The Woodsman

Titel: The Woodsman
Regisseur: Nicole Kassell
Jaar: 2004

Verhaal:
Walter, een veroordeelde pedoseksueel, komt na 12 jaar celstraf weer op vrije voeten. Hij kan woonruimte krijgen, maar wel met uitzicht op een schoolplein. Hij vindt ook direct werk bij een houtverwerkingsbedrijf. Nu zijn leven weer een beetje op gang komt wil Walter niet weer dezelfde fouten maken als ruim 12 jaar geleden, maar hij wordt wel geconfronteerd met zijn gevoelens als hij buiten de kinderen ziet spelen en als hij ze tegenkomt in de bus of bij de winkels. Intussen groeit er een bijzondere relatie met zijn collega Vickie.

Karakters:
Walter wordt vakkundig neergezet door Kevin Bacon, je ziet hem continu worstelen met zijn gevoelens voor de meisjes. Je ziet hoe die strijd hem telkens weer sloopt, en dat is bijzonder mooi neergezet. Ook de rol van Vickie (Kyra Sedgwick) wordt mooi neergezet. Vickie heeft het ook niet altijd even makkelijk gehad, en dat is heel goed te zien.

Oordeel:
The Woodsman laat voelen hoe het is om pedofiel te zijn, en niet goed met je gevoelens om te kunnen gaan. Maar wat mij persoonlijk erg aantrok aan de film was dat Walter een mens was, veel meer dan alleen maar een pedofiel. Hij heeft zo zijn eigen geschiedenis, eigenaardigheden, kwaliteiten en gevoelens. En dat is misschien ook wel de belangrijkste boodschap van de film: Een pedofiel is ook maar een mens...

Verkrijgbaarheid:
Op het moment van schrijven draait de Woodsman in enkele bioscopen in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht, en in België in Antwerpen, Brussel, Hasselt, Leuven en Gent.

The Woodsman (IMDB)

Reacties

Slappe film...

De film draait niet om een pedofiel, maar om de acceptatie dat je fout zit (schuldgevoel door confrontatie met de gevolgen bij slachtoffers) en de daarop volgende "genezing". Jij zegt dat hij niet weet hoe hij met z'n gevoelens om moet gaan. Het heeft naar mijn mening weinig met gevoelens te maken, maar vooral met daden. Dat hij pedofiel zou zijn wordt gewoon niet duidelijk.

Gebrek aan kleur en een trage montage geven meestal aan dat een film vooral om de inhoud draait. Ik zag alleen maar een over-moralistisch verhaaltje Smile

Waarom precies?
SPOILERS VOLGEN!

Het jonge meisje aan het einde van de film is zachtaardig, kwetsbaar en naief. Maar in het begin, na de gevangenis, duikt hij meteen in bed met Vicky, een vrouw die precies het tegenovergestelde is van de eigenschappen die hij in zijn slachtoffers zoekt/zocht. Ze is hard, sterk/niet-kwetsbaar en heel zeker over waar ze staat in het leven en haar verleden. Juist omdat hij zeker weet dat ze het tegenovergestelde is, voelt hij dat hij met haar goed bezig is. Hij is zich zeer bewust van zijn foute verleden en doormiddel van de relatie met haar staat hij daar zo ver mogelijk vanaf...en dus dichterbij het "normaal" waar hij zo naar verlangt.

Hij achtervolgt jonge meisjes tot het moment dat ze op hun kwetsbaarst zijn, om dat vervolgens uit te buiten. Ik vind dat gewoon geen reden om te concluderen dat hij pedofiele gevoelens heeft.

Ik heb deze film nog niet gezien, dus kan ik hem ook nog niet zo goed verdedigen, maar ik vind het sowieso al heel wat dat er een Amerikaanse film uit komt, waarin pedofielen niet als monsters worden uitgebeeld.

Amerika is er nog maar net overheen dat er ook zoiets bestaat als een man die op een andere man valt (of een vrouw op een vrouw natuurlijk). Wat dat betreft is Nederland al een stuk verder.
Maar als er nu (al) een Amerikaanse film is waarin dit soort onderwerpen naar voren komen, en wordt gespeeld door een hollywood-ster (Kevin Bacon is niet onbekend) vind ik dit al een hele stap vooruit.

Dezelfde film gezien en toch een ander beeld?
Hij geeft zelf toe waarvoor hij is veroordeelt, hij vraagt nog aan een ander of hij dezelfde 'gevoelens' heeft....
Het is in heel de film inderdaad niet letterlijk gezegd, maar kom op zeg, hoeveel meer hints wil je hebben?

Als er geen reden is om te concluderen dat hij pedofiel is, wat is het dan precies waar hij zo bang voor is en wat is er dan zo anders aan hem dat hij zo graag 'normaal' wil zijn en, zoals hij zelf zegt, niet bij het zien van jonge meisjes te denken aan... Stilte, zure blik, hint, hint!

Anyway, zo slap vind ik de film dus niet en wel een goed voorbeeld van de vooroordelen en al het andere wat erbij komt kijken, OOK het schuldgevoel en de verwerking ervan. Over-moralistisch lijkt me ook niet echt toepasselijk...
Goed, hangt er dus van af hoe je er naar kijkt denk ik? Het is wel een Amerikaanse film hè. Het is al bijzonder genoeg dat hij niet uiteindelijk gewoon maar doodgemaakt word of iets dergelijks, want dat is wat veel mensen het liefst zouden zien gebeuren daar.
Kijk eens rond op facebook ofzo, ik kom dagelijks van die plaatjes tegen met leuzen als 'save a deer, hunt a pedophile', 'the best solution for pedophiles is this (plaatje van pistool met loop naar je toe gericht)' en meer van dat soort dingen.

Maar goed, laatste post hierop was in 2005, dus zal sowieso wel niet veel verschil maken, maar ik vond het wel een interessante film. Natuurlijk niet het allerbese ooit, maar weer eens wat anders wat wel past als je deze site bezoekt en doorleest enzo.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.