Ben je het ook zat?

4 antwoorden [Laatste bericht]

Te pas en te onpas krijgen pedofielen de schuld van al het leed dat seksueel misbruik van kinderen heet. Hoewel voor de leek de link tussen pedofilie en seksueel misbruik misschien snel is gemaakt, is de praktijk toch echt gecompliceerder. Het merendeel van zedendaders tegen kinderen is immers niet pedofiel.

Erger jij je ook als respectabele media zich er met een jantje van leiden van afmaken? Als zij in hun artikelen insinueren dat degene die kinderen misbruikt een pedofiel is?

Kijk niet langer lijdzaam toe maar kom in actie. Kopieer onderstaande brief en verstuur die naar de desbetreffende redactie.

Laat het er niet bij zitten, kom in protest en verstuur een mail! Laat je het hier weten als je de brief hebt gebruikt? Top.

=============================

Geachte redactie,

Met interesse las ik op uw website ##dit artikel##. Rapporteren over de aanpak van (online) seksueel misbruik van kinderen (ver weg en dichtbij) is waardevol en belangrijk. Ook vanuit het gezichtspunt van pedofielen.

Uw artikel doet het voorkomen alsof seksueel geweld tegen kinderen uitsluitend wordt gepleegd door pedofielen. Dat is niet juist. De groep zedendaders tegen kinderen is divers qua geaardheden.

De Nationaal Rapporteur, Corinne Dettmeijer, stelde in juni 2016 dat het gebruik van onjuiste terminologie de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen in de weg kan zitten. “Het is één van de meest wijdverspreide misvattingen die er over dit onderwerp bestaan. De meeste plegers zijn namelijk helemaal niet pedofiel.” U kiest er helaas voor één minderheidsgroep aan te wijzen als daders. Ik betreur dit. Stigmatiseren, één specifieke groep brandmerken, is immers moreel fout. Te allen tijde. Ook waar het pedofielen betreft.

Ik vraag u nog eens kritisch naar uw tekst en/of kop te kijken en de woorden “pedo”, ‘pedofiel’ (of het meervoud daarvan) te vervangen door woorden als “(online) kindermisbruikers” of “zedendaders”.

Indien u er prijs opstelt kunt u contact opnemen met Pedofilie.nl. Zij geven desgewenst meer informatie over daderprevalentie inzake seksueel geweld tegen kinderen of over pedofilie in brede zin.

Met vriendelijke groet,

====================================

Dag allen,

Het zou ook gewaardeerd worden als andere ook aangifte doen van groepsbelediging of laster. Ik weet niet in hoeverre dit gebeurt, maar meer klachten betekend meer druk voor het OM. Pedofielen als kindermisbruikers neerzetten ik voelde me in eerste instantie een beetje zwak staan tijdens de aangifte.
Echter als er niet de suggestie was gewekt dat pedofielen kindermisbruikers zijn, maar dat bijvoorbeeld homo's verkrachters zijn of Marokkanen dieven, dan had men daar veel harder tegen opgetreden. Dat zullen wij helaas moeten forceren.

Het blijft altijd een beetje ongemakkelijk. Laatst zat ik een uurtje op het bureau om te verzoeken een onderzoek te starten naar aanleiding van het artikel "Pokemon Go verbod voor pedofielen in New York" waarmee op de nieuwe voorwaarde van de Sexoffender Registery werd gedoeld. Waarmee dus de suggestie gewekt werd dat pedofielen automatisch zedendelinquenten zijn (en visa versa). Werd mij door de hulpofficier gevraagd of ik dan ook tot de groep "zedendelinquenten" behoorde.... Enfin, goed begrepen werd het niet en op het moment dat men weigert een onderzoek te starten heb ik nog een advocaat die mij kan helpen. http://www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/pokemon-go-verboden-voor-pedofielen-new-york

Qua strafbaarheid liggen in mijn ogen veel van deze artikelen erg in het grijze gebied, maar sommige zijn echt grensoverschrijdend en verdienen het in mijn ogen ook bestraft te worden.

Mark Lucius

Beste Mark,

Niet iedereen is bereid zijn identiteit prijs te geven. Dat kan immers een hoge prijs betekenen in het sociale leven. De brief per email biedt de mogelijkheid onder pseudoniem te laten weten dat de berichtgeving storend en moreel fout is.

Aangifte doen is niettemin ook een middel tegen stigmatiseren. Het is een methode die meer confronterend werkt door er een juridische procedure van te maken. Ik wil stadium eerst de dialoog zoeken. Ik ben (nog) niet bereid er een juridische strijd van te maken. De kans dat mijn sociale leven zoals ik dat nu heb daardoor wordt verstoord is mij te groot. Eerst maar eens proberen in gesprek met elkaar te komen.

En het werkt. Vandaag ontving ik al een eerste reactie van een hoofdredacteur van een regionale omroeporganisatie (radio, tv, website) die naar aanleiding van deze emailbrief, zijn team wees op het zorgvuldig omgaan met terminologie. Een fijne reactie. Nu natuurlijk monitoren of zij dit ook in de toekomst weten waar te maken.

Ben Kirssen

Dag Ben,

Niemand is verplicht aangifte te doen of zichzelf op die manier bloot te geven. Zoals jij inmiddels weet, maar je volgens mij nog niet echt gelooft, ben ik er zelf achter gekomen hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als de politie achter je seksuele geaardheid komt.

Ik stuur zelf ook al ruim een jaar dit soort mailtjes, ben ik regelmatig de hele ochtend druk mee, regelmatig met resultaat. Al werd ik er ook ontzettend moe van na een tijdje en heb ik ook nog andere dingen te doen.

Aangifte doen is een optie die erg wordt gewaardeerd, maar iedereen moet daarin zijn eigen afweging maken. In principe kan je niets gebeuren, tenzij je een lul tegen komt bij de politie. Het mag voor jou te ver gaan, maar dat betekend niet dat het niet nog altijd een goede optie kan zijn voor anderen.

Binnenkort een terrasje pakken Ben?

Hartelijke groet,

Mark Lucius

De politie kent ook mijn seksuele geaardheid. Dat heeft voor mij privé vrij grote gevolgen gehad een aantal jaar geleden. Ik had niets fout gedaan, dus geen veroordeling, maar zoals je weet is dat niet het belangrijkste. Het team is in die periode voor mij een klankbord geweest. Daarvoor ben ik mijn medeteamleden niet alleen dankbaar, maar daardoor weet ik ook zeker dat Ben en de andere teamleden zich behoorlijk goed beseffen wat zoiets betekent.

Overigens is die zwarte bladzijde gelukkig omgeslagen Smile

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.