OM: verkrachter Jeffrey moet worden behandeld

Bron: Rotterdams Dagblad, 19 augustus 2004
Gebruik gemaakt van gebruiker 'Rocco's typwerk op ander forum
oudere gerelateerde artikelen volgen onder dit bericht

Rotterdam - Volgens het Openbaar Ministerie heeft de 42-jarige Hellevoeter René G., verantwoordelijk voor verkrachting en poging tot doodslag van de 11-jarige Heenvlieter Jeffrey Werring, eigenlijk geen baat bij detentie. Toch werd gisteren tegen G. twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwang geëist. Niet celstraf maar dwangverpleging wordt van belang geacht. Officier van justitie mr. A. de Beer zei dat hij zelfs had overwogen helemaal geen celstraf te eisen. Hij ziet meer heil in gedwongen opname in een gesloten inrichting.

De 11-jarige Jeffrey werd op 1 september vorig jaar bij de zandafgraving van de Put van Heenvliet, door G. van de fiets getrokken en daarna seksueel misbruikt. Toen hij begon te gillen, sloeg zijn belager hem met een steen meerdere malen op het hoofd. Hij raakte in coma en is waarschijnlijk voor zijn hele leven zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapt. . ,,Van een lief en zacht kind is hij veranderd in een angstig, wantrouwend en gewelddadig jongetje,'' vertelde Jeffreys moeder de rechtbank.

Rene G. leek niet te beseffen dat zijn voorkeur voor seks met kleine jongetjes abnormaal was. Gisteren omschreef hij voor de Rotterdamse rechtbank de poging tot doodslag en het seksueel misbruik van de 11-jarige Jeffrey Werring uit Heenvliet als een exces. “Het was extreem,” luidde het korte verweer van de Hellevoeter die tijdens de zitting geen enkele emotie toonde.

G. deed kinderen vaker voorstellen tot ontucht, zowel voor als na het misbruik van Jeffrey. Maar zelfs het Pieter Baan Centrum kon na zes weken onderzoek geen antwoord geven op de vraaag waarom G. zich aan Jeffrey vergreep en hem met een steen in coma sloeg.

In plaats van direct naar zijn werk te gaan, reed de 42-jarige G. vorig jaar op 1 september vanuit Hellevoetsluis eerst naar de Put van Heenvliet. Toen hij langs de zandwinningsplek tussen Heenvliet en Zwartewaal reed en kinderen zag fietsen, kreeg hij behoefte aan seks. Jeffrey reed alleen op zijn fiets, hij was op weg naar zijn school in Brielle. Onder bedreiging van een mes nam G. Jeffrey mee naar het water, waar hij de scholier seksueel misbruikte.

Op dat moment zette Jeffrey het op een gillen. G. wilde voorkomen dat hij werd betrapt en werkte Jeffrey tegen de grond. Hij sloeg de jongen meerdere keren met een steen op het achterhoofd. Toen Jeffrey niet direct stil werd, sloeg de Hellevoeter hem weer. “Ik hoorde gekke, borrelende geluiden. Zijn hele gezicht zat onder het bloed,” was het koele commentaar van G.

De Hellevoeter ging die dag gewoon naar zijn werk, Jeffrey die nog dezelfde ochtend door voorbijgangers werd gevonden, lag een maand in coma.

Signalement

Het ontwaken van de Heenvlieter bleek van doorslaggevend belang voor het politieonderzoek, zei officier van justitie mr. A. de Beer. Het regenachtige weer en de poging Jeffrey in leven te houden, hadden weinig van het technisch bewijs overgelaten. Het natrekken van telefoons en uitpluizen van autogegevens leidde tot niets.

Nadat Jeffrey uit coma kwam, gaf hij met ‘een handen- en voetenomschrijving’ een signalement van de verdachte. Door middel van een studioverhoor gaf de jongen aan wat hem was overkomen. Dat ging door het aanwijzen van plaatjes, omdat Jeffrey nauwelijks kon spreken.

Na de mishandeling van Jeffrey leek G. allerminst geschokt. In zijn woonplaats Hellevoetsluis ging zijn zoektocht naar jonge knullen die zijn seksuele behoeften willen bevredigen verder. Zeker vijf jongens zijn in december en februari door G. benaderd met het verzoek tot ontuchtige handeling. Hij zou soms zelfs geld hebben geboden.

Na de meldingen uit Hellevoetsluis dat een man kinderen voorstellen tot ontucht deed, was de link met Jeffrey snel gelegd. Half februari besloot De Beer tot de aanhouding over te gaan. In eerste instantie ontkende hij Jeffrey te hebben misbruikt en mishandeld, later volgde een bekentenis.

