NRC over 'pedo jagers'

2 antwoorden [Laatste bericht]

Het NRC geeft een podium aan een groepje op sensatie beluste jongeren die een nieuw spannend, ja, misschien zelfs wel opwindend tijdverdrijf hebben gevonden: pedootje jagen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/26/waarom-wilt-u-seks-met-een-minderjarige-wij-gaan-naar-de-politie-7574669-a1551928

Ik vermoed dat een aantal hier het welbekende verhaal zullen herhalen en tot de conclusie komen dat het is 'eigen schuld, dikke bult'.

Maar toch, waar is dan iedere compassie? Fora zijn er voor iedere geaardheid en iedere leeftijd. En zo'n forum, het is een manier hoe mensen met elkaar in contact komen. En ongetwijfeld zijn er jongeren die dit best willen. Zeker 15 jarigen. Want er zullen best veel 15 jarigen zijn die een relatie hebben, ook op sexueel gebied. En dus zijn er mensen die op dit soort dingen ingaan. En daar is in deze tijd een zekere moed voor nodig, of een grote wanhoop. Want iedereen weet de risisco's. En toch zijn er mensen die het doen.

En is er geen geen positieve manier waarop deze jongvolwassenen invulling kunnen geven aan hun leven? Wat is er met hen aan de hand dat ze een relatie tussen iemand van 15 en boven de 20 jaar compleet pervers vinden? Is dit op zichzelf niet vreemd, en zelfs wat beangstigend? Want het is nauwelijks een echt bedreiging voor kinderen, laat staan de ergste. En de groep waar ze zich op focussen heeft nauwelijks een stem, laat staan verweer. Het maakt het wel heel gemakkelijk. En het stelt ook wel teleur dat een kwaliteitskrant zich voor dit soort nieuws leent, zeker als dat ook nog eens een hele pagina is.

Ja, apart he? Je ziet goed hoe iedereen datgene wat maatschappelijk strafbaar of onwenselijk is (ontucht onder de 16) gelijktrekt met dat wat afwijkt van de biologische norm (pedofilie). Terwijl het andere dingen zijn. Ontzettend veel hetero's/homo's kunnen iemand onder de 16 aantrekkelijk vinden. Doen ze over het algemeen vermoed ik niets mee, maar ook al zouden ze het wel doen (strafbaar) dan maakt ze dat nog geen pedofiel.

Je bagatelliseert het wel door het te hebben over "iemand boven de 20". De mannen zijn véél ouder. En pubers die met wildvreemde mannen afspreken op parkeerplaatsen zou ik niet veilig willen noemen. Het lijkt me onwenselijk. Maar, ja, dat kan heel snel afglijden in beklemmend moreel paternalisme, waarin iedere discussie door polarisatie onmogelijk is. Voor je het weet ben je een goedprater.

Komkommernieuws over zedenvigilantisme. Blijkbaar is dit het nieuwe "✓ Normaal. Doen."

Het is inderdaad wat jammer dat dit gebeurt. Maar ik neem het voornamelijk het NRC kwalijk dat ze hierin mee gaan. Die jongeren gaan gewoon geloven wat iedereen om hen heen zegt.
En het zou mij niet verbazen als nogal wat leden van de keurige LGBTQ gemeenschap best wel iets zien in 15-jarigen.

Ik zei "iemand boven de 20" om het niet op een getal vast te leggen. Want wat is dan nog acceptabel en waarom? 24 wel en 44 niet? Als het er op aankomt, zijn er nauwelijks objectieve criteria. Zou je misschien kunnen zeggen dat de intentie telt? Maar die is niet leeftijdsafhankelijk en nauwelijks te meten.

Tja, en zo'n parkeerplaats. Ik lees af en toe dat parkeerplaatsen heel populair zijn voor bepaalde contacten. Het is niet verbazingwekkend als jongeren deze "gewoonte" overnemen. En ook niet als het ook echt in werkelijkheid gebeurt.

Je kunt dit soort nieuws luchtig afdoen, maar het zal voor een grote groep weer eens de bevestiging van een al bestaand beeld zijn. "Kijk, het staat ook al in zo'n betrouwbare krant als het NRC." En dat is op zijn minst onwenselijk. Er is op dit moment niets dat wat voor correctie dan ook op dit beeld geeft. En al helemaal niet iets dat het grote publiek bereikt. Dat maakt voor veel mensen verhalen als in het NRC nog eens extra waar.
De denkwereld van deze jongeren zou iedereen hier op het forum zorgen moeten baren.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.