Wie kan mij verder helpen? Vragen over hulpverlening

11 antwoorden [Laatste bericht]

Goedendag allemaal,

Ik ben een Sociaal Pedagogisch hulpverlening studente en heb hier naar aanleiding van het schrijven van mij scriptie al een keer eerder wat vragen gesteld. Ik heb hier zeer goede en bruikbare antwoorden op ontvangen en ik vroeg mij af of jullie mij nogmaals konden helpen?

Mijn scriptie gaat over het falen van de hulpverlening nadat veroordeelde pedoseksuelen re-integreren in de samenleving. Het gaat hier dan om namen als Benno L. en Robert M. het leven wordt hen na integratie door de samenleving onmogelijk gemaakt en hulpverlening vind alleen nog op vrijwillige basis plaats. Echter ben ik van mening dat dit anders moet kunnen.

Nu zit ik met de volgende vraag over de hulpverlening:
- Hebben jullie wel eens hulp gezocht bij de hulpverlening?
- Zo ja, hebben jullie toen het idee of gevoel gehad dat de hulpverlening een bepaalde hulpverleningsverlegenheid heeft? Dat zijn of haar mening beïnvloed is door de keiharde mening van de samenleving. Zijn wij kudde dieren en hebben wij een gekleurd beeld of kan de hulpverlener dit heel goed scheiden?

Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen, aangezien de TBS klinieken zeer ingewikkeld te bereiken zijn.

Alvast bedankt!

Melissa

Hoi Melissa,

Ja, ik heb wel eens hulp gezocht, al is het niet bij de meest gebruikelijke hulpvragen geweest. Ze hadden te maken met verbanden met problemen die niets met pedofilie te maken hebben en met de relatie met enkele naasten die onder druk stond door enkele zaken rond mijn gevoelens. Ik heb daar waar ik terecht kwam nooit iets gemerkt van verlegenheid. Ik heb wel eens iemand om hulp gevraagd die met allerlei verschrikkelijke vooroordelen, drogredeneringen dogma's en zelfs dreigementen aan kwam zetten. Die heb ik na een verkennend gesprek in een lange e-mail een behoorlijk forse veeg uit de pan gegeven waarna een paar dingen nog zijn uitgepraat en andere in het midden gelaten. Met alle andere hulpverleners die ik heb gesproken tot nu toe heb ik een goede relatie gehad. Er is er ook een geweest die eerlijk zei: 'ik heb totaal geen verstand van pedofilie', maar ze was een fantastisch mens en we hebben fijne gesprekken gehad.

Zelf ben ik ook hulpverlener en heb ik in mijn opleiding wel degelijk geleerd om mijn gekleurde beeld van de werkelijkheid als zodanig te erkennen. Ik mag mijn kleurtjes hebben, maar ben me daar wel bewust van. Toch denk ik dat heel veel van mijn kleurtjes ook voor mij nog zo vanzelfsprekend zijn dat ik ze niet als kleur zie maar als werkelijkheid. En zo werkt het volgens mij voor verreweg de meeste hulpverleners. Ik merk wel een verschil tussen mensen die heel vrij, liberaal, denken en mensen die volgens vaste normen- en waardenpatronen denken. Het lijkt soms haast een tweescheiding met nauwelijks een grijs gebied. Je begrijpt dat ik mijzelf graag in het liberale kamp plaats, en ik kan dan ook flink botsen met mensen in het andere kamp. Ik (met ongetwijfeld mijn kleur bril) schrijf de verlegenheid die jij omschrijft echt volledig toe aan die mensen die niet in staat zijn om buiten hun vaste normen- en waardenpatronen te denken. Boude bewering? Misschien. Misschien wil iemand mij eens een andere kleur bril voorhouden.

Bedankt voor deze reactie!
Echter vroeg ik mij dan nog af wat u denkt dat de percentages van deze twee groepen zijn. Oftewel, hoe is de verdeling tussen hulpverleners met een vrij, liberaal beeld en hulpverleners die volgens een vaste normen en waardepatroon denken?

Dat weet ik eerlijk gezegd niet zo goed. Maar als ik iets moet gokken denk ik richting 75-25 (75% liberaal denkenden). Misschien is dat te optimistisch, maar aan de andere kant zou het ook kunnen dat de dogmatici, om ze zo maar even te noemen, hooguit enkelingen zijn. Ik weet dat gewoon echt niet zo goed. Je merkt zoiets ook pas aan iemand als je wat diepere gesprekken voert. En zo vaak heb ik geen diepe gesprekken met hulpverleners. Misschien wordt het duidelijker als ik weer eens in een intervisiegroepje ga zitten. Ik ben zelf ook wel benieuwd...

Ook ik heb te maken gehad met opgelegde hulpverlening(de Waag),en ga nu nog vrijwillig daar naar toe.
Ik moest daarnaar toe omdat ik moest van de edelachtbare.
Maar in principe kan je net zo goed met willekeurig iemand praten,het enige verschil is,dat het in zo,n instelling binnen 4 muren blijft en tegen een buitenstaander gaat het de hele wereld over,dat is dus ff uitkijken.
Wat werd er bijvoorbeeld geopperd door 1 van die psychologen,of ik er met mijn buren en/of familie over kon praten,toen begon ik toch echt aan die persoon te twijfelen,en tijdens een groeps-sessie werden films vertoont,van misbruikten en misbruikers,en hun omstandigheden daarna.
Ik ben dus misbruikt geweest,en dat kwam in die films ook tot uiting,maar glashard beweerden ze dat het niet van misbruik kwam,dat was,volgens hun,niet bewezen,dus ik werd bij het grofvuil gezet.
Toen is mijn geloof in zo,n instelling en die medewerkers tot een absoluut nulpunt gedaald.
Nu willen ze EMDR toepassen op me,hebben jullie daar over gehoord,en/of een mening over?
Dan hoor ik het graag,de 1 zegt dat het geen kwaad kan,maar er zijn er ook die vraagtekens zetten bij die behandeling,omdat het een vorm van hypnose is,en je hebt geen controle meer over jezelf.
En dat vind ik toch een heikel punt.
Tot zover.

Beertje.

Hoi Beertje,

De vraag of je er (waar precies?) met je buren en familie over kan praten is een vrij belangrijke. Het is essentiële informatie. Waarom begon je aan de psycholoog in kwestie te twijfelen?

Je zegt dat ze (behandelaars) beweerden dat 'het' niet van misbruik kwam, maar het is me niet duidelijk waar je met 'het' naar refereert. Wat kwam volgens hen niet van het misbruik? Heb je aangegeven hoe je je toen voelde?

EMDR is een methode die wordt toegepast bij mensen die irrationele angsten hebben of andere onverklaarbare klachten. Veel klachten komen voort uit gebeurtenissen die je je niet meer herinnert, gewoon omdat je ze niet belangrijk vond of omdat je ze hebt geblokkeerd. Veel mensen blokkeren de herinnering aan wat ze voelden tijdens (heftige) gebeurtenissen, vaak onbewust. De therapie heeft als doel om de oorzaak van je klachten boven water te krijgen. Het is een therapie die zeker niet altijd resultaat oplevert, maar ik geloof toch wel vaak. Cijfers daarover zijn vast te vinden in resultaatstudies op het internet. Belangrijker is denk ik of jij denkt dat de EMDR je iets kan opleveren. Heb je een concrete klacht die je graag wil onderzoeken, dan waarom niet? Dat je geen controle over jezelf hebt is niet erg want je bent in veilige handen bij de therapeut. Tenzij je wat te verbergen hebt misschien. Daar zou je je nog in kunnen verdiepen.

Jorge schreef:

EMDR is een methode die wordt toegepast bij mensen die irrationele angsten hebben of andere onverklaarbare klachten. Veel klachten komen voort uit gebeurtenissen die je je niet meer herinnert, gewoon omdat je ze niet belangrijk vond of omdat je ze hebt geblokkeerd. Veel mensen blokkeren de herinnering aan wat ze voelden tijdens (heftige) gebeurtenissen, vaak onbewust. De therapie heeft als doel om de oorzaak van je klachten boven water te krijgen. Het is een therapie die zeker niet altijd resultaat oplevert, maar ik geloof toch wel vaak. Cijfers daarover zijn vast te vinden in resultaatstudies op het internet

Jouw omschrijving van de therapie komt niet overeen met de omschrijving die ik op het www vindt. Jij lijkt te suggereren dat het om het omhoog halen van verdrongen herinneringen. Er is volgens mij geen enkel bewijs van het bestaan van verdrongen herinneringen en alle therapieën die zich daar op richten behoren tot de kwakzalverij.

Jorge schreef:

Belangrijker is denk ik of jij denkt dat de EMDR je iets kan opleveren.

Belangrijk is of een therapie werkt. Of iets werkt is niet onlosmakelijk verbonden met het denken van de klant over hoe iets werkt. M.a.w. er wordt talloze onzintherapieën toegepast waarvan er toch een grote klanttevredenheid is en veel hulpbehoeftigen onterecht denken dat het iets oplevert.

http://skepdic.com/emdr.html

http://www.scientificamerican.com/article/emdr-taking-a-closer-look/

Ik denk niet of ik nou gebaat was,bij het rondbazuinen dat ik jonge meisjes lekker vond,ik denk dat dat voor de nodige onrust had gezorgd,en daar zit ik echt niet op te wachten,wat ik voor ogen had,en dat lukt me wel,is volledige rust,zodat ik alles goed kan overzien.
Dat ik twijfel aan psychologen,is gekomen door het feit dat men (verplicht)films liet zien,waaruit toch duidelijk naar voren kwam dat de dader seksueel beschadigt was(is),maar dat werd ontkent door de behandelaars(psyche.),en toen ik ze dat vertelde,zei men eigenlijk niet veel meer,waardoor ik me meer en meer in een hoek gedrongen voelde.
En ik verzwijgt niets,omdat ik daar helemaal niet bij gebaat ben,ik ga van een standpunt uit om zo eerlijk mogelijk alles te vertellen,ook van vroeger,wat er met me gebeurt is,van heel jong af.
Nu weet ik wel dat tijden veranderen,en waar men toen misschien helemaal niet over nadacht,nu volop in de belangstelling staat,maar daar kan ik niets aan doen,maar het is gewoon niet te verteren voor mij.

Mvg,Ruud.

Beertje. schreef:

Nu willen ze EMDR toepassen op me,hebben jullie daar over gehoord,en/of een mening over?

Ervaring heb ik er niet mee, maar ik heb er wel een mening over. Het werd mij aangeboden door een totaal incompetente hulpverlener en ik heb het afgeslagen. Ik heb de indruk dat het in de geestelijke gezondheidszorg als een aspirientje wordt toegepast: baat het niet dan schaadt het niet. Zoals het klysma in de geneeskunde van eeuwen geleden.
Als ik uitleg, hoe ik aan die ervaring kom, dan moet ik veel van mezelf bloot geven. Stuur me een bericht op mijn contactformulier als je het wilt weten.

Beertje. schreef:

en ga nu nog vrijwillig daar naar toe.
...
Toen is mijn geloof in zo,n instelling en die medewerkers tot een absoluut nulpunt gedaald.

Die twee opmerkingen kan ik moeilijk combineren. Waarom ga je er nog vrijwilliger naar toe als je geloof in zo'n instellingen tot een absoluut nulpunt is gedaald?

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.