogen. Zonder herinnering

Ik neem aan dat je nooit liefde hebt gehad
Ook niet toen dat zo belangrijk voor je was
De woorden die bij je horen
Zijn goedkoper dan ik dacht
en in een seconde draaide jou wereld om die nacht

Stap nou die wereld uit. 1 seconde
En rij snel door ga die wereld uit
Stap die wereld uit. 1 seconde
En kijk goed rond in jou Paradijs
en Vraag niet naar de weg
Want ook jij was hem even kwijt

Op zoek naar geluk in het Anna frank park
Thuis wacht de vrouw onwetend op haar man
Ze heeft nooit iets gevoeld van zijn ontevredenheid
En alles blijft bij het oude
Als jij weer naar huis rijdt

Stap nou die wereld uit. 1 seconde
En rij snel door ga die wereld uit
Stap die wereld uit. 1 seconde
En kijk goed rond in jou Paradijs
en Vraag niet naar de weg
Want ook jij was hem even kwijt

En je hoopt dat het blijft bij het oude
Als jij weer naar huis rijdt
Stap die wereld uit. 1 seconde
En rij snel door de nieuwe wereld in
Stap die wereld uit. 1 seconde
En kijk goed rond in ons
Paradijs en Vraag eens naar de weg
Als je denkt ik ben de weg kwijt

Will van Weert © 10-08-2004

Dank voor deze zeer originele variatie op Kronenburg Park van Frank Boeijen. Heeft u verder nog iets nuttigs bij te dragen in de discussie over pedofilie? Of over deze zaak? We zouden het waarderen.

Tim

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.