Kamer wil enkelband voor pedofielen

Bron: Nu.nl, 6 oktober 2004

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en LPF wil dat veroordeelde pedoseksuelen die terugkeren in de maatschappij een enkelband omkrijgen, zodat zij dag en nacht gevolgd kunnen worden. Dat bericht De Telegraaf. Het plan is afkomstig van Joost Eerdmans (LPF), die wil voorkomen dat pedoseksuelen weer in de fout gaan.

Het systeem, waarbij een enkelband en een klein apparaatje signalen uitzendt naar een satelliet, wordt al op grote schaal gebruikt in Groot-Brittannië en de Amerikaanse staat Florida. Zodra een pedofiel zich op voor hem verboden terrein begeeft, zoals bijvoorbeeld een school, gaat er bij de politie in de meldkamer een alarmbel af. Via gps kan nauwkeurig worden vastgesteld waar een drager van de enkelband zich bevindt.

Eerdmans stelt dat de kosten van het systeem binnen de perken blijven. "Per dag bedragen de kosten ongeveer negentig euro. Iemand in een cel stoppen is twee keer zo duur", aldus Eerdmans. Het Kamerlid wil de groep pedoseksuelen 'op de huid zitten'

Reacties

Ik zag het toevallig vandaag langsflitsen op TV, als ik me niet vergis op SBS6, onder het kopje "Enkelband voor pedo's"... Zeer genuanceerd weer...

"Dat zal ze wel leren om met hun vuile perverse tengels van onze kinderen af te blijven, die gore pedo's!"

Onder de bezielende leiding van 'rector magnificus' Joos Eerdmans zullen die pedo's vast 'leren' om niet meer in de fout te gaan. Wat een held en wat een ridder, die Joost! Zorg en hulpverlening is blijkbaar te duur? (te duur om onze kinderen duurzaam te beschermen???)

Well... Ik kreeg een vraag op MSN van een goed nadenkend iemand met een nogal rechtse politieke orientatie, en zei dat ik mijn antwoord meteen wel tot een reactie op p.nl wilde omwerken.

S: "Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en LPF wil dat veroordeelde pedoseksuelen die terugkeren in de maatschappij een enkelband omkrijgen, zodat zij dag en nacht gevolgd kunnen worden. "
S: Ik begrijp het dat ze "iets" willen doen aan het feit dat ze niet willen dat er kinderen worden verkracht, dit word niet genoemd maar dit zijn vaak veroordeelde pedofielen. "gewone" pedofielen, of anders, mensen die van kinderen houden worden denk ik niet vaak veroordeeld tot pedofilie zullen dus hier naar mijn idee geen last van hebben,
S: Omdat er gelijk vergelijkingen gaan naar de 2e wereldoorlog vind ik toch dat de kamerleden hier wat genuanceerder over na moeten denken, ik vraag me eigenlijk af wat werkelijk het probleem is waar ze wat aan willen doen. Ik vrees dat er namelijk geen scheiding is waardoor dit naar mijn idee overtrokken reacties komen en dus later na wat overpijnzingen iedereen uit de kamer zich zal matigen en
S: vervolgens niets gebeurd. Dit is dan weer een middenweg tussen 2 kwaden.
S: Wat ik nu wil? Ik ben eigenlijk benieuwd naar jou standpunt over de eerst genoemde stelling, van joost eerdmans, en hoe je erover denkt, misschien dat mij dat ook wel wat nieuwe inzichtingen geeft.

---

Laat ik eerst even iets in het algemeen zeggen over dit soort 'rechtse' uitspraken. Joost zegt het zelf zo, in een interview op de LPF-site, dat Fortuynisme o.a. voor hem betekent:

"(...) taboes doorbreken: zeggen waar het op staat in de politiek. Betekent ook lef en moed tonen om dingen aan de orde te durven stellen"

Dit is iets wat mij persoonlijk aanspreekt. Er mag gerust hard gediscussieerd worden, liever dan sommige dingen onder het tapijt te schuiven.
Echter, dit moet wel samengaan met lef en moed om je eigen uitspraken kritisch te beschouwen en daar net zo hard voor te zijn. Anders verworden uitspraken al heel snel van "zeggen waar het op staat" tot een soort 'volksmennerij', die eigenlijk alleen maar zinvol is voor degene die die uitspraken doet: om zichzelf lekker in het voetlicht te zetten.

