Sex-out

2 antwoorden [Laatste bericht]

Het is een boekje dat ik in de winkel zou laten liggen, maar het lag in de bibliotheek en ik had nog ruimte op mijn leenpasje. Mijn drijfveer om het mee te nemen was niet dat ik een oplossing voor een nijpend persoonlijk probleem zocht, maar dat het een klein boekje is en ik me weer eens wilde bezinnen op het getob dat je in een heteroseksuele relatie kunt hebben. Leedvermaak dus. Als pedofiel kan ik niet gefrustreerd worden in mijn keuze. Er is geen keuze.

De Duitse filosoof Wilhelm Schmid heeft zich gebogen over het probleem van de seksuele pauze, seks willen maar je partner wil niet of geen zin hebben terwijl je partner juist wel wil. Is dat nieuw? Allesbehalve, het is van alle tijden, maar het verdient kennelijk speciale aandacht in de tijd dat alles seksueel is. Het heeft een eigentijdse naam gekregen, sex-out, naar het voorbeeld van de time-out.
Het antwoord van Schmid omvat tien punten. Waarom tien? Dat heeft te maken met het aantal vingers waarover een onbeschadigd mens beschikt, geloof ik. Mozes had toch ook tien geboden? Alleen had Schmid meer moeite, de tien vol te maken. 1. Respecteer verschillen. 2. Heb begrip voor elkaar. 3. Heb jezelf lief. 4. Leer de do's en don'ts. 5. Houd rekening met implicaties. 6. Breng variatie aan. 7. Overweeg betaalde seks. 8. Overweeg virtuele seks. 9. Overweeg vriendschap zonder seks. 10. Ga erover filosoferen.
Ik heb geen filosoof nodig om aan betaalde seks of virtuele seks te denken. Een opmerkelijke wending zou seks met een pop kunnen zijn, maar die mis ik in het rijtje van Schmid. Ik weet van huwelijken waarin poppen dienst doen als een soort maîtresses, monddood en daarom acceptabel. De markt ervoor groeit al zo lang zo gestaag dat die interessant is geworden voor de Chinese massa-industrie. Als Schmid daarvoor aandacht had gehad, dan had hij het totaal wel op 10 kunnen houden door andere hoofdstukken in elkaar te schuiven. Maar misschien was die mogelijkheid nog niet tot zijn studeerkamer doorgedrongen.
Er staat zegge en schrijve één goed idee in en ik weet niet zeker of Schmid dat van zichzelf heeft. Het staat in het laatste hoofdstuk en ik ben hier wat uitvoeriger dan hij daar. Volgens een Griekse mythe wordt de listige Sisyphus in de onderwereld gestraft voor zijn streken. Hij moet een rotsblok tegen een helling op wentelen, maar telkens als het bijna boven is, rolt het weer naar beneden. Jan Wolkers zag in Kort Amerikaans een verbinding tussen seks en dood in de gereformeerde uitdrukking "klaarkomen met God" en het verhaal van Sisyphus kun je zien als een metafoor voor het orgasme. Als je helemaal boven bent, dan heb je het einde bereikt, de dood. Een orgasme is bijna-dood en na het orgasme moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Ook in je relatie, als je die erbij hebt betrokken tenminste.
Het is de metafoor die ik zocht bij de gedachten die ik al heel lang over pedofiele gevoelens heb. Ik pleit niet voor totale onthouding, daar houd ik mezelf ook niet aan, maar als je in de omgang met kinderen iets in je lijf gaat voelen, waarom zou je dat dan niet laten voor wat het is? Ik bedoel, niet onderdrukken, maar gewoon zo laten. Verder opstomen naar je hoogtepunt, kan voor hetero's op frustratie stuiten, weten we, en voor pedo's op een totaal no-no. Onderdrukken lukt je alleen met castratie en dat is zoiets als Sisyphus die beneden voor mirakel ligt in plaats van boven.
Natuurlijk zijn er al pedofielen die zo leven. Misschien wel de meeste, dat weet ik niet. Maar als ze daar allemaal tevreden over waren, dan zou deze site niet bestaan. Er blijft een verlangen: weg van hier. Je veroordeelt je eigen gevoelens en wilt terug naar beneden, of verdedigt je eigen gevoelens en wilt door naar boven. Het idee van Schmid is dat je onderweg kunt stoppen. Je weet toch wel, wat je boven te wachten staat. En dan spreekt hij niet eens tegen pedofielen.

Schmid, Wilhelm, Sexout, 2015 Insel Verlag, Berlin, vertaling Willem Visser, 2016 De Bezige Bij, Amsterdam.

Ha Albert,

Het boekje ligt sinds twee weken op mijn nachtkastje om gelezen te worden. Gekocht van de boekenbonnen die al een tijdje een gat brandden in de la. Maar nu ben jij me met je samenvatting voor. Zelfs nog met verdieping erbij.

Ik denk dat ik het toch maar ga lezen. Eigen oordeel is altijd beter en bovendien staan er mooie plaatjes in het boekje. Smile

groet,
Ben

Albert zegt: Een orgasme is bijna-dood en na het orgasme moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Ik kan daar wel inkomen. Bij een orgasme voelt je hoofd zo leeg, je denkt aan niets. Een moment van perfecte stilte, net als de dood.

Albert zegt: Ik pleit niet voor totale onthouding, daar houd ik mezelf ook niet aan, maar als je in de omgang met kinderen iets in je lijf gaat voelen, waarom zou je dat dan niet laten voor wat het is? Ik bedoel, niet onderdrukken, maar gewoon zo laten.

Onthouding of celibaat is in mijn ogen ook onhaalbaar. Wie daarin gelooft moet kijken naar de commissie Deetman. Of het groot aantal bastaarden in het verleden, kinderen van adellijke geestelijkheid. Celibaat kan alleen volgehouden worden door het contact dat men met de samenleving heeft, de waardering die men ontvangt en de maatschappelijke status die er aan hangt. Als ik naar priesters en pedofielen kijk is die precies tegenovergesteld en is onthouding dus erg zwaar. In mijn ogen zijn pedofielen die dat lukt heiliger dan de paus.

Albert zegt: Natuurlijk zijn er al pedofielen die zo leven. Misschien wel de meeste, dat weet ik niet. Maar als ze daar allemaal tevreden over waren, dan zou deze site niet bestaan. Er blijft een verlangen: weg van hier. Je veroordeelt je eigen gevoelens en wilt terug naar beneden, of verdedigt je eigen gevoelens en wilt door naar boven.

Hier herken ik veel in. Zelf heb ik nog veel innerlijke gevoelens van onvrede en zelfcensuur. Ik moet mijzelf niet veroordelen maar werken aan zelfacceptatie. Het is belangrijk je gevoelens te verdedigen. Maar dit communiceren met anderen is erg moeilijk. Een lange steile trap omhoog dus.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.