The Boys of St. Vincent

Titel: The Boys of St. Vincent
Regisseur: John N. Smith
Jaar: 1992

Verhaal:
Het katholiek weeshuis voor jongens St. Vincent in Newfoundland heeft een goede naam; vele jongens van alle leeftijden vinden er onderdak en krijgen er onderwijs en verzorging. Wat echter niemand weet is dat er binnen het weeshuis vreselijke dingen gebeuren. De jongens worden ruw mishandeld en zelfs seksueel misbruikt. Maar als de buitenwereld lucht krijgt van wat er gaande is stelt de politie een onderzoek in, wat uiteindelijk ondanks de gedrevenheid van detective Noseworthy (Brian Dooley) in de doofpot belandt.
Deel 2 van de film speelt 15 jaar later. De jongens zijn volwassen geworden en de zaak komt nu uiteindelijk voor de rechtbank. De gevoelens van de kijker worden gerust gesteld met het vooruitzicht op de veroordeling van een van de priesters.

Karakters:
De priester die zich het meest schuldig maakt aan met name het seksueel misbruik is Peter Lavin (Henry Czerny). In de film wordt duidelijk hoe hij zich voelt aangetrokken door de lichamen van de jongens (waarbij niet wordt verzuimd deze schoonheid op een fraaie manier in beeld te brengen), en hoe dit leidt tot gruweldaden. Hier is te zien wat er kan gebeuren als een pedofiel (sommigen zullen broeder Lavin geen pedofiel vinden, maar naar de hier gehanteerde definities is hij dat wel) zijn gevoelens niet onder controle heeft en er niet mee om leert gaan. In deel 2 wordt broeder Lavin uiteindelijk voor de rechtbank gesleept en geconfronteerd met zijn misdaden.
Broeder Lavin heeft een van zijn pupillen, Kevin Reevey (Johnny Morina) tot "zijn jongen" gemaakt. Hoewel hij om de jongen lijkt te geven mishandelt en verkracht hij hem meerdere malen. Het effect hiervan blijft natuurlijk niet uit, de jongen wordt steeds angstiger voor volwassen mannen en trekt zich terug in zijn eigen wereld. In het tweede deel van de film is te zien hoe de volwassen Kevin (Sebastian Spence) nog steeds worstelt met zijn verleden. Hij wil dit eerst niet erkennen maar staat uiteindelijk toch in de getuigenbank.

Oordeel
Het eerste deel van de film laat heel goed zien wat er gaande is in het weeshuis, en hoe dit verborgen wordt voor de buitenwereld. Vooral het goed uitgewerkte karakter van broeder Lavin spreekt daarbij aan. Het verhaal is waar gebeurd, en dat maakt het nog eens veel indrukwekkender. De kijker wordt beladen met gevoelens van woede en weerzin, waarbij instinctief een beschermingsdrang ontstaat; je wil die jongens daar weghalen, en je wil die broeders berecht zien. Dat gevoel wordt gedeeld door enkele karakters in de film, zoals detective Noseworthy, die door zijn meerdere buiten spel wordt gezet of de conciërge (Philip Dinn) die het beste met de jongens voor heeft maar door broeder Lavin ontslagen wordt nadat hij met de mishandelde Kevin naar het ziekenhuis is gegaan. In het tweede deel van de film worden de gevoelens van de kijker voor een deel tevreden gesteld, broeder Lavin, die de ergste daden beging, wordt voor de rechter gesleept. Hij verliest hierdoor zijn gezin en wordt geconfronteerd met zijn eigen daden. Daarnaast krijg je een goed beeld van de gevolgen voor de misbruikte jongens, die als volwassen mannen met verschillende psychische problemen worstelen en achtervolgd worden door hun verleden. Wat mij betreft is de film een absolute aanrader, maar bedenk na het zien van deel 1 even of je behoefte hebt aan het zien van deel 2, want ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen een beetje een afknapper is.

Verkrijgbaarheid
DVD: The Boys of St. Vincent is alleen in regio 1 op DVD uitgekomen. U dient dus een geschikte DVD-speler en TV te hebben. Verkrijgbaar bij Amazon.
VHS: Op videoband is de film uitgekomen in 1997 maar helaas niet meer te verkrijgen.

