The Boys of St. Vincent

Titel: The Boys of St. Vincent
Regisseur: John N. Smith
Jaar: 1992

Verhaal:
Het katholiek weeshuis voor jongens St. Vincent in Newfoundland heeft een goede naam; vele jongens van alle leeftijden vinden er onderdak en krijgen er onderwijs en verzorging. Wat echter niemand weet is dat er binnen het weeshuis vreselijke dingen gebeuren. De jongens worden ruw mishandeld en zelfs seksueel misbruikt. Maar als de buitenwereld lucht krijgt van wat er gaande is stelt de politie een onderzoek in, wat uiteindelijk ondanks de gedrevenheid van detective Noseworthy (Brian Dooley) in de doofpot belandt.
Deel 2 van de film speelt 15 jaar later. De jongens zijn volwassen geworden en de zaak komt nu uiteindelijk voor de rechtbank. De gevoelens van de kijker worden gerust gesteld met het vooruitzicht op de veroordeling van een van de priesters.

Karakters:
De priester die zich het meest schuldig maakt aan met name het seksueel misbruik is Peter Lavin (Henry Czerny). In de film wordt duidelijk hoe hij zich voelt aangetrokken door de lichamen van de jongens (waarbij niet wordt verzuimd deze schoonheid op een fraaie manier in beeld te brengen), en hoe dit leidt tot gruweldaden. Hier is te zien wat er kan gebeuren als een pedofiel (sommigen zullen broeder Lavin geen pedofiel vinden, maar naar de hier gehanteerde definities is hij dat wel) zijn gevoelens niet onder controle heeft en er niet mee om leert gaan. In deel 2 wordt broeder Lavin uiteindelijk voor de rechtbank gesleept en geconfronteerd met zijn misdaden.
Broeder Lavin heeft een van zijn pupillen, Kevin Reevey (Johnny Morina) tot "zijn jongen" gemaakt. Hoewel hij om de jongen lijkt te geven mishandelt en verkracht hij hem meerdere malen. Het effect hiervan blijft natuurlijk niet uit, de jongen wordt steeds angstiger voor volwassen mannen en trekt zich terug in zijn eigen wereld. In het tweede deel van de film is te zien hoe de volwassen Kevin (Sebastian Spence) nog steeds worstelt met zijn verleden. Hij wil dit eerst niet erkennen maar staat uiteindelijk toch in de getuigenbank.

Oordeel
Het eerste deel van de film laat heel goed zien wat er gaande is in het weeshuis, en hoe dit verborgen wordt voor de buitenwereld. Vooral het goed uitgewerkte karakter van broeder Lavin spreekt daarbij aan. Het verhaal is waar gebeurd, en dat maakt het nog eens veel indrukwekkender. De kijker wordt beladen met gevoelens van woede en weerzin, waarbij instinctief een beschermingsdrang ontstaat; je wil die jongens daar weghalen, en je wil die broeders berecht zien. Dat gevoel wordt gedeeld door enkele karakters in de film, zoals detective Noseworthy, die door zijn meerdere buiten spel wordt gezet of de conciërge (Philip Dinn) die het beste met de jongens voor heeft maar door broeder Lavin ontslagen wordt nadat hij met de mishandelde Kevin naar het ziekenhuis is gegaan. In het tweede deel van de film worden de gevoelens van de kijker voor een deel tevreden gesteld, broeder Lavin, die de ergste daden beging, wordt voor de rechter gesleept. Hij verliest hierdoor zijn gezin en wordt geconfronteerd met zijn eigen daden. Daarnaast krijg je een goed beeld van de gevolgen voor de misbruikte jongens, die als volwassen mannen met verschillende psychische problemen worstelen en achtervolgd worden door hun verleden. Wat mij betreft is de film een absolute aanrader, maar bedenk na het zien van deel 1 even of je behoefte hebt aan het zien van deel 2, want ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen een beetje een afknapper is.

Verkrijgbaarheid
DVD: The Boys of St. Vincent is alleen in regio 1 op DVD uitgekomen. U dient dus een geschikte DVD-speler en TV te hebben. Verkrijgbaar bij Amazon.
VHS: Op videoband is de film uitgekomen in 1997 maar helaas niet meer te verkrijgen.

The Boys of St. Vincent (IMDB)
The Boys of St. Vincent: 15 Years Later (IMDB)