Geheime schikkingen

1 antwoord [Laatste bericht]

Op NOS.nl las ik vandaag het artikel "Veel geheime schikkingen over seksueel misbruik RK Kerk".
http://nos.nl/artikel/2093744-veel-geheime-schikkingen-over-seksueel-misbruik-rk-kerk.html

Wat me hierbij opvalt is dat er zo veel misstanden kunnen ontstaan juist doordat de materie niet normaal bespreekbaar blijkt te zijn. Ik geloof overigens niet dat dit alleen in de R.K. kerk speelt, het moet veel algemener zijn. Het beter bespreekbaar maken zou wel eens een hoop leed kunnen voorkomen. Dan durven we elkaar misschien weer openlijk te corrigeren.

massey schreef:

Wat me hierbij opvalt is dat er zo veel misstanden kunnen ontstaan juist doordat de materie niet normaal bespreekbaar blijkt te zijn.

Dat gold destijds voor het misbruik, want de schaamte garandeerde dat het niet naar buiten kwam. Toen het eenmaal een beetje bespreekbaar was geworden, was het deksel niet meer op de beerput te krijgen. Onder het mom van schoon schip maken heeft de kerk toen de commissie Deetman ingesteld en die stelde openbaarheid voorop.
Dat het niet normaal bespreekbaar blijkt te zijn, geldt niet voor de schikkingen. Die zijn een poging, het deksel er toch weer een beetje overheen te schuiven. Of dat verstandig is? De kerk heeft er behoorlijk voor gedokt en nu is het toch uitgelekt.

massey schreef:

Het beter bespreekbaar maken zou wel eens een hoop leed kunnen voorkomen. Dan durven we elkaar misschien weer openlijk te corrigeren.

Het gaat erom dat kinderen erover durven te praten. Dat ligt bij de opvoeders en daar hebben we al eens een discussie over gehad. Het zijn de opvoeders die er bang voor zijn en zo de vogel over het nest laten vliegen.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.