The Boys of St. Vincent (IMDB)
The Boys of St. Vincent: 15 Years Later (IMDB)

Reacties

Weet iemand toevallig of al die films die aanbevolen staan in een artikel te koop zijn? Ik bedoel dan in Nederland, want op Amazon kan je ze weer wel krijgen, maar dat heb ik liever niet. Het liefst probeer ik die films in Nederland te krijgen. Ik kan ze helaas niet vinden.

De verkrijgbaarheid van de films is wel een goed iets om onder de recensies te vermelden. Goed om naar te kijken. Zelf kijk ik meestal op wat sites als Free Record Shop of bol.com of vraag ik er gewoon naar in een DVD-winkel als ik een wat moeilijk verkrijgbare DVD zoek.

Een laatste tip is de site K-DVD. De site is Engelstalig, maar de betreffende handelaar is gevestigd in Nederland. Hij importeert moeilijk verkrijgbare DVD's uit diverse landen en er zijn veel dingen te vinden die elders niet te krijgen zijn.

Maar ik moet zeggen dat Amazon mij over het algemeen ook prima bevalt; snelle levertijd en heel schappelijke verzendkosten en bovendien zijn ze absoluut niet duur.

Succes met zoeken!
Groet, Jorge.

Binnenkort, namelijk van maandag 21 feb. t/m do 24 feb. zendt rtl4 in vier delen (elke dag 1 uur) The Boys of St. Vincent uit. Misschien leuk als je 'm nog niet hebt gezien en je geen video/dvd wil kopen.

Grtz

Via Ebay heb ik al diverse films te pakken gekregen die ik elders niet vond.

Seeking

Als ik zelf een film zoek die ze nergens hebben, koop ik het meestal bij de Mediamarkt in Rotterdam. Daar hebben ze een hele etage vol met DVD's, ik denk dat je daar wel wat kan vinden.

Groet, T.

deze film komt deze week op de Nederlandse tv

[Edit: In vier delen op maandag t/m donderdag om 22:50 op RTL 4 - Jorge]

ik vind het echt coo dat je dit helemaal hebt getypt, ik zie aan de woorden dat je er begrip en gevoel voor hebt. Ik zelf ga de seri kijke op rtl 4, en ik weet zeker dat het super zal zijn en ik geloof ook dat het een aanrader is.

Ik heb de film gezien en je krijgt echt medelijden met die arme jongetjes daar. Ik persoonlijk vind het een hele foute vorm van pedofilie. Ik weet dat vele anderen alle vormen van pedofilie afkeuren, maar naar mijn mening is het geen probleem zolang het kind alles zelf goedvindt en nergens toe wordt gedwongen. Want alleen wanneer dat niet het geval is krijgt het later problemen of houdt er een trauma aan over. Er zijn zelfs bewijzen dat er kinderen zijn, die zich bij geen ander veiliger voelen dan bij hun volwassen vriend(in). Wat de "slechteriken" betreft: ze mogen ze van mij opsluiten. Dit alles is natuurlijk wel louter en alleen mijn mening en ik hoop dat er nog mensen zijn die deze graag met mij delen. Ik heb ook respect voor iedereen die anders denkt.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een te vroege sexuele relatie niet aankunnen en zich daar van nature ook tegen verzetten. Als zij "met goedvinden" sexueel worden benaderd, zal dat uiteindelijk altijd traumatisch zijn ! De pedofiel verwart vaak "genegenheid zoeken" van het kind, met "goedkeuring" voor zijn daad. Pedofilie is dan ook laakbaar! Een sexuele
afwijking waarvan kinderen NOOIT slachtoffer mogen worden!
Amy Brown.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een te vroege sexuele relatie niet aankunnen en zich daar van nature ook tegen verzetten.

