PNVD in uitzending van Netwerk

Je kunt de uitzending hier bekijken:
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=3352825&md5=da16d777695d33dc1bb9d36f4cb5b5b1

Persoonlijk vind ik dat de PNVD weer heerlijk eenzijdig afgeschilderd wordt, en er voor de zoveelste keer alleen maar over seks en misbruik gepraat wordt, en niet over de interessante dingen*. Het wordt niet eens in een context geplaatst, er worden geen andere bronnen geraadpleegd, geen meningen van van andere politici, niks. Alleen een flutinterviewtje achteraf met één of andere - excuse le mot - onbekende muts van het CDA die het standaard refreintje opdreunt.

("Ik word er al misselijk van als ik ernaar kijk blablabla ik ben moeder van x kinderen blablabla rechtsstaat beschermen, dus we moeten maar een stukje democratie inleveren blablabla wetsvoorstel indienen om politieke partijen te kunnen verbieden")

Om heel eerlijk te zijn heb ik me nog meer aan dat flutinterview gestoord dan aan de rest van de uitzending... Die vond ik op zijn best gezegd nutteloos.

Ik zou bijna, puur om het CDA te pesten, een ondersteuningsverklaring tekenen en nog 300 mensen daarvan overtuigen. Dan zit hun "grote kwaad" bij ze in de kamer en moeten ze ermee in discussie in plaats van het met veel arrogantie en voorgekauwde walging te kunnen verbieden. Kijken hoe ze dan piepen.

*) Voor wie nu zegt: "wat is er interessant aan dan? Het gáát toch alleen maar om seks met kinderen?" even een paar steekwoorden die bij me opkomen als ik denk aan een inhoudelijk debat of een programma over pedofilie:
Veranderende moraal onder jongeren, seksuele revolutie, virtuele kinderporno, taboeïsering van pedofilie en de gevaarlijke gevolgen daarvan, invloed van Internet en televisie op de seksuele beleving en moraal, onderscheid tussen pedofielen en verkrachters, verkettering van nieuwe politieke geluiden, oorzaak of achtergrond van pedofiele gevoelens, ...

Reacties

570 ondersteuningsverklaringen geven nog geen recht op zetels in de kamer, slechts recht op deelname aan de verkiezingen in alle districten.

Ik vond het ook vreemd dat de CDA-er de PNVD wilde verbieden omdat die de rechtstaat zou ondermijnen, zonder uit te leggen op welke manier dit dan zou zijn. Nergens wordt ervoor gepleit de wet te overtreden, slechts om bestaande wetten aan te passen, wat eigenlijk elke politieke partij doet. Of je het daar mee eens bent of niet maakt weinig uit, daarvoor heb je verkiezingen en verschillende partijen.

Misschien dat nu duidelijk wordt dat er geen dreiging meer is dat de PNVD mee gaat doen aan de komende verkiezingen, dat er wel een inhoudelijke discussie kan starten, maar ik ben er bang voor.

570 ondersteuningsverklaringen geven nog geen recht op zetels in de kamer, slechts recht op deelname aan de verkiezingen in alle districten.

Dat weet ik ook wel, maar dat neemt niet weg dat er gediscussieëerd mag worden in de campagnetijd et cetera...

Ik heb de uitzending zojuist bekeken en ik zie mijn oorspronkelijke diagnose inzake de PNVD bevestigd: een stel hopeloze idioten. Ze hebben op een buitengewoon domme, naïeve manier hun eigen doelstelling onderuit gehaald. Met deze heren zal het nooit iets worden in de politiek.

