"Ben, de pedofiel" (Iemand, Radio 1, BE)

9 antwoorden [Laatste bericht]

Je kan het interview met mijn collega Ben Kirssen voor het Belgische radioprogramma Iemand hier terugluisteren:
http://radio1.be/ben-de-pedofiel

(Ik heb een aantal reacties hierop uit andere topics naar dit topic verplaatst)

Op het moment luister ik hier in België op radio één naar het intervieuw met een pedofiele man uit Nederland. Zelf ben ik als jonge moeder met kleine kinderen enorm getroffen door de zaak Dutroux, ik kon niet begrijpen dat er mensen waren die zo met kindern konden omgaan. Ik denk dan ook dat we dringend een onderscheid moeten maken tussen liefde, sex en misbruik. Je kan liefde tonen zonder sex, je kan sex hebben zonder liefde en je kan ook iemand misbruiken o.a. sexueel maar dit laatste heeft zeker nooit iets met liefde te maken. Dus als de man in dit intervieuw echt doet wat hij beweert en geen sexuele contacten met kinderen heeft dan kan ik dat alleen maar liefdevol noemen, jammer dat zo een man het zo moeilijk heeft. Veel mensen schijnen eigenlijk niet te beseffen dat een crimineel feit of misbruik niet geaardheid gebonden is. Een heterosexueel die een vrouw verkracht praten we toch ook niet goed. Maar als dit met een kind gebeurt is dit natuurlijk nog moeilijker te verteren.
Misschien is het ook mooi om de spirituele component van pedofilie eens te bekijken in de video die Teal Swan hierover maakte, al is het ook maar om ernaar vanuit een andere hoek te kijken.

Beste team,
Vandaag hoorde ik een herhaling van het interview die een Belgische journalist maakte met Ben. Ik hoorde dit voor de tweede maal en opnieuw was ik onder de indruk.
Met deze mail wil ik jullie een hart onder de riem steken! Jullie doen baanbrekend werk om de laatste taboes bespreekbaar te maken. Hopelijk kunnen jullie hierdoor veel mensen helpen.
Ikzelf was inderdaad bevooroordeeld voor pedofilie, tot ik Ben hoorde.
Ik wens jullie alvast veel succes en hopelijk kan het snel op een open manier.
Hartelijke groet!
G.

Beste,

Ik hoorde net de getuigenis van 'Ben' op de podcast van onze Belgische openbare radio-omroep, en ik ben bijzonder getroffen door de waardigheid waarmee deze man met zijn gevoelens omgaat en erover getuigt.

Ik ben zelf volledig hetero en kan deze gevoelens dus niet 'begrijpen'. Je kan immers nooit gevoelens begrijpen die je zelf nog nooit hebt doorgemaakt. Wat ik wél kan begrijpen, is het wezenlijke onderscheid tussen uw geaardheid en wat u daarmee doet. Net zo min als ik mij plots zou vergrijpen aan elke vrouw met wie ik mij alleen in een ruimte bevind enkel door mijn heteroseksuele geaardheid, zo ben ik overtuigd van de zelfbeheersing die veel pedofielen zich toemeten, elke dag opnieuw.

Ik kan alleen maar mijn oprechte waardering en respect uitspreken voor 'Ben' en de beheerders van deze website. Door uw werk helpt u niet alleen mensen met pedofiele gevoelens, maar beschermt u ook vele kinderen, in tegenstelling tot wat de publieke opinie zou geneigd zijn te beweren. Door open dialoog en een luisterend oor behoedt u immers mensen om te verglijden in illegaliteit en criminaliteit.

U krijgt ongetwijfeld veel bagger naar uw hoofd. Ik hoop dat ik met dit bericht een heel klein lichtje kan zijn in de donkere momenten die u en vele anderen in eenzaamheid doormaken.

Veel sterkte, volharding en alle goeds

Allereerst wil ik mijn bewondering en waardering uiten voor het interview. Ik bewonder de moed die het vereist om je zo kwetsbaar op te stellen en dat verdient niets dan respect.

Het is ook triest hoe sommige mensen nadat je diverse keren nadrukkelijk je standpunt ten aanzien van kindermisbruik hebt aangegeven, je in feite neerzetten als een kindermisbruiker die niet gepakt is in de reacties. Ik heb wat gemengde gevoelens bij het verwijderen van die reacties door radio1, aangezien die reacties juist zo tekenend zijn voor de opinie waartegen jij probeert te strijden.

Ook vind ik je hyperwaakzaamheid erg kenmerkend. Ik merk dat ik daar zelf erg veel last van heb ondanks mijn voornemen mijn leven niet meer te laren bepalen door angst. Echter dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks mijn zelf bewustzijn wanneer ik in de buurt ben van kinderen probeer ik toch te genieten van kinderen. Hun onschuld soms zelfs benadrukt door wat ondeugendheid is vertederend. Een jochie dat in mijn winkelmandje zit te snuffelen en zich betrapt voelt op het moment dat ik hem aankijk bezorgt me gewoon een glimlach. Er is absoluut niets mis mee, maar intern is er toch dat stemmetje die vraagt "waarom lach jij". Het gevoek niet meer zo erg als vroeger maar het is altijd aanwezig. Het is wel prettig om te weten dat ik niet de enige ben met dergelijke gevoelens.

