relatie/ pedofilie ?

4 antwoorden [Laatste bericht]

Hallo, mijn beste vriendin is 16 en heeft een relatie met een man van 45 ze houden egt van elkaar en zijn al 2jaar samen ze willen graag uitkomen voor hun relatie maar willen niet in de problemen komen zijn zij strafbaar of niet ? Graag zo snel mogelijk antw
Groetjes anoniempje

Eerst even wat de wet zegt: Als een meerderjarige (18+) seksueel contact heeft met iemand ONDER de 16, dan valt het onder kindermisbruik. Seksueel contact kan al bijvoorbeeld tongzoenen zijn. Als de man ook nog eens de verantwoordelijkheid over het meisje heeft, omdat het bijvoorbeeld een leraar of coach is, kan hij naast kindermisbruik aangeklaagd worden voor ontucht.

Omdat je vertelt dat ze nu 16 is en ze al 2 jaar samen zijn, denk ik dat ze voor haar 16e al meer hebben gedaan dan handjes vasthouden in de bioscoop. In dat geval is de man dus zeker strafbaar.

Het is natuurlijk altijd beter en fijner om open te kunnen zijn over relaties, dus als die mogelijkheid er is zou ik dat zeker doen. Begrijp alleen wel dat als ze hiermee naarbuiten komen en daarbij duidelijk wordt dat ze voor haar 16e seksueel contact hebben gehad, dat degenen die dit weten de man kunnen aanklagen wegens kindermisbruik en het meisje & haar ouders problemen met jeugdzorg kunnen krijgen. Ik zou je vriendin willen aanraden erg goed na te denken hierover. Dit onderwerp ligt heel gevoelig en sommige mensen kunnen er erg heftig op reageren.

En als ze zeggen dat ze elkaar pas hebben leren kennen en er geen seksueel contact is geweest vóór haar 16 ?

Ze is ouder dan 12 en zal dus zelf aangifte moeten doen bij de politie en aan de politie moeten verklaren wat er wel of niet gebeurd is. Wanneer zij zelf zegt dat er nooit seksueel contact is geweest (dus ook nooit getongzoend), dan is er geen mogelijkheid om haar vriend te vervolgen, tenzij haar vriend zelf toegeeft dat ze seks hebben gehad.

Wanneer Jeugdzorg zich ermee zou gaan bemoeien, dan kunnen die melding maken bij de politie en de ouders van je vriendin dwingen tot het doen van aangifte, onder dreiging van uithuisplaatsing. In alle gevallen moet je vriendin wel zelf aangeven dat ze seksueel misbruikt is.

Lijkt me dus het meest verstandig om over het stukje seksualiteit te zwijgen.

Groet,
Psoof.

Let op! Deze informatie is niet meer actueel. Het klachtvereiste is jaren geleden al afgeschaft. - Team

Dan blijft nog steeds de vraag nog of de man professionele verantwoordelijkheid over haar heeft. Zoals ik al aangaf: een leraar, coach, therapeut, arts, etc, etc. Is hij dat? Dan is hij nog steeds aan te klagen voor ontucht, ongeacht leeftijd.

Zo niet, dan zou wat je zegt moeten kunnen werken. Begrijp alleen wel dat ze niet de eerste in de wereld is die verzwijgt dat een relatie eigenlijk al veel langer aan de gang is, dan ze tegen haar omgeving zegt. Daar zullen haar ouders ook aan denken: "hoe lang is dit werkelijk al bezig?". Ze moet niet gek opkijken als ze echt flink aan de tand gevoeld wordt door ouders en mentor etc.

Maar los hiervan wil ik nog steeds benadrukken dat het wel heel verstandig is om over de relatie op de één of andere manier naarbuiten te komen met een volwassene. Misschien dan inderdaad een beetje oppervlakkig en zonder de lastige details zoals je hier al aangeeft. Want dat leeftijdsverschil op zichzelf, ook al is ze nu wel 16, zal al een flinke schok zijn voor buitenstaanders.

Als je even het sommetje doet: 45-16 = 29. Hij heeft dus 29 jaar méér levenservaring dan je vriendin! Nou is de relatie nu goed als ik het snap, maar mensen kunnen soms onbegrijpelijk doortrapt of gewoon onvoorspelbaar zijn. Niet alles hoeft te blijven zoals het nu is. Stel dat hij haar een keer enorm teleurstelt, of iets smerigs uithaalt, of ze heeft ruzie met 'm...of het gaat op een dag zelfs uit. Ook allemaal dingen die erbij kunnen horen. Dan is het loodzwaar om zulke relatieproblemen te hebben én er tegelijkertijd met niemand over te kunnen praten die dezelfde ervaring heeft als een volwassene.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.