Driekwart ontucht in familie-omgeving

2 artikelen - bronnen:
Nu.nl, 7 september 2004
Compuserve nieuws
Nu.nl artikel:

DEN HAAG - Kinderen die slachtoffer zijn van pedofielen, worden in driekwart van de gevallen misbruikt door mensen uit het eigen gezin of de eigen familie. De slachtoffers zijn vaak jonger dan twaalf jaar. Het aantal pedofielen dat bij de politie staat geregistreerd is overigens de afgelopen jaren afgenomen van bijna 1800 in 1996 tot een kleine 1400 in 2002.

Dit blijkt uit het rapport Pedoseksuele delinquentie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Minister Donner van Justitie heeft het rapport inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het WODC constateert dat vaders of vaderfiguren de grootste categorie ontuchtplegers vormen. In niet meer dan tien gevallen is de dader een volstrekte vreemdeling voor het slachtoffer. Sterker dan bij daders van andere misdrijven zijn plegers van pedoseksuele delicten vrijwel uitsluitend mannen. Gemiddels zijn zij ouder dan daders van andere misdrijven, zo stelt het WODC vast.

Compuserve artikel:

Aantal pedoseksuele verdachten gedaald

Het aantal geregistreerde pedoseksuele verdachten is gedaald. Ten opzichte van 1996 nam het aantal verdachten met vierhonderd af tot veertienhonderd per jaar in 2002. De meeste delicten worden gepleegd door vaders of vaderfiguren van het slachtoffer. Dit blijkt uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) dat minister Donner van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderzoeker Rob Bijl van het WODC waarschuwt echter voor al te voorbarige conclusies. "Dat er minder verdachten zijn betekent niet dat er minder pedoseksuele delicten zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de politie vaker een aanklacht afwijst. Daarnaast komt de politie vaak niet in zicht, en ook staan veel pedoseksuele delicten bij seksuele delicten in de computer van justitie."

Het WODC vindt dat veel organisaties in het onderwijs, de sociale hulpverlening en de gezondheidszorg, maar ook politie en justitie veel samen moeten werken bij gevallen van seksueel geweld tegen kinderen.

Reacties

Hier is het rapport te lezen:

http://www.wodc.nl/publicatie/onderzoek20040419/onderzoek_191.asp?loc=/

Helaas zijn van de auteurs alleen maar de namen bekend gemaakt.

Zijn dit soms leken van de markt? Of hebben deze mensen misschien toch een verdergaande opleiding? Met de daarbij behorende extra waarde/kwalificatie?

Dus! Waarom staat hun titel of andere kwalificatie er niet bij?

Het lijkt me een modieus verschijnsel, vooral in de alpha-wereld ("we maken tegenwoordig de titels niet bekend want dat zou op een soort arrogantie kunnen lijken") maar het is om verschillende redenen wel erg hinderlijk.

Ik weet niet waarom hun titel of kwalificatie er niet bijstaat, maar je kan ze wel vinden op de site van het wodc, nl. onder "Over het WODC" en dan naar "medewerkers".

Hoe dan ook, een gedegen onderzoek lijkt me en alleen wel jammer dat nu.nl stilzwijgend "plegers van pedoseksuele delicten" vervangt door "pedofielen", maar ja dat is inderdaad niks nieuws zoals de Pedofilosoof al eerder zei.

Na een eerste blik op het onderzoek waar men hier over schrijft kan ik slecht concluderen dat het onderzoek zelf een wetenschappelijk correct onderzoek was naar het fenomeen van pedoseksuele delinquentie.

Spijtig genoeg heeft men in het artikel de veel voorkomende fout gemaakt door niet zo voorzichtig met het woordgebruik om te springen waardoor er ook hier een verkeerd beeld wordt opgehangen van pedofilie.

Als men in het artikel het woord pedofilie overal zou vervangen door pedoseksueel delinquent dan zou dit een correct artikel zijn, nu is het waardeloos en wetenschappelijk volkomen incorrect.

Seeking

Ben diagonaal door het onderzoek gewandeld en ben nergens echt verrassende dingen tegengekomen. Het is een gedegen en goed onderbouwd onderzoek naar pedoseksuele delinquentie in Nederland.

Opvallend is dat de onderzoekers zeer nauwkeurig en consequent zijn in hun onderscheid tussen de verschillende delicten en in hun benamingen van de verschillende delinquenten. Jammer is het echter dat de schrijvers van bovenstaande artikelen, met name het nu.nl, alles weer op dezelfde hoop gooien, namelijk die van pedofilie. Maar ook dit is geen verrassing.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.