Ik pretendeer niet dat ik daar veel verstand van heb, maar uit hoofde van mijn beroep weet ik wèl het een en ander van public relations. Het was om te beginnen al een bedonderd slecht idee om de maatschappelijke discussie over dit onderwerp aan te gaan door het plompverloren oprichten van een politieke partij. De verregaande, publicitaire klunzigheid van die drie heeft de rest gedaan.
Ik heb met gekromde tenen zitten kijken; ze hebben werkelijk elke fout uit het boekje gemaakt! Om er enkele te noemen: ten eerste hadden ze NOOIT die Ad van den Berg voor het voetlicht moeten brengen. De Jonge en Uittenboogaard (ik hoop dat ik de namen goed spel) zijn redelijk presentabel, maar een woordvoerder die zo'n frappante gelijkenis vertoont met Ome Gijs is in deze context even contraproduktief als ontoonbaar, en met dat laatste bedoel ik niet alleen zijn gebit. De man is een wandelende stimulans voor de pedowaan. Hij zei faliekant verkeerde dingen in faliekant verkeerd taalgebruik, hij had zich -- met die verregaande inkijk in zijn privé -- overduidelijk in de val laten lokken en hij is er uitstekend in geslaagd zich voorgoed te laten profileren als the man you love to hate.
Ten tweede hadden ze strakke, schriftelijke voorwaarden vooraf aan de uitzending moeten verbinden; zowel het commentaar als de montage waren suggestief en demagogisch. Dat risico loop je altijd wanneer je als politicus in zee gaat met de landelijke TV-journalistiek, maar je kunt het tot op zekere hoogte bijsturen.
Ten derde: voor alledrie de heren geldt dat ze zich consequent door de interviewer lieten meenemen in discussies die ze nooit hadden moeten aangaan. Ze zouden zeer gebaat zijn geweest bij grondige mediatraining...

Enfin, laat ik erover ophouden. Tenslotte is de PNVD geen klant van me en als ik het account aangeboden kreeg, zou ik het weigeren als zijnde een volkomen hopeloos geval, hoewel er beslist aanknopingspunten zijn voor een kansrijke PR-campagne -- Lorem Ipsum noemde er al een aantal.

=======
Alleen een flutinterviewtje achteraf met één of andere - excuse le mot - onbekende muts van het CDA die het standaard refreintje opdreunt.
[...]
Om heel eerlijk te zijn heb ik me nog meer aan dat flutinterview gestoord dan aan de rest van de uitzending...

=======
Ik vond het ook vreemd dat de CDA-er de PNVD wilde verbieden omdat die de rechtstaat zou ondermijnen, zonder uit te leggen op welke manier dit dan zou zijn.
=======

@ Lorem Ipsum & Tim:

Die "onbekende muts van het CDA" (haar naam is me alweer ontschoten en ik heb geen zin om de uitzending nog een keer uit te zitten) pakte het heel wat slimmer aan dan het driemanschap van de PNVD. Zó mutserig is ze niet. Integendeel; met dat "flutinterviewtje" heeft ze zowel haar eigen politieke belang als dat van haar partij zeer goed gediend.
Haar eigen belang omdat ze zich, als onbekende kandidaat, positief heeft geprofileerd in een veelbekeken landelijk actualiteitenprogramma. Haar eigen belang plus dat van haar partij, omdat ze met haar "standaardrefreintje" precies datgene zei wat het klootjesvolk over dit onderwerp van politici wenst te horen. In het tegenwoordige klimaat kost zelfs de geringste nuancering niet alleen stemmen; het komt neer op regelrechte politieke zelfmoord.
Natuurlijk weet dat mens heel goed dat haar aantijging over "ondermijning van de rechtsstaat" volkomen onterecht is en dat een verbod van de PNVD compleet onhaalbaar is. Ze voegde er dan ook heel slim enkele voorbehouden aan toe, waarmee ze in feite haar eigen ferme taal ontkrachtte.
Eigenlijk zei ze er met zoveel woorden bij dat zo'n verbod praktisch onmogelijk is. Maar dat verwoordde ze, op een aalgladde en zeer geroutineerde manier, dermate omzichtig en gecompliceerd dat het, zeker weten, niet tot het kiezersvee is doorgedrongen.
Van haar zullen we in de toekomst beslist vaker horen; ze zal het ongetwijfeld ver brengen in de politiek.

