Gezocht: Ned. literatuur over kindheid & Sexualiteit van 1960-1990

4 antwoorden [Laatste bericht]

De leden van dit forum zijn vermoedelijk beter op de hoogte van de (recente) Nederlandse wetenschappelijke literatuur dan ik.
Voor één van mijn komende artikelen en/of boekbespreking ben ik op zoek naar literatuur over kindheid & sexualiteit in Nederland voor de periode 1960-1990.
Aanleiding is een nog maar net verschenen boek van Meike-Sophia Baader over dit thema met de titel: Tabubruch und Entgrenzung. Kindheit und Sexualität nach 1968. Dit klopt dan weer niet helemaal daar op haar homepage de jaren 1960-1990 staan aangegeven:
https://www.uni-hildesheim.de/fb1/institute/institut-fuer-erziehungswissenschaft/allgemeine-erziehungswiss/forschung/laufende-projekte/entgrenzung/
Uit 2 voorpublicaties in vaktijdