Eindelijk fatsoenlijke vrijwillige hulpverlening?

14 antwoorden [Laatste bericht]

Professionele hulpverlening voor pedofielen betekent al decennialang het voorkomen van zedendelicten. Niet meer, niet minder. De Waag staat hier voornamelijk bekend om. Hoewel hun visie in de praktijk best heel genuanceerd is worden hun behandelingen niet bepaald als prettig ervaren. Je wordt op alle mogelijke wijzen aangespoord om in de pas te lopen, maar aandacht voor persoonlijke problemen rond de pedofiele geaardheid is er eigenlijk niet. Tot voor kort was de enige hulp die je daarbij kon vinden van Joris Oost Nederland, een zelfhulpgroep op geheel vrijwillige basis, dus ook vrijwillig georganiseerd en geleid. Niet dat daar iets mis mee is overigens; alle lof voor de inzet en resultaten.

Nu is er voor het eerst een praktijk van een hulpverleenster die wél echt hulp aan pedofielen biedt. Mensen die hun pedofiele gevoelens als belemmering in het dagelijks leven ervaren kunnen bij haar terecht voor groepssessies. Ik heb Mijke enige tijd geleden uitgebreid gesproken over haar plannen en heb er alle vertrouwen in dat ze een betrouwbare, aangename begeleidster is die vanuit respect en zonder te oordelen het contact met mensen aangaat. Die begrijpt dat pedofilie ook geen reden is om iemand te veroordelen.

Terwijl de praktijk van Mijke is opgestart ontvangen we als team ook signalen dat de problematiek die vaak voorkomt onder pedofielen langzaamaan meer erkend wordt door hulpverleners. Op dit moment heb ik nog geen concrete aanwijzingen dat er meer praktijken geopend gaan worden, maar goede hoop is er wat mij betreft zeker. Laat Mijke maar eens een trendsetter zijn!

Wie durft de volgende stap te zetten: Hulpverlening aan pedofiele jongeren?

De praktijk van Mijke heeft een website met een toepasselijke naam: www.hulpverleningvoorpedofielen.nl

Ik heb een beetje zitten lezen op haar site, en de manier van werken spreekt me erg aan. Ook wat ze schrijft, dat bepaalde gedragspatronen onderliggende oorzaken kunnen hebben, zoals onverwerkte trauma's ben ik het mee eens. Het is een beetje zacht uit gedrukt, maar pedofielen gevoelens en traumatische gebeurtenissen zou best bij sommige een verband in kunnen liggen, en ik denk dat Mijke dat goed aan voelt. Door zo'n therapeut word ik graag geholpen, en zou bij mij goed aansluiten. Ook dat ze 100 procent transparant is, zelf als ze de geheimhoudingsplicht wilt doorbreken gaat dat zelfs in overleg, spreekt me erg aan. Bij zo'n therapeut voel je je veilig. Ik weet dat het bij regulieren instanties dat soms niet gebeurd.

Ik vind de sobere grijze vormgeving van de site erg goed passen, en toch een beetje vriendelijk fris blauw er tussen. Het blijft iets beladen, waar voorzichtigheid verstandig is. En dat straalt de site met de sobere uitstraling uit. Goed gekozen.

Ik wens haar echt heel veel succes.

Dat gevoel riep Mijke bij mij ook op. De geheimhoudingsplicht zoals zij die omschrijft staat overigens omschreven in haar beroepscode, en is (zo goed als) gelijk in alle relevante beroepscodes die te maken hebben met hulpverlening. Dit is bindend is voor elke geregistreerde hulpverlener. De praktijk is natuurlijk dat iedere hulpverlener zijn of haar eigen interpretatie heeft van wanneer de grens van doorbreken van de geheimhoudingsplicht bereikt is. Wat Mijke omschrijft komt gewoon uit de beroepscode en zegt dus feitelijk niets over haar, maar de indruk die ze bij jou en mij wekt is wel dat ze hier erg integer en zorgvuldig mee omgaat.

Waarom staat er op de site van Mijke bij "Home" een leeftijd van 18 jaar genoemd en geen 16?

Voor mensen die seksuele gevoelens jegens kinderen onder 18 jaar wel in de praktijk willen brengen en niet erkennen dat seks met minderjarigen schadelijk voor het kind is is de hulpverlening van Mijke niet geschikt? Zie "Voor Wie".

En dan de geheimhoudingsplicht. Zie "Praktische informatie".
Wanneer het haar uitkomt dan kan zij deze doorbreken (verzuimen zonder toestemming).
Dan zullen mensen bij haar zichzelf niet geheel open stellen en dus zal de hulpverlening onvolledig zijn.

odep41 schreef:

Voor mensen die seksuele gevoelens jegens kinderen onder 18 jaar wel in de praktijk willen brengen en niet erkennen dat seks met minderjarigen schadelijk voor het kind is is de hulpverlening van Mijke niet geschikt? Zie "Voor Wie".

Dat zie ik nergens staan, er staat:

"seksuele gevoelens niet in de praktijk wilt brengen en erkent dat seks met minderjarigen schadelijk kan zijn voor het kind"

Ik vind het een groot verschil tussen stellen dat seks met minderjaringen schadelijk kan zijn en stellen dat het schadelijk is. Die tweede stelling is fundamenteel onwaar. Dat kan niet gezegd worden van de eerste stelling.

odep41 schreef:

En dan de geheimhoudingsplicht. Zie "Praktische informatie".
Wanneer het haar uitkomt dan kan zij deze doorbreken (verzuimen zonder toestemming).
Dan zullen mensen bij haar zichzelf niet geheel open stellen en dus zal de hulpverlening onvolledig zijn.

Ik vind het te simplistisch om te stellen dat het een kwestie is van 'als het haar uitkomt'. Maar in bepaalde gevallen is ze verplicht te verzaken aan de geheimhouding. Dat is nu eenmaal de realiteit voor hulpverleners in Nederland.
Zij is er vind ik veel openere en duidelijk in dat Stop it now dat oorspronkelijk was. (Dat laatste is ondertussen blijkbaar wel veranderd.)

Inmiddels heb ook ik met Mijke over haar praktijk, website, werkwijzen en haar inzichten gesproken. Ik raad aan om als je problematiek ervaart met haar te spreken. Bijzonder sympathiek en enorm toegewijd om haar doelgroep te helpen. Ze heeft ook ervaring met werken met jongeren en zij zal ook voor hulpverlening naar hun zeer zeker openstaan.

Ik hoop echt dat het haar lukt de praktijk goed op te bouwen. Ik ben er van overtuigd dat zij er de aangewezen persoon voor is, maar dan zal het ook noodzakelijk zijn dat pedofielen die hulp kunnen gebruiken ook de drempel over gaan en naar haar toe gaan. Dat kan heel zwaar zijn, maar ik weet zeker dat het 't waard is.

Om even te reageren op het stukje over het verbreken van het beroepsgeheim: Het doel is alleen om aan te geven dat enkel in uitzonderlijke situaties waarin de patiënt of iemand in zijn of haar omgeving in gevaar is zij het beroepsgeheim zal moeten verbreken. Het is niet haar doel om vroegere problematiek of huidig "onethisch gedrag" af te keuren. En hoopt ook hierin te kunnen helpen.

Ik hoop dat er genoeg mensen zijn die de stap durven te nemen.

- Mark

Het zou wel wijs zijn als Mijke de gigantische dt-fout van de eerste pagina van haar website zou halen. Dat komt toch net wat professioneler over.

Als ik ergens slecht in ben, dan is het spelling Wink bedankt in ieder geval!