Ik zeg niet dat Joost Eerdmans dat doet. Ik zeg wel tegen beide kanten: laten we in het debat proberen net zo hard voor onszelf te zijn als voor de andere kant -- daar komen betere oplossingen van.

Dus over dit plan over veroordeelde pedoseksuelen: ik kan denk ik wel met recht stellen dat het een zwaktebod is. De beste oplossing zou zijn: reclassering bij veroordeelde pedoseksuelen over de vloer laten komen, en ze begeleiden om zelf een redelijk leven op te bouwen nadat ze vrijgekomen zijn, zonder dat ze terugvallen in situaties die ze naar 'foute handelingen met kinderen' toe leiden. Dit heeft een betere en blijvendere werking dan het maken van een soort paria van de veroordeelde pedoseksueel, die waarschijnlijk zijn leven gefrustreerd zal rondlopen door die enkelband.
Het is echter een feit dat de reclassering zover is wegbezuinigd dat ze hier helemaal niet aan toekomen.

Maargoed. Ik kan het me voorstellen dat 'we' als samenleving zeggen: we hebben de moeite en het geld er niet voor over om die reclassering te betalen zodat ze goed hun werk doen. (Net zoals 'we', als samenleving zijnde, aantoonbaar niet genoeg geld en aandacht over hebben voor wel meer dingen -- zoals gezinsvoogdij, het goed aanpakken van achterstandsleerlingen in het basisonderwijs, enz.) Als er eerlijk wordt toegegeven dat we dit niet willen en "dan maar" enkelbandjes invoeren, moeten we daarnaar kunnen kijken.

Dan krijg je het volgende verhaal: is het praktisch uitvoerbaar en haalt het ook maar iets uit? Ik heb geen flauw idee. Als je zedendelinquenten uit de buurt van scholen enz. houdt, heb je dan het probleem opgelost? Hebben die mensen dan voor hun eerdere misdaad een onbekend schoolkind aangerand? Hebben ze geen familie of buurkinderen, leven ze zelf geisoleerd in een hutje op de hei?

Het lijkt me niet. Als je kinderen echt veilig wilt houden voor een zedendelinquent, zal je de buurt moeten inlichten. Maar dan heb je die enkelbandjes dus niet nodig. Plus dat de politie niet wordt opgezadeld met deze taak.

Als ik erover nadenk lijkt het me een maatregel die enkel is bedoeld om hysterische ouders een (schijn)gevoel van veiligheid te geven, niet om werkelijk kinderen te beschermen. Dat dat er in de VS en in de UK door komt verbaast me niet, maar hier in Nederland?

Ik word wel nieuwsgierig naar meer info, eigenlijk. Op welke grond is dit voorstel gedaan en door PVDA/CDA gesteund; wie waren de mensen die het steunden en met welke argumenten? En wat zou de politie ervan zeggen, als ze gevraagd wordt om deze 'handhavingstaak' praktisch te implementeren?

Sja. Mijn redenen dat het volgens mij niets oplost (i.e. niet praktisch uitvoerbaar is) is eigenlijk al genoeg om erover op te houden.

Ik hoef het eigenlijk niet eens meer te hebben over de zaak waar 'we' eigenlijk niet over na willen denken, omdat we dan wel eens een impopulaire mening zouden moeten kunnen aannemen...

