Satellietbewaking voor hoogbejaarde pedofiel

Bron: ANP

GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft donderdag een 83-jarige pedofiel veroordeeld tot tbs en elektronische bewaking met behulp van satellieten. Door dit zogenoemde GPS-systeem is de reclassering in staat de zedendelinquent, die zich herhaaldelijk aan jonge kinderen vergreep en niet is te behandelen, nauwkeurig in de gaten te houden.

De rechtbank verbond aan de tbs verder de voorwaarde dat de man zich niet in de buurt van kinderen mag ophouden. Justitie achtte wegens de hoge leeftijd van de verdachte een gevangenisstraf niet gepast.

GPS

De verdachte kreeg in een tussenvonnis al de reguliere vorm van elektronisch toezicht opgelegd. Hiermee is slechts na te gaan of de dader al dan niet in zijn huis aanwezig is. Met behulp van GPS kunnen de gangen van de pedofiel tot op enkele meters nauwkeurig worden nagegaan.

Indammen

Voorts moet de hoogbejaarde zich laten begeleiden door een psychiater. Als de psychiater dit nodig acht, moet de man tevens medicijnen slikken die zijn pedoseksuele gevoelens indammen.

Rode zones

In samenwerking met het Openbaar Ministerie en gedragsdeskundigen wijst de Reclassering rode zones aan waar de veroordeelde niet mag komen. Dit zijn plaatsen waar veel kinderen komen, zoals scholen en speelplaatsen. Rondom de rode zones worden oranje gebieden ingesteld.

Zodra het GPS-systeem meldt dat de man zich in een oranje gebied begeeft, wordt de politie gewaarschuwd. Reclassering Nederland is blij met het vonnis van de rechtbank.

"Deze uitspraak stelt ons in staat extra middelen te gebruiken om een veroordeelde in het oog te houden", laat een woordvoerster weten. "Hierdoor gaat de kans op recidive omlaag."

Bewijzen

Het is nog niet bekend of justitie en de Reclassering het GPS-systeem veel vaker gaan gebruiken. "De normale vorm van elektronisch toezicht heeft zich in de loop der jaren bewezen. De methode met behulp van GPS zal zich nu op haar beurt moeten bewijzen, aldus de zegsvrouw.

De veroordeelde zal niet in hoger beroep gaan tegen de opgelegde straf."De belangen van de maatschappij en de belangen van mijn cliënt afwegend, is dit de meest passende maatregel", aldus raadsman L. van Dijk.

Reacties

Edit: Ik had het nieuwsitem verkeerd begrepen. Blijkbaar komt het GPS-systeem in plaats van een detentie, en dat verandert de zaak wel: Het is dan een vrijheidsbeperkende maatregel als straf voor het gepleegde delict. Ik laat mijn originele bericht hieronder staan; zie hier een voorbeeld van een impulsieve, nauwelijks doordachte reactie...

Dit is toch de waanzin ten top, of niet dan! Een 83-jarige pedofiel gaan volgen met een GPS systeem, hoe krankzinnig kun je worden! Net of iemand van 83 het nog in zijn hoofd haalt om een kind aan te randen. En dan het systeem zelf: Registreert het ook of de bejaarde wel hard wegrent als er een kind in hetzelfde gangpad in de lokale supermarkt komt?

Nee, wie dit heeft verzonnen mogen ze echt direct opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dit is toch de waanzin ten top, of niet dan!

Volgens mij helemaal niet. Het is vind ik een goede (nog niet optimale) poging om de maatschappij te beschermen zonder overdreven maatregelen te nemen.

Net of iemand van 83 het nog in zijn hoofd haalt om een kind aan te randen.

Ik denk dat je beeld van 83-jarigen niet meer overeenstemt met de werkelijkheid. Ik heb al voldoende 80-jarigen ontmoet die zowel mentaal als fysiek nog best tot 'niet acceptabel gedrag' (niet noodzakelijk aanranding) naar kinderen in staat zijn.
En als hij dat al eerder heeft gedaan dan zou ik er echt niet van uit gaan dat hij dat opeens niet meer gaat doen omdat hij reeds 83 is.

Registreert het ook of de bejaarde wel hard wegrent als er een kind in hetzelfde gangpad in de lokale supermarkt komt?

Natuurlijk is het systeem niet waterdicht. Maar stel dat de 'misdaden' van deze man bestonden uit het opzoeken van kinderen aan speeltuinen en aan scholen om zich dan op een of andere manier op te dringen of de kinderen tot iets te dwingen. Is de oplossing dan zo slecht?

M.a.w. wat zou jij een goed (beter) alternatief vinden?

Seeking

Hoi Seeking,

Ik geef direct toe dat mijn reactie ondoordacht en niet realistisch was. Dat komt ook deels doordat ik heb nieuwsbericht verkeerd had begrepen; ik dacht dat de bejaarde man op jongere leeftijd de misdaden had gepleegd en nu hij vrij is dit volgsysteem kreeg opgelegd. Nu begrijp ik dat het systeem de straf zelf is, en dus in plaats van detentie komt. Dat maakt het vind ik tot een aanvaardbaar idee; een vrijheidbeperkende maatregel als straf is vrij logisch. Toch ben ik het niet helemaal met de redenatie eens: Ik denk dat zoiets als onbehandelbaar niet bestaat, maar dat enkel de bestaande hulpverlening aan pedofielen allerbelabberdst functioneert. In plaats van veel geld investeren in dure technologie zou er misschien eens serieus onderzoek gedaan kunnen worden naar de werkelijke hulpvraag van pedofielen, zowel in juridische als in vrijwillige sfeer. De op dit moment al beschikbare hulpverleners kunnen dan met een nieuwe methodiek gebaseerd op het onderzoeksresultaat aan het werk, wat volgens mij een stuk effectiever zou zijn dan dit.

Hoi Jorge,

ik denk dat we het dan grotendeels eens zijn.

Op het moment dat de rechter de keuze heeft tussen zo'n persoon op te laten sluiten of voor deze oplossing te kiezen vind ik dit de minst slechte oplossing maar ideaal is het zeker niet.

misschien moeten alle pedofielen maar zoeen ding krijgen!!!

nou ik bedoel eigenlijk alle pedofielen die zich niet kunnen beheersen.ja aan de ene kant is het dan al te laat.maarja aan de andere kant het voorkomt dat de pedofiel bij nog meer kinderen schade aan kan richten.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.