The Woodsman

Titel: The Woodsman
Regisseur: Nicole Kassell
Jaar: 2004

Verhaal:
Walter, een veroordeelde pedoseksueel, komt na 12 jaar celstraf weer op vrije voeten. Hij kan woonruimte krijgen, maar wel met uitzicht op een schoolplein. Hij vindt ook direct werk bij een houtverwerkingsbedrijf. Nu zijn leven weer een beetje op gang komt wil Walter niet weer dezelfde fouten maken als ruim 12 jaar geleden, maar hij wordt wel geconfronteerd met zijn gevoelens als hij buiten de kinderen ziet spelen en als hij ze tegenkomt in de bus of bij de winkels. Intussen groeit er een bijzondere relatie met zijn collega Vickie.

Karakters:
Walter wordt vakkundig neergezet door Kevin Bacon, je ziet hem continu worstelen met zijn gevoelens voor de meisjes. Je ziet hoe die strijd hem telkens weer sloopt, en dat is bijzonder mooi neergezet. Ook de rol van Vickie (Kyra Sedgwick) wordt mooi neergezet. Vickie heeft het ook niet altijd even makkelijk gehad, en dat is heel goed te zien.

Oordeel:
The Woodsman laat voelen hoe het is om pedofiel te zijn, en niet goed met je gevoelens om te kunnen gaan. Maar wat mij persoonlijk erg aantrok aan de film was dat Walter een mens was, veel meer dan alleen maar een pedofiel. Hij heeft zo zijn eigen geschiedenis, eigenaardigheden, kwaliteiten en gevoelens. En dat is misschien ook wel de belangrijkste boodschap van de film: Een pedofiel is ook maar een mens...

Verkrijgbaarheid:
Op het moment van schrijven draait de Woodsman in enkele bioscopen in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht, en in België in Antwerpen, Brussel, Hasselt, Leuven en Gent.

The Woodsman (IMDB)