Namelijk: wie krijgt die enkelbandjes om? Alle zedendelinquenten? Waar trek je de grens? Ook leraren die veroordeeld zijn voor ontucht met een meisje dat het zelf uitgelokt heeft maar later spijt kreeg? Ook mensen die korte tijd hebben gezeten wegens ontucht met een kind, dat de vriendschap met de 'dader' na zijn gevangenisschap weer wil oppakken?
(Oh ja, die zijn er. Begrijp me niet verkeerd: ik geloof niet dat het een meerderheid is. Maar het is een feit dat niet alle seksuele contacten ongewild zijn. Het is ook een feit dat er mensen worden veroordeeld voor seksuele contacten met kinderen die helemaal niet willen dat de 'dader' daarvoor veroordeeld wordt. Wij zitten nu in een situatie waarin 'we als samenleving' vinden dat dit toch strafbaar moet zijn. En OK: er kan misschien best beargumenteerd worden dat dit niet te voorkomen is.

Deze mensen houden zich nu veelal zo stil mogelijk. Maar als je deze enkelband-maatregel wilt invoeren, zul je hierover na moeten denken. Je zult sommige mensen moeten uitsluiten van die enkelband (en leg dat maar eens goed aan je kiezers uit: wie durft?) OF je zult ze ook een enkelband aanmeten... maar ik vermoed dat je dan problemen krijgt. Als je die mensen de mogelijkheid ontneemt om stil en onopvallend hun leven verder te leven, zullen ze dit niet pikken. Daar wordt niemand beter van; die mensen niet, de kinderen niet, en de politici die het ingevoerd hebben niet. Tenminste, dat geloof ik. Bewijzen kan ik het niet.)

Hm OK, een waterdicht punt kan ik er niet van maken. Maargoed, het was ook niet echt meer nodig Smile

Experimenteel enkelbandje

Pseudo-populistisch plannetje

Bron: VN, 16 oktober 2004
Door: Joshua Livestro

Het voorstel van LPF-kamerlid Joost Eerdmans om pedoseksuelen een
elektronisch enkelbandje om te doen klinkt wel lekker, maar is nergens op
gebaseerd.

Hoera! Ze bestaan dus nog, de onderwerpen waarbij progressief Nederland
zich wijdbeens tegenover de voortrollende rechtse golf durft te plaatsen om
'stop!' te roepen. Het voorstel waarover men zich in progressieve kringen
de afgelopen da gen zo boos maakte. was afkomstig van LPF(?) kamerlid
Joost Eerdmans. Hij wil veroordeelde pedoseksuelen die terugkeren in de
maatschappij een elektronisch enkelbandje omdoen zodat hun gangen dag en
nacht kunnen worden nagegaan.

Wat vooral opvalt aan het progressieve verzet is dat het een
'grassroots'-fenomeen is. De voornaamste tegenstanders vindt men in de
wereld van de discussie-websites en weblogs. Op het internet beginnen zich
zo de contouren af te tekenen van het linkse verzet dat over een jaar af
vijftien ongetwijfeld de nieuwe conservatieve morele consensus zal proberen
op te blazen. Conservatieven moeten beseffen dat het aftellen al weer is
begonnen. Als ze daadwerkelijk de vruchten van de conservatieve revolutie
willen plukken, moeten ze opschieten.

In de Kamer was van een serieus de bat overigens geen sprake. Links en
rechts buitelden over elkaar heen om het vaarstel van Eerdmans te omarmen.
Wat Eerdmans wilde, klonk allemaal buitengewoon populistisch, dus een
zichzelf respecterende partij mocht deze boot niet missen. De twijfelaars
onder de kamerleden werden over de streep getrokken door Eerdmans'
eenvoudige rekensom: een dagje een cel kost 18 Euro, een dag elektronisch
surveilleren van een pedofiel slechts de helft van dat bedrag. Het klinkt
dus niet alleen lekker, het kost aak nog eens minder.

Nu is er niets mis met populisme. Het gezonde volksgevoel wordt namelijk
niet voor niets zo genoemd. Over het algemeen is het dan ook ronduit
ongezond om het te negeren. Het gezonde volksgevoel leert dat te hoge
belastingen slecht zijn voor de economie, dat slappe straffen de misdaad in
de hand werken en dat een gebrek aan discipline op school slecht is voor de
resultaten. Het zijn vooroordelen die door wetenschappelijk onderzoek
duizend keer bevestigd zijn. Maar er is ook zoiets als pseudo-populisme:
het roepen van dingen die wel lekker klinken, maar die feitelijk nergens op
gebaseerd zijn. De uitspraken van Eerdmans vallen in die categorie. Zijn
plannen zijn, anders dan hij beweert, niet aan de werkelijkheid getoetst -
en al helemaal niet aan het gezonde volksgevoel.