Kijk simpelweg eens in onze literatuursectie, er zijn genoeg wetenschappelijke werken die deze stelling onderuit halen. Ik zou specifiek willen verwijzen naar Sandfort die een aantal voorbeelden uit de praktijk geeft. Er zijn ook zat kinderen die juist zelf graag iets seksueels met een volwassen iemand zouden willen (wat helaas niet bespreekbaar is met als gevolg dat niemand zo'n kind uitlegt waarom wat hij of zij wil niet kan).

Als zij "met goedvinden" sexueel worden benaderd, zal dat uiteindelijk altijd traumatisch zijn !

Simpelweg niet waar, zie Sandfort en anderen. De trauma's bij vrijwillige relaties ontstaan bovendien over het algemeen doordat een relatie uitlekt en het kind vervolgens volkomen gemangeld wordt door de politie en onbekwame hulpverleners. Overigens zie ik dat wel als reden om zo'n vrijwillige relatie niet aan te gaan.

De pedofiel verwart vaak "genegenheid zoeken" van het kind, met "goedkeuring" voor zijn daad.

Daar ga ik tot op zekere hoogte in mee, er zou moeten staan: "Er zijn pedofielen die 'genegenheid zoeken' van het kind verwarren met 'goedkeuring' voor seksuele handelingen".

Pedofilie is dan ook laakbaar!

Dat slaat echt als een tang op een varken! Pedofilie is niet meer dan een gevoel, waar je op een goede manier mee om kunt gaan (door geen contact te hebben met kinderen of alleen op een goede acceptabele manier) of op een slechte manier, door kinderen seksueel te misbruiken. Seksueel misbruik is laakbaar, dat is zo logisch als 1+1=2 maar als je zegt dat pedofilie laakbaar is laat je alleen maar merken dat je niet snapt wat pedofilie is. Op zich kan ik dat niemand kwalijk nemen, er is gewoon te weinig bekend, maar om die reden is deze site er ook. Lees dus eerst eens wat van onze artikelen, dan begrijp je misschien ook waar je het nou eigenlijk over hebt.

Een sexuele afwijking waarvan kinderen NOOIT slachtoffer mogen worden!

Dat lijkt me logisch, pedofilie is net zo goed als homofilie, zoöfilie, necrofilie of wat dan ook een afwijking van de standaard. Kinderen verdienen het niet om slachtoffer te worden van seksueel misbruik, oftewel van pedofielen die niet goed met hun gevoel om weten te gaan. Dat moeten we dan ook zien te voorkomen, niet alleen door kinderen te beschermen, maar vooral door pedofielen te leren op een goede manier met hun gevoel om te gaan. Dat laatste is een doel dat ik al enige tijd nastreef, en ik heb daarmee een aantal mensen wel kunnen helpen. Da's gewoon mijn kleine bijdrage aan een menswaardig bestaan voor mensen met pedofiele gevoelens en aan het voorkomen van seksueel kindermisbruik. Werkt een stuk beter als roepen dat "pedofilie laakbaar is".

Ik ben het hier volkomen mee eens. In een sexuele relatie horen 2 partners gelijkwaardig te zijn. Kinderen zijn, in die zin, nooit gelijkwaardig!
Hou toch op het goed te praten, het is een afwijking! Je kunt het niet vergelijken met hetero en homosexuele relaties om dat je daarbij in beide gevallen wel die gelijkwaardigheid hebt.
Kinderen zijn kwetsbaar! Kinderen zijn loyaal en zeggen soms geen nee, omdat ze bang zijn de volwassenen te kwetsen. Blijf er gewoon met je poten af. En hou a.u.b. op het goed te praten. Ik hou ook zielsveel van kinderen, dat maakt mij gelukkig geen pedofiel!
Sex met kinderen is tegennatuurlijk en iedereen die denkt dat het kan moet zich eens goed na laten kijken.

Ik denk erover om een script te maken dat mij het werk bespaart om dit keer op keer te moeten posten:

Deze website, en ook het overgrote deel van haar bezoekers, keurt seks met kinderen af. Waar men begrip voor vraagt is de seksuele geaardheid pedofilie (het vallen op kinderen). Pedofiel zijn is niet gelijk aan seks hebben met kinderen, wat de media u ook willen doen geloven. Als u van kinderen houdt, maakt dat u inderdaad geen pedofiel, maar als u kinderen aantrekkelijk (of zelfs opwindend) kunt vinden, dan hebt u wel degelijk een (deels) pedofiele geaardheid. En of u vervolgens seks met kinderen wilt/gaat hebben heeft daar helemaal niets mee te maken. Dat is een persoonlijke keuze, en de meeste mensen hier blijken er voor te kiezen dit niet te doen.