“Ik ben over het algemeen zeer goed voor kinderen. Als iemand zegt dat hij geen zin heeft, verdwijnt ook de drang,” zei G. zelf over zijn behoefte aan seks met jongetjes. Volgens het Pieter Baan Centrum is bij G. wel een verband te ontdekken tussen stress en behoefte aan seks met minderjarigen. “U heeft het onvermogen om spanning op deze manier te uiten,” zei de rechter tegen G., die zelf zegt dat hij op 10-jarige leeftijd jarenlang werd misbruikt door een buurman.

Officier van Jusitie De Beer vond tbs met dwang de enige passende straf voor G. Die hoopte zelf op een behandeling op vrijwillige basis. Dat veegde De Beer van tafel: “Gezien de kans op herhaling zijn dikke muren op zijn plaats.”

Shock

Jeffrey kampt nog steeds met gedragsstoornissen. Hij kan amper lopen en zal nooit meer thuis kunnen wonen. De familie verkeert nog steeds in shock, liet Jeffrey’s moeder tijdens de zitting weten. “Jeffrey’s leven is totaal geruineerd. Ik kan niet meer naar hem kijken zonder te denken wat u met hem heeft gedaan. Geen straf doet recht aan wat u hem en mij heeft aangedaan” aldus de moeder.

Uitspraak is op 1 september.

Verkrachter heeft meer op kerfstok

Bron:TV/Radio Rijnmond, 12 mei 2004

De man die ervan verdacht wordt de 11-jarige Jeffrey uit Heenvliet zwaar te hebben mishandeld en verkracht, wordt van meer misbruik verdacht. Dat blijkt uit de voorlopige dagvaarding tegen de 42-jarige Rene G. uit Hellevoetsluis.

Jeffrey werd vorig jaar september in de Put van Heenvliet zwaar toegetakeld en lag twee weken in coma.

De verdachte zou daarna, december vorig jaar, drie keer geprobeerd hebben om kinderden te misbruiken. Ook zou hij een 12-jarige jongen in Hellevoetsluis geld geboden hebben voor orale bevrediging.

Vrijdag komt Rene G. voor het eerst voor de rechter, de zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. De man uit Hellevoetsluis moet eerst in het Pieter Baan Centrum worden onderzocht.

Pedofiel slaat toe na flater

Bron: Algemeen Dagblad, 21 februari 2004
Door: Peter Groenendijk

De gemeente Hellevoetsluis heeft een man die een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarigen, daarna jarenlang laten werken met kinderen. Daarbij ging hij opnieuw in de fout. René G., die deze week is gearresteerd, bekende gisteren dat hij in de loop van 2003 drie kinderen heeft aangerand en één jongen heeft mishandeld en verkracht.

Hij wordt verdacht van nog eens vier aanrandingen. Maar hij blijkt al jaren bekend te zijn bij gemeente, politie en justitie.

G., een 42-jarige inwoner van Hellevoetsluis en vader van drie kinderen, werd eind jaren 80 al eens veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. Nadat hij een gevangenisstraf had uitgezeten, bood de gemeente Hellevoetsluis hem een Melkert-contract aan. Hij ging aan de slag bij een kinderboerderij in die plaats.

,,Wij wisten helemaal niet dat hij voor ontucht was veroordeeld'', zegt een werknemer van de kinderboerderij, die met G. samenwerkte. ,,Dat hoorden we pas toen het te laat was.'' Na 10 maanden werd G. op de kinderboerderij gesnapt toen hij ontucht pleegde met een 11-jarige jongen.

G. werd direct weggestuurd bij de kinderboerderij, maar niemand deed aangifte bij de politie. De man kreeg een nieuwe Melkertbaan, ditmaal bij camping De Quack in Hellevoetsluis. Ook daar deed hij werk met kinderen. Het is niet bekend of hij ook daar in de fout ging; werknemers van de camping willen niet over de zaak spreken.

Volgens officier van justitie B. den Hartigh is het zorgwekkend dat de man na een eerdere veroordeling werk heeft gekregen waarbij hij veel met kinderen in aanraking kwam.

,,Ik kan me voorstellen dat mensen daar boos over worden. Ik vind dit zelf ook verontrustend. Helaas is het niet uniek, omdat we in Nederland nu eenmaal gebonden zijn aan privacyregels.''

Strafrechtelijke gegevens over iemand die zijn straf heeft uitgezeten, zijn geheim. Dat kan tot situaties leiden als met René G., zegt Den Hartigh. ,,Het is het gevolg van het feit dat deze gegevens beschermd worden. Dat heeft nadelige kanten. Ik denk dat de discussie over die privacyregels nu weer oplaait.''

