Paradijs voor pedofielen

2 antwoorden [Laatste bericht]

“Een paradijs voor pedofielen”

In Trouw verschenen deze artikelen over seksueel misbruik binnen de gemeenschap van de Jehova's Getuigen.
"Kinderen Jehovah's slecht beschermd tegen misbruik" en "Paradijs voor pedofielen"

In de artikelen doet een anoniem slachtoffer de uitspraak dat de gemeenschap van Jehova's Getuigen een paradijs is voor pedofielen. De journalisten Rianne Oosterom en Marinde van der Breggen gebruiken dat citaat als ondertitel. Het AD, RTL Nieuws, The Post Online en een reeks regionale dagbladen gebruiken prompt die uitspraak als kop boven hun artikelen. “Paradijs voor pedofielen”. Een dag later gebruikt ook Trouw dat die kop boven hun tweede artikel.

Men meent te weten dat ik en andere pedofielen het ongestraft seksueel misbruiken van kinderen zien als het paradijs op aarde. Maar dat vind ik helemaal niet. Géén van de pedofielen die ik ken vindt dit. Dergelijke uitspraken hitsen de haat tegen pedofielen op maar zijn niet gestoeld op feiten.
Van een slachtoffer van seksueel misbruik kan ik deze uitspraak overigens wel hebben. Het is niet aan mij een slachtoffer te wijzen op het feit dat veroordeelde ontuchtplegers met kinderen nu eenmaal vaker niet-pedofiel zijn dan wel. Veel kwalijker wordt het als journalisten dit soort uitspraken een prominent podium geven.

Consequent demoniseren is serieus onrecht. Het is langzaam geweld toegepast in kleine doses. Het leidt onder pedofielen tot serieuze depressies, angst en stress. Met name onder pedofiele jongeren tot 30 jaar is dit een reëel probleem. Het aantal zelfmoorden onder homo jongeren is vijf keer hoger dan onder hetero jongeren. Het vergt weinig voorstellingsvermogen om aan te nemen dat het aantal zelfmoorden onder pedofiele jongeren nog weer hoger is dan onder homojongeren.
Demoniseren heeft nog een ander effect. Het telkens voeden van weerzin op basis van onjuiste data leidt tot fysiek geweld. Niet zelden tegen onschuldige mensen. Zoals de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen kinderen zegt: “Het is van groot belang voor de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen om de juiste terminologie te gebruiken.” Het prominent gebruik van uitspraken als “paradijs voor pedofielen” werkt eerder averechts.

Stigmatiseren is moreel fout. Het consequent ten onrechte aanwijzen van één dader groep is niet te rechtvaardigen. Des te opmerkelijker is het dat bladen van (oorspronkelijk) christelijke signatuur zich hier zo vaak schuldig aan maken. In april van dit jaar publiceerde het Nederlands Dagblad nog een artikel waarin een dominee, een pastoraal psycholoog en een hulpverlener betoogden dat pedofielen maar beter geen functies in de kerk kunnen bekleden. Of überhaupt niet in de buurt van kinderen moeten komen, aldus de hulpverlener. Niet hun daden, niet hun karakter, niet hun levensovertuiging, niet hun denkwijze, niet hun roeping (!), niet hun kracht, niet hun compassie, niet de persoon maar de seksuele geaardheid is leidend of iemand de juiste competenties heeft. De dominee en de hulpverlener krabbelden na publicatie iets terug van hun standpunten. Waarom gingen ze dan toch over tot publicatie? Omdat het stigmatiseren van pedofielen geen gevolgen heeft voor de haatzaaier. Het kan. Het mag. Een kritisch weerwoord van andere professionals is een zeldzaamheid.

De twee journalisten van het artikel in Trouw antwoordden niet op mijn verzoek om een reactie. Enige troost komt van de wetenschap dat stigmatiseren moreel fout is. Ook in het geval van pedofielen. Ook als alle professionals wegkijken en hun mond houden. Hoe beschamend dat op zichzelf ook is.

Ben Kirssen
Teamlid P.nl

Ongestraft kinderen seksueel mis(ge)bruiken is voor mij de hel. Het paradijs is voor mij als kinderen van mij blij gelukkig en beter worden.

Andermans succes en geluk in mijn omgeving, is ook mijn geluk. Andermans leed is ook mijn leed, en helemaal nog meer als het veroorzaakt is door me zelf. Dan komt er ook nog een stuk karma en geweten bij.

Als iedereen in mijn omgeving succesvol is, dan is het voor mij makkelijker om dat ook te worden. Als iedereen ellende heeft, zou ik ook niet veel meer van me leven kunnen maken.

Een maatschappij waar een groep word uitgesloten, kan nooit optimaal functioneren. De maatschappij krijgt het altijd op een of andere manier terug op zijn bord. Het tegen over gestelde is ook zo. Natuurlijk moeten we ons altijd weren tegen kwaadaardige elementen in onze maatschappij. Dat is zoiets als iedere automobilist opsluiten, omdat dat een potentiele wegmisbruiker kan worden. Maar dan graag op een integere manier, en niet zoals mijn voorbeeld.

In het bericht van Trouw staat dat de man zijn sekuele fantasien over vrouwen deelde. Hij fantaseert dus niet over kinderen/jeugdigen. Kan het natuurlijk niet bewijzen, maar zou het overgrote deel van deze sekte niet gewoon pseudo-pedofiel zijn in de zin van Brongersma of zoals Prof. Klaus Beier van "Kein-Taeter-werden" het noemt "Ersatztäter" die ca. 60% van zijn clienten uitmaken.
Het lijkt mij dat niet alleen de Nationaal Rapporteur Sexueel Misberuik hier naar moet kijken, maar ook de Nationaal Rapporteur voor de Sekten (wanneer die tenminste bestaat en het de goede naam is).
Dezelfde aard van berichtgeving zie je ook heel vaak terug bij kinder- en jeugdprostitutie. Altijd maar de schuld op pedofielen, pederasten etc. schuiven. Zoals uit de Volkskrant van 13 mei 2016 blijkt, ten onrechte. De meeste volwassenen zijn zakenmensen en toeristen. Het originale ECPAT-rapport heb ik hier op mijn computer.
Wanneer houdt de pers nu eindelijk eens een keer op allerlei onwaarheden te verkondigen hier ten nadele van een groep mensen en zoals ik ook in mijn eigen vak maar al te vaaK meemaak.
Ben ik als wetenschapper sociaal-politisch korrekt (ook met bovenstaande mening) zoals de pers het ook graag ziet? Nee en het interessert mij ook geen bal.
In de gedragscode Wetenschapsbeoefening die ook ik ondertekend heb, staan 4 belangrijke dingen:
- Waarheidsvinding
- Academische vrijheid
- Onafhankelijkheid
- Verantwoording afleggen
DAAR wens ik mij aan te houden en niet anders!

Smit, Pieter Hotse
Niet pedofielen, maar toeristen en zakenmensen grootste daders sextoerisme.
Volkskrant 13 Mei 2016
https://www.volkskrant.nl/buitenland/niet-pedofielen-maar-toeristen-en-zakenmensen-grootste-daders-sekstoerisme~a4300287/ [hyperlink toegevoegd - team P.nl]

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.