Ik ben het helemaal met je eens inzake public relations. Zieliger had het niet kunnen worden. Maar dat neemt niet weg dat ik groot respect voor deze mensen heb. Ze hebben zich openlijk de afkeur van de hele wereld op de hals gehaald, en hoe dom dat ook mag zijn, het getuigt van veel lef en oprechte bezorgdheid in mijn ogen. Daarvoor petje af. De manier waarop ze vervolgens hun boodschap aan de man proberen te brengen daarintegen verdient helaas geen schoonheidsprijs...

met dat "flutinterviewtje" heeft ze zowel haar eigen politieke belang als dat van haar partij zeer goed gediend.

Denk je dat ik dat niet snap? Dat is precies waar die frustratie vandaan komt. Blijkbaar kun je in dit land stemmen winnen door oppervlakkig en onnadenkend te lijken, door te handelen vanuit de emotie ("ik heb zelf kinderen") en daarmee andere mensen de grond in te stampen. En eigenlijk wisten we dat natuurlijk allemaal al, maar het zó duidelijk te zien gebeuren... dat doet gewoon pijn aan m'n ogen...

als ik het account aangeboden kreeg, zou ik het weigeren als zijnde een volkomen hopeloos geval, hoewel er beslist aanknopingspunten zijn voor een kansrijke PR-campagne -- Lorem Ipsum noemde er al een aantal.

Ik ben wel geïnteresseerd in een cursus mediatraining Tongue Wink

@ Lorem Ipsum

Zieliger had het niet kunnen worden. Maar dat neemt niet weg dat ik groot respect voor deze mensen heb. Ze hebben zich openlijk de afkeur van de hele wereld op de hals gehaald, en hoe dom dat ook mag zijn, het getuigt van veel lef en oprechte bezorgdheid in mijn ogen. Daarvoor petje af.

Respect voor hun lef en hun kennelijk oprechte bezorgdheid heb ik evenzeer, maar daar ging mijn reactie niet over.
Ik bekeek het, om zo te zeggen, vanuit mijn beroepsdeformatie en ik doelde op hun werkelijk monumentale naïviteit; "zielig" is inderdaad de meest voor de hand liggende kwalificatie. Uit het verkiezingsprogramma van de PNVD:

Dit zijn onze twintig speerpunten:
[...]
9. Kinderen mogen vanaf twaalf jaar seksuele contacten aangaan.
(Zie hoofdstuk 9: SEKSUALITEIT & INTIMITEIT)
[...]

Hoe stompzinnig naïef kun je zijn? Als je alleen al dit met zoveel woorden in je "speerpunten" zet, getuigt dat op z'n minst van een fundamenteel gebrek aan strategisch inzicht. Je hoeft geen kernfysicus te zijn om onmiddellijk in te zien dat het de kortste, meest efficiënte weg naar het verdomhoekje is.

Als ik hun adviseur was geweest, had ik ze met klem aangeraden het op een minder beladen manier te formuleren; ze hadden dat punt 9 beter kunnen vormgeven als een pleidooi voor totale afschaffing van de zedenwetten. Daarmee hadden ze zichzelf een minder delicaat en dus veel hanteerbaarder uitgangspunt voor de discussie verschaft.

In mijn visie is de Nederlandse zedenwetgeving sowieso een overbodig, moralistisch onding. Zaken als seksuele dwang en seksueel geweld, al dan niet gericht tegen minderjarigen, kunnen evengoed aangepakt worden via het "gewone" strafrecht.
Voor werken in de prostitutie en optreden in pornoprodukties door minderjarigen geldt min of meer hetzelfde. De arbeidswetgeving stelt leeftijdsgrenzen aan zwaar en gevaarlijk werk; een vijftienjarige mag, bijvoorbeeld, niet werken met industriële zaagmachines of vorkheftrucks.
Met dat laatste zou je bovendien dit soort idioterie uitsluiten. Het gelinkte artikel betreft een Amerikaans geval van een dikke twee jaar geleden maar zoals het nu is, kun je erop wachten dat het Nederlandse justitie-apparaat ook tot dergelijke dwaasheden overgaat.
Sorry, ik dwaal af.