In de jaren 90 kreeg de politie in Hellevoetsluis regelmatig meldingen van potloodventen, ontucht met kinderen en het lastigvallen van kinderen. René G. werd nooit aangehouden, omdat hij niet op heterdaad werd betrapt. Anders was dat in 2002, toen G. werd veroordeeld wegens bedreiging en vernieling van een woning. Maar hij was al snel weer vrij.

Ook in het najaar van 2003 ging de man vermoedelijk meermalen in de fout. Bij diverse sportverenigingen in de gemeente kwamen meldingen binnen van potloodventen.

,,Het was een man die verdacht veel leek op het signalement van G.'', zegt de jeugdvoorzitter van Hockeyvereniging Voorne in Hellevoetsluis. ,,Hij deed rare dingen terwijl hij naar pupillentrainingen stond te kijken. We hebben de politie er over ingelicht.''

Alle waarschuwingen konden niet voorkomen dat René G. in 2003 drie jongens aanrandde, en zich in september 2003 vergreep aan Jeffrey Werring. Hij verkrachtte de 11-jarige jongen en sloeg hem hard op het hoofd. Jeffrey lag weken in coma, en heeft blijvende schade overgehouden aan de mishandeling. Zo lijdt hij aan afasie en heeft hij een deuk in zijn schedel.

De gemeente Hellevoetsluis wil geen commentaar geven.

Reacties

...omdat er binnen het team een kleine discussie was over wat er nu wel en wat er nu niet geplaatst moet worden aan berichtgeving over kindermisbruik. (Er zijn recent hier een aantal artikelen geplaatst die op zich niet met pedofielen/pedofilie te maken hebben.)

Dit artikel is echter zeker van toepassing op deze website. De dader is namelijk pedofiel; zijn seksuele geaardheid is op kinderen gericht. (Dit is o.a. ook al bediscussieerd in berichten op de website jongensforum.be.) Dit moet niet ontkend worden door pedofielen - zelfs al kunnen de meeste pedofielen zich niet/nauwelijks met deze dader identificeren.

Over de strafmaat zal ook genoeg gezegd zijn op andere fora, waarschijnlijk meestal in de trant van "afschieten!". Ik denk dat dit niet de meest interessante discussie is, en houd het erop dat ik vind dat 'gedwongen TBS' zeker terecht is. Als(/zolang) de maatschappij niet de macht heeft om te voorkomen dat deze persoon weer in herhaling valt, moet deze persoon maar uit de maatschappij verwijderd worden. Zo simpel ligt het in dit geval wel, voor mij.

Een discussie waar volgens mij beter aandacht aan besteed kan worden is:
Lopen veel pedofielen het risico 'af te glijden' naar wat deze man deed?
Kunnen we voorkomen dat dat gebeurt?
Hoe kan dat het best?

"Lopen veel pedofielen het risico 'af te glijden' naar wat deze man deed?

Afglijden? Maar hoe zou dat er dan uit zien, vraag ik me af?
Hoe kom je terecht in een situatie waarin je jezelf toestaat om je lusten te bevredigen ten koste van iemand anders?

Volgens mij zou dat bijvoorbeeld kunnen door heftige emoties in combinatie met niet bewust genoeg (kunnen?) omgaan met jezelf.
Dit zou "storingen" in je denken (cognitieve dissonatie) kunnen veroorzaken, waardoor jouw lusten belangrijker gaan voelen dan je inlevend vermogen. Dit gaat trouwens op voor verkrachters van alle geaardheden, niet specifiek pedofielen.

Van dit voorbeeld uitgaande: Ik weet niet of veel pedofielen dit risico lopen. Ik kan me wel voorstellen dat heftige gevoelens van frustratie meer voorkomen bij deze groep mensen, door het grote taboe in de samenleving.

Daarom is het ook zo belangrijk om er juist bewust mee om te gaan en over te praten!

Hoi dB en anderen,

Je theorie dat meer frustraties bij pedofielen door het taboe kunnen bijdragen aan misbruik vind ik boeiend; het geeft aan dat het taboe (ik zou het meer het gebrek aan kennis willen noemen) misbruik alleen maar in de hand werkt. Een andere reden waarom datzelfde gebrek aan kennis misbruik in de hand werkt is dat een gebrek aan kennis over pedofilie eenvoudig impliceert dat er ook een gebrek aan kennis over het bestrijden van misbruik bestaat. Dat gegeven maakt het extra interessant om te bekijken wat een aanleiding kan zijn voor een pedofiel om een kind te misbruiken.

