Hilversumse pedofiel verlaat woning

Bron: RTVNH

HILVERSUM - Een veroordeelde pedofiel uit de Rozenstraat in Hilversum heeft onder druk van de buurt zijn woning verlaten.

De 54-jarige Ben R. keerde maandagavond terug in zijn huis na een gevangenisstraf van zes maanden wegens misbruik van jonge meisjes. Hij pleegde in de periode van 1992 tot 2004 ontucht met vijf meisjes. Buurtbewoners begonnnen een actie om de man weg te krijgen. Voor de ramen hingen posters met de tekst 'Ben Niet Welkom'. Daarop besloot hij voorlopig onder te duiken.
De man heeft gezegd op termijn terug te willen komen. Ook gaf hij aan diepe spijt te hebben van zijn daden.

Vandaag (za 11 juni) op RTV Noord-Holland:
Afslag 107 (19.15, 21.15 en 23.15)

"Een pedofiele man in Hilversum die na een gevangenisstraf van een half jaar wegens ontucht met buurtkinderen weer terug wilde naar zijn huis in de Rozenstraat is daar niet langer welkom. De buurtbewoners probeerden de man met hun actie 'Ben niet welkom' weg te krijgen. Dat is inmiddels gebeurd. De 54-jarige Ben R. is ondergedoken. Te gast zijn de vader van één van de slachtoffers, een pedofiel, psychiater Frank van Ree en PvdA-Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen."

Reacties

Te gast zijn de vader van één van de slachtoffers, een pedofiel, psychiater Frank van Ree en PvdA-Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen.

O, dat klinkt als een dolle boel... heb je / heeft iemand die uitzending gezien?

- Equi

Ik heb de uitzending gezien ja. Het was een helder en rustige discussie. Het gaat er nu eigenlijk gewoon om dat de pedofiel na zijn straf te hebben uitgezeten weer terug mag naar zijn eigen woning waar het eerste slachtoffertje op 35 meter afstand woont! Ik woon zelf ook in deze straat en vindt het echt respectloos naar de slachtoffertjes en de ouders dat deze man terug mocht! Na een buurtactie is de man toch zo verstandig geweest zijn spullen te pakken en in ieder geval voor langere tijd de gemeente te verlaten. Toch streven wij er na, met behulp van de reclassering dat hij voorgoed gaat verhuizen, pas dan zal de rust terugkeren in de buurt.

Met vriendelijke groet,
Birgitte

Het was inderdaad een rustige discussie. Als je het zo leest zou je ruzie en wantrouwen verwachten tussen i.i.g de vader en de pedofiel, maar dat was dus niet zo. Papa had niet de neiging om te zeggen dat alle pedo's gore klootzakken zijn, en pedo had niet de neiging om te zeggen dat seks gewoon moet kunnen. Daar ging de discussie nl. niet over.

Het ging over deze situatie, en over wat de maatschappij dan aanmoet met veroordeelde pedofielen als deze, als ze ergens anders heen gaan. Daarnaast wilde de gespreksleidster weten in hoeverre de pedofiel aan tafel er in zijn buurt open over is en of daar problemen uit voortkomen.

Er was nauwelijks onenigheid, eigenlijk. Iedereen was het er wel mee eens dat de veroordeelde pedofiel weg moest uit de wijk als de bewoners daar zo tegen waren.
Het was bijna saai Wink maar ik ben er zelf al tevreden mee dat is gebleken dat er een rustige discussie over dit onderwerp kan plaatsvinden. (En zonder dat daar speciale maatregelen voor nodig waren ofzo.)

---

Toch, Birgitte, kan ik me wel voorstellen dat de reclassering zelf niet regelt dat Ben niet meer terugkomt. Hij heeft zijn straf immers uitgezeten en vormt geen gevaar meer voor de kinderen. Ik geloof dat en volgens mij denkt de reclassering dat ook. Daarbij zou het, als je het van een afstandje bekijkt, het beste zijn als die man in jullie buurt verder kan. Daar kan hij het beste in de gaten gehouden worden - als de buurt dat aankan. (Dat zei een dame in de buurt ook, in een reactie.) De samenleving schiet er verder niets mee op als hij ergens anders anoniem gaat wonen.

Maargoed, de vader zei aan tafel dat (hoewel zijn dochtertje er nu -nog?- geen trauma aan over heeft gehouden, zo ernstig was e.e.a. niet), hij niet wil dat ze haar hele jeugd nog tegen de kop van die man moet aankijken. En als dat zo is, wil ik daar absoluut niet tegenin gaan.

Maar het is wel aan de buurt om dat zelf aan te geven.

Ik snap dat je het totaal respectloos vindt van de betrokken instanties. Maar het is vast meer onhandigheid of 'we weten ook niet wat we er mee aanmoeten'. Niemand weet waar zo'n man dan heenmoet. Dat bleek ook uit het discussieprogramma.
Het is te hopen dat de instanties in de toekomst met de oude buurt in gesprek gaan, voordat een veroordeelde weer terugkomt in de wijk. En als de oude buurt zo reageert als deze Hilversumse buurt heeft gedaan (namelijk geen paniek, geen geschreeuw, geen ingegooide ruiten ofzo), dan is dat ook vast goed mogelijk. Dat is niet overal zo. Ik hoop dus dat andere mensen hier een voorbeeld aan zullen nemen - daar werd in de uitzending terecht waardering voor uitgesproken.

Zijn wel ergere dingen op de wereld

Ik heb de uitzending wel gezien ja...

Ik heb hem op DVD-formaat. Goed man - RTVNH heeft apparatuur waarmee de live registratie meteen op DVD wordt gebrand. Ze konden hem meteen meegeven.

*onschuldig kijk* Wink

Hij is zo'n 2GB en mensen die echt met reden geinteresseerd zijn, kunnen (via mail) wel een URL van me krijgen. Dat vind ik wel onder 'persoonlijk gebruik' vallen. Maar ik ga hem niet algemeen ter download zetten. Daar heb ik geen toestemming voor.
(Als er overweldigende belangstelling is, ga ik RTVNH wel vragen.)

Staat het niet gewoon ergens op www.uitzendinggemist.nl ?

Je bedoelt het AV-archief op www.rtvnh.nl?

Afleveringen van Afslag 107 staan daar niet bij. Zal wel een reden hebben.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.