Een ander van naïviteit getuigend programmapunt, hoe idealistisch ook, is het propageren van een verbod op vlees- en visconsumptie door mensen (punt 18.3). Daarmee jaag je veel potentiële kiezers weg, waaronder mijn persoontje; ik ben zeer gesteld op mijn biefstukje en mijn harinkje.
Zelfs de Partij voor de Dieren gaat, blijkens haar beginselverklaring, niet zo ver -- daar springt met wèl intelligent om met de partijstrategie.

Blijkbaar kun je in dit land stemmen winnen door oppervlakkig en onnadenkend te lijken, door te handelen vanuit de emotie

Precies! Laat dat "blijkbaar" er maar af. Zo is het spel, zo zijn de regels, zo wordt het sinds de uitvinding van de parlementaire democratie gespeeld en zo zal het tot in lengte van dagen gespeeld worden. (Aanbevolen lectuur: Le Jardin des Supplices van Octave Mirbeau. Dat boek dateert uit 1899, maar wat Mirbeau te zeggen heeft over het politieke spel is nog steeds volkomen actueel).
Daar ben ik ook niet blij mee. Het is de voornaamste reden dat ik nooit politiek actief ben geworden, hoewel ik daartoe meermaals in de gelegenheid ben geweest.
Politiek is geen spel voor een heer. Het zou mijn gevoel voor eigenwaarde aantasten.

Ik ben wel geïnteresseerd in een cursus mediatraining Tongue Wink

Hoezo? Ga je de politiek in?
Je hebt mijn volledige aandacht tegen mijn normale uurtarief! Wink

Met dat laatste zou je bovendien dit soort idioterie uitsluiten. Het gelinkte artikel betreft een Amerikaans geval van een dikke twee jaar geleden maar zoals het nu is, kun je erop wachten dat het Nederlandse justitie-apparaat ook tot dergelijke dwaasheden overgaat.

Mijn hart weent wederom... Hier worden trauma's geoogst waar spel werd gezaaid... Idioten...

Hoezo? Ga je de politiek in?
Je hebt mijn volledige aandacht tegen mijn normale uurtarief! Wink

Nou, nog even niet... Maar wie weet, in de toekomst. Ik ben er in elk geval nog jong genoeg voor. Alleen vrees ik dat ook ik te ethisch correct ben om stemmen te winnen. Zoals je al zegt; politiek is geen spel voor een heer. Maar bedankt voor het aanbod Tongue

De rest van je post behoeft geen reactie; je hebt helemaal gelijk, tot mijn grote verdriet.

Ik ben het met je eens dat de PNVD het publicitair gezien niet erg handig heeft aangepakt. Eigenlijk hadden ze een representatief uitziende niet-pedofiele vrouw als woordvoerdster moeten hebben die de standpunten van de partij helder en wat meer genuanceerd naar buiten had kunnen brengen. Ik denk dat ze dan in ieder geval al wel iets serieuzer genomen zouden worden. Ze hebben natuurlijk wel bewust gekozen voor een andere, meer directe en eerlijke manier van politiek bedrijven, en op zich is dat ook niet verkeerd denk ik, alleen moet je toch denken aan hoe je iets presenteert. Natuurlijk was dan de ophef nog steeds groot geweest, alleen zouden er dan misschien meer mensen zijn geweest die het ook openlijk durfden op te nemen voor een aantal standpunten van de PNVD. Nu houdt iedereen die er een genuanceerde mening over heeft wijselijk zijn mond om maar niet met deze partij geassocieerd te worden.

Nou ja, voor mij in ieder geval altijd nog honderd keer liever de naïeve, klungelige, maar tenminste eerlijke heren van de PNVD dan dat hypocriete en politiek correcte zooitje van het CDA. Tongue

Eigenlijk hadden ze een representatief uitziende niet-pedofiele vrouw als woordvoerdster moeten hebben die de standpunten van de partij helder en wat meer genuanceerd naar buiten had kunnen brengen

Ze hadden ook kunnen beginnen een pak aan te trekken, hun haren te kammen (eventueel Ad van den Berg een modern montuur met normaal glas op z'n neus te zetten om de aandacht van zijn gebit af te leiden) en afspraken te maken over hoe ze de media tegemoet zouden treden...

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.