Eerdmans ondersteunt zijn pleidooi met een verwijzing naar de praktijk in
Groot-Brittannië en de Amerikaanse staat Florida. Maar in Engeland is een
vergelijkbaar experiment pas vorige maand van start gegaan, en dan nog maar
in een stad (Manchester), niet bepaald de 'toepassing op grote schaal'
waarvan Eerdmans spreekt. Het voorbeeld van Florida is om andere redenen
evenmin betekenisvol. Elektronische surveillance is daar vooral bedoeld als
aanvulling op het verschaffen van informatie aan omwonenden over de
aanwezigheid van een pedofiel. Deze informatieverschaffing is gebaseerd op
'Megan's Law', vemoemd naar Megan Kanka, een meisje dat verkracht werd door
een veroordeelde pedofiel die bij haar in de straat was komen wonen.
Informatieverschaffing stelt mensen in staat maatregelen te nemen om
misbruik van hun kinderen tegen te gaan. Elektronisch surveilleren verhoogt
hoogstens de pakkans als de pedofiel toch opnieuw in de fout gaat. Het is
dus vooral bedoeld als hulp bij opsporing, niet als beveiligingsmaatregel.
Anders dan Eerdmans doet voorkomen, is er dus nog nergens werkelijk
ervaring opgedaan met het systeem dat hem voor ogen staat: elektronisch
surveilleren van veroordeelde pedofielen als alternatief voor
gevangenisstraf of tbs. Het zou verstandiger zijn geweest als in ieder
geval de uitkomsten van het experiment in Manchester waren afgewacht.

Als Eerdmans het eerder genoemde gezonde volksgevoel had geraadpleegd, zou
hij bovendien hebben beseft dat zijn voorstel een aantal evidente zwakke
punten kent. Cijfers uit de Verenigde Staten leren dat meer dan negentig
procent van alle veroordeelde pedoseksuelen vroeg of laat opnieuw voor een
pedoseksueel incident veroordeeld zal warden. Bijna zes op de tien gaan al
tijdens hun proefverlof opnieuw in de fout. De drang tot recidive is
blijkbaar zeer groot. De kans dat een simpel enkelbandje de pedoseksueel
van verdere wandaden zal weerhouden, lijkt dan ook niet bijzonder groot.

Elektronisch surveilleren zoals voorgesteld door Eerdmans beveiligt
bovendien niet op een functionele manier. Pedofielen slaan vooral toe op
plekken die door het surveillancesysteem niet beveiligd kunnen worden: de
eigen buurt of straat of zelfs het eigen huis. Het beveiligen van scholen
en speeltuinen is sympathiek maar nutteloos. Het voorstel ontbeert
daarnaast een logische basis. Als een pedoseksueel een blijvend gevaar
vormt, moet hij blijvend uit de gemeenschap verwijderd worden. Als hij geen
gevaar meer vormt, hoeft hij ook niet te worden gesurveilleerd.

In zijn haast om een snel succesje te boeken, heeft Eerdmans de Nederlandse
samenleving opgezadeld met een onwerkbaar surveillancesysteem dat tot falen
gedoemd lijkt te zijn. Het wachten is nu opeen Nederlandse versie van
'Megan's law' om de grootste gaten in zijn plan te dichten. Laten we hopen
dat daar geen Nederlandse Megan voor nodig zal zijn.

mijn vriendin haar dochtertje is misbruikt door de biologische vader van het meisje de schoft had 30 maanden gekregen en komt morgen na 18 maanden al vrij zonder tbs dit is te gek voor woorden het meisje heeft een trauma opgelopen voor dr hele leven en hij loopt morgen weer vrij buiten en kan het een ander weer aandoen ik vind een enkelband een prima oplossing zo kunnen ze deze mensen ook uit de buurt van de kinderen houden die ze dit aan hebben gedaan

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.