Naar mijn idee is het zo dat wanneer iemand (ongeacht geaardheid) z'n zaakjes goed op orde heeft (leuke baan, gelukkig leven) er veel minder risico op misbruik is dan wanneer er sprake is van mindere leefomstandigheden (bijvoorbeeld vervelende baan of werkloosheid, relatieproblemen, financiële problemen, noem maar wat dingen op die bij kunnen dragen aan de malaise van een persoon). Slecht in je vel zitten leidt tot frustraties, die een uitlaatklep kunnen vinden in seksueel wangedrag (en nee, vraag me nou niet dat te definieren) wanneer iemand niet de sociale vaardigheden of de relaties heeft om frustraties op een andere manier te uiten.

Worstelingen met de seksuele identiteit maken de kans op misbruik m.i. ook groter. Refereer bij René G. aan de alinea in het eerste artikel waarin gezegd wordt dat hij zich niet bewust was dat zijn voorkeur abnormaal was en aan het feit dat hij getrouwd is/was en drie kinderen heeft. Een goed seksueel bewustzijn houdt in dat iemand nadenkt over zijn/haar seksuele behoeften en hoe daar vorm aan te geven, èn wat daarvan de eventuele consequenties kunnen zijn. In het geval van een pedofiel zal de persoon zich dan bedenken wat er kan gebeuren wanneer hij/zij seksuele omgang met kinderen heeft, in welke vorm dan ook.

Sja, de Norberten onder ons zullen willen weten welke bronnen ik hiervoor kan aandragen. Nou: geen. Het is hoe ik denk dat het werkt. Dat is gebaseerd op ervaring met zeer vele pedofielen, een stukje beroepsmatige kennis van psychologie en mijn eigen empathie en intuïtie.

Groet,
Jorge

jongens tis lang geleden maar nog steeds hier mijn reactie: alles wat gezegd wordt hier is echt onzin als je niet geloofd dat ik het echt ben mijn mobiel nummer is [knip] jeffrey KAN lopen en KAN normaal gedragen naar ze leeftijd alleen hij heeft wel flashbacks niemand leest deze site meer denk ik maar jullie hebben geen idee hoeveel jeffrey is veranderd in de laatste paar jaren, laatst kwam er iemand naar mij toe en zei gecondoleerd met je broertje? what the fuck? jongens jeffrey is en blijft een kind en heel sterk ook hij heeft mentaals wijze 10000x meer kracht als mij en ook al ben ik best emotioneel als ik dit typ het is waar jeffrey is 75% hersteld in mijn ogen hoewel dat in mijn ouders hun ogen heel anders ligt...het wordt tijd dat mensen jeffrey niet gaan zien als een ander persoon die iets heb meegemaakt en er voor de rest van ze leven last van zal bljven hebben,maar gewoon als jeffrey werring die een normaal kind is en zal blijven als jullie echt willen weten wat er gebeurd is en hoe de gang van zakenzijn gegaan de afgelopen jaren [knip] is mijn msn vraag het maar maar alsjeblieft ga geen onzin lopen vertellen terwijl je nog de helft niet weet

[Contact details uit bericht verwijderd omdat niet duidelijk is dat de gevolgen van het verspreiden daarvan, overzien kunnen worden. Werkelijk geinteresseerden kunnen het team mailen.]

Na het opnieuw lezen van het schokkende verhaal van Jeffrey blijf ik verbijsterd naar mijn scherm zitten kijken. Jeffrey's verhaal is mij, zoals zovelen uit deze regio bekend. Waar ik mij nu echt kwaad over kan maken is dat er weer een kinderlokker aktief is in het gebied Bonsen Hoek / Ravense Hoek. Hebben we dan niets geleerd van wat Jeffrey heeft moeten meemaken? Wanneer krijgen onze kinderen nu ook eindelijk eens een keer hun burgerrechten? Er moet eerst weer iets erg gebeuren voordat onze kinderen een fatsoenlijke bescherming krijgen. Wij wonen zelf in de Ravense Hoek. Mijn zoons spelen voorlopig dus weer alleen in onze eigen achtertuin. Het is toch te gek voor woorden.

Een bezorgde moeder!

Beste moeder,

Zou je ons wat meer informatie willen geven? Wat is er precies aan de hand in jouw regio? Mijn intuïtie zegt dat je niet te paranoïde moet reageren en dat jouw jongens best buiten zullen kunnen spelen, maar dat kan ik rationeel niet bekrachtigen omdat je me geen informatie geeft. Op alleen mijn intuïtie moet je natuurlijk ook niet afgaan. Heb je misschien een linkje naar een nieuwsitem of iets dergelijks?

Groet,
Jorge, team Pedofilie.nl

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.