"Zelf ben ik als jonge moeder met kleine kinderen enorm getroffen door de zaak Dutroux, ik kon niet begrijpen dat er mensen waren die zo met kindern konden omgaan. Ik denk dan ook dat we dringend een onderscheid moeten maken tussen liefde, sex en misbruik. Je kan liefde tonen zonder sex, je kan sex hebben zonder liefde en je kan ook iemand misbruiken o.a. sexueel maar dit laatste heeft zeker nooit iets met liefde te maken."

Heel stereotype allemaal: blijkbaar is de enige relatie die een gewone burger kan leggen, die met Dutroux. En dat was nu juist geen pedofiel.
En er ontbreekt iets: Je kunt geen liefdevolle sex hebben?

"Met deze mail wil ik jullie een hart onder de riem steken! Jullie doen baanbrekend werk om de laatste taboes bespreekbaar te maken. Hopelijk kunnen jullie hierdoor veel mensen helpen.
Ikzelf was inderdaad bevooroordeeld voor pedofilie, tot ik Ben hoorde."

Het is alsof je een auto koopt en achteraf vertelt iemand dat je hij benzine verbruikt. Je wist het, natuurlijk, maar je bent er toch kwaad over.
Iedereen moet zich dit realiseren: aangetrokken zijn tot iemand heeft ook een sexuele component. Dat geldt voor iedereen. Het is een illusie te menen dat pedofielen een soort celibataire orde gaan worden.

"Ik ben zelf volledig hetero en kan deze gevoelens dus niet 'begrijpen'. Je kan immers nooit gevoelens begrijpen die je zelf nog nooit hebt doorgemaakt. Wat ik wél kan begrijpen, is het wezenlijke onderscheid tussen uw geaardheid en wat u daarmee doet. Net zo min als ik mij plots zou vergrijpen aan elke vrouw met wie ik mij alleen in een ruimte bevind enkel door mijn heteroseksuele geaardheid, zo ben ik overtuigd van de zelfbeheersing die veel pedofielen zich toemeten, elke dag opnieuw. "

Gevoelens van iemand die aangetrokken door minderjarigen wordt zijn niet zo wezenlijk anders als die van een hetero of homo. Dus ik denk dat iemand die wel eens verliefd is geweest zich er best iets bij kan voorstellen.
Het zich vergrijpen aan iemand niets met geaardheid te maken heeft. Hoogstens misschien soms met wanhoop. Dat maakt niet dat je het kunt excuseren. Maar het is in ieders belang als iedereen de mogelijkheid heeft te streven naar geluk in het leven. Dat geldt ook voor pedofielen. Uiteindelijk geeft dat een veiligere maatschappij.

David Rodgers schreef:

Heel stereotype allemaal

Dan is het fijn dat Radio 1 België en het team achter Pedofilie.nl de nek uitsteken om te verduidelijken hoe het zit. En dat luisteraars hier durven te reageren om te vertellen hoe ze er daardoor anders over zijn gaan denken. Toch?

David Rodgers schreef:

Iedereen moet zich dit realiseren: aangetrokken zijn tot iemand heeft ook een sexuele component. Dat geldt voor iedereen. Het is een illusie te menen dat pedofielen een soort celibataire orde gaan worden.

Het erkennen en tolereren van iemands persoonlijke seksuele belevingswereld impliceert niet ernaar handelen met anderen. Dat is min of meer hoe VirPed zich ook profileert. De illusie zit 'm in denken dat zoiets een 100% oplossing is om te zorgen dat ALLE pedofielen geen seksuele contacten met kinderen aangaan. Maar ik denk dat niemand die indruk had. Geen enkel maatschappelijk constructie is waterdicht.

Ik heb met heel veel belangstelling naar het interview geluisterd en heb dan ook alle respect voor de manier waarop Ben dit heeft verwoord. Dit doet de zaak van de pedofiel veel goed.
Bedankt !

Zonet heb ik het interview van Ben beluisterd.

Wat ik er van vindt? Herkenbaar, duidelijk verwoord, beangstigend en emotioneel.

Herkenbaar in de zin van dat je het als pedofiel zwaar kunt hebben of in ongemakkelijke situaties terecht kan komen. Beangstigend dat je als pedofiel verguist en (ernsig) bedreigd kunt worden. Emotioneel hoe hij verteld over een 21 jarige jongen die door zijn pedofiele geaardheid verteld een eind aan zijn leven te willen maken. En Ben die duidelijk geëmotioneerd verteld het vermoeden te hebben dat de jongen de daad bij het woord heeft gevoegd. Dit omdat hij na die jongen zijn uitspraak niets meer van hem heeft vernomen. Dan moet ik even slikken.

Compliment Ben!

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.