Mijke,

geeft niet. Taal is ook niet mijn grote sterkte en er sluipen onvermijdelijk taalfouten in zo'n website.
Maar mag ik je adviseren je website toch eens kritisch te laten doorlezen door iemand met een goede taalkennis en goed taalgevoel? Niet dat het nog vol staat met taalfouten, maar hier en daar kom ik er toch nog wel tegen.

Misschien ook een kleine inhoudelijke reactie. Op je website staat bij 'je zoekt hulp': "Ondanks het feit dat je geen 'potientiele dader' bent of overtuigd bent dat je in de praktijk niets met je gevoelens zult doen"
Je maakt hier onbedoeld de fout die velen maken, namelijker vanuit gaan dat pedofiele gevoelens zuiver seksueel van aard zijn en/of iets doen met die gevoelens gelijk staat met seksueel contact zoeken met kinderen (of bezig zijn met kinderporno).

Dit terwijl er echt wel veel pedofielen zijn die wel degelijk 'iets doen met die gevoelens', namelijk door vriendschappen aan te gaan met kinderen; leerkracht, trainer, ... te zijn; legale beelden te verzamelen; ... Er zijn dus talloze legale en moreel verantwoorde manieren om wel iets te doen met die gevoelens.

Je hebt gelijk, ik doel eigenlijk puur op : 'hier niets mee willen doen op seksueel gebied', maar zo staat het er niet. Ik ben trouwens zeker van mening dat pedofilie absoluut niet bestaat uit enkel seksuele gevoelens, maar er juist de nadruk ligt op de verliefde gevoelens. Ik ben nog even aan het voelen hoe ik het dan wel het beste kan verwoorden. Ik merk dat woorden zo nauwkeurig liggen, zeker wanneer je alleen iets op papier ziet staan en je geen persoon tegenover je hebt waar je mee in gesprek bent. Heb je misschien een tip voor me?

Ik was er zo goed als zeker van dat je dat wilde zeggen, maar zoals je zelf aangeeft is woordkeuze heel belangrijk, vooral bij zo'n gevoelig onderwerp.

Zelf pleit ik er voor de zaken bij naam te noemen. Je zou kunnen zeggen 'hier niets mee willen doen op seksueel gebied", maar zelf dat klopt volgens mij niet. Want als iemand masturbeert met kinderen in zijn/haar gedachten, dan is dat ook iets seksueel doen met pedofiele gevoelens.

Misschien iets als: 'maar geen pedoseksuele daden wilt stellen'?

Ik zelf hanteer vaak de term: seksueel niet praktiserend. Die andere pedofiele gevoelens voor jongens praktiseer ik wel degelijk. Ik heb vriendschappen met ze, ik lach, speel, begeleid, maak huiswerk en sport met ze. Alleen geen seks.

gecorrigeerd. Van beide bedankt!

Ben schreef:

Ik zelf hanteer vaak de term: seksueel niet praktiserend.

... met minderjarigen. (Met meerderjaringen misschien ook, maar dat lijkt me hier niet relevant Wink )

Ik heb laatst via via op de website gekeken en een aantal dagen geleden gebruik gemaakt van het contactformulier op haar website. Omdat ik enkel via Twitter (@PedoStudent) wilde communiceren heeft ze een Twitter account aangemaakt. Dat alleen al geeft mij genoeg vertrouwen, geen idee waarom. Deze vorm van hulpverlening spreekt mij erg aan en ik ga mij hoogstwaarschijnlijk bij de groep jong volwassenen voegen zodra die van start gaat. Het is een drempel waar ik overheen moet komen, maar het voelt een beetje als een verplichting. Als iedereen zo'n schijterd is als ik dan komt dit nooit van de grond. Smile Dus ik zou zeggen, neem contact op met Mijke en komt allen gezellig babbelen. Ik zie er naar uit om leeftijdsgenoten te ontmoeten en spreken in combinatie met professionele en vertrouwde begeleiding van Mijke.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.