Ben ik zo redundant genoeg?

Pedofilie is seks of sexuele gevoelens hebben met en bij kinderen. Niet meer niet minder.
Als je zegt dat je een pedofiel bent, dan wil je sex met kinderen. Daar kom je voor uit of niet. Als je aan die gevoelens toegeeft, en je gaat vergrijpen aan kinderen, dan ben je niet anders dan goed zieken dus een pedofiel.
Iedereen die wel eens mee heeft gemaakt dat ie opgewonden van kinderen raakt, is geen pedofiel . Hij of zij moet dan die gevoelens zodanig zien te sturen zodat de sexuelverlangens bij kinderen stopt en plaats maakt voor Sympatie , Respect en bewondering voor het kind.
En mocht een kind zelf aanstalte maken tot sexuelehandelingen, dat kan best. Dan is het goed fout als je daar op ingaat als volwassene. Als je dat maar weet! Maar okee, het kan gebeuren , goed te praten is het niet . Er alle begrip voor hebben en zeggen, het moet kunnen, is een besmettelijke een levensgevaarlijke ziekte.
Deze hele pedofielesite is zinloos. Waar het om gaat is dat we de hoeksteen van onze samenleving dienen te bewaken.iedereen die dat niet wil is in feite een terrorist of een kamikaze. De geest van een pedofiel is het zelfde als de geest van een Talibanstrijder, de overeenkomst is dat ze allebei star zijn in hun denken, terwijl ze allebij beweren voor vrijheid en acceptatie te vechten . beste mannen en vrouwen kom alsje blieft tot inzicht.

Wat is volgens jou 'de hoeksteen van onze samenleving' en op welke manier tasten pedofielen deze hoeksteen aan?

Hoe weet jij dat deze site zinloos is?

Als deze site zinloos is, is het dan ook niet totaal zinloos dat jij iets post op deze site?

Ik kan trouwens zonder valse bescheidenheid vertellen dat ik een veel minder starre geest heb dan heel veel niet-pedofielen die ik ken.
Jij bewijst met je post niet bepaald dat je beschikt over een genuanceerde en soepele manier van denken. Of vind jij dat wat je schrijft niet getuigd van een starre geest?

Als je zegt dat je een pedofiel bent, dan wil je sex met kinderen

In zekere zin wel ja.

Als je aan die gevoelens toegeeft, en je gaat vergrijpen aan kinderen, dan ben je niet anders dan goed ziek

Helemaal correct.

en dus een pedofiel

Dat is een cirkelredenering die niet volledig juist is. Er zijn nog zat andere redenen om seks met kinderen te hebben. Mensen kunnen uit frustratie of uit wanhoop kinderen verkrachten en misbruiken, maar dat maakt ze nog niet automatisch pedofiel. Want als je pedofiel bent wil je misschien in zekere zin "seks" met kinderen, maar andersom is iemand die seks met kinderen heeft pas een pedofiel als hij dit uit liefde doet (en dus met Sympatie, Respect en bewondering voor het kind in kwestie). Althans in onze definitie.

De geest van een pedofiel is het zelfde als de geest van een Talibanstrijder, de overeenkomst is dat ze allebei star zijn in hun denken, terwijl ze allebij beweren voor vrijheid en acceptatie te vechten

Alleen vechten pedofielen niet met wapens en explosieven maar met woorden en strijden ze niet voor de dominatie over anderen maar voor acceptatie van hun bestaan en acceptatie van het bestaan van kinderen en jongeren die op jonge leeftijd met plezier seks hebben zonder er trauma's aan over te houden... Klein verschilletje nietwaar? En volgens mij is praktisch iedereen star in zijn denken en overtuigd van het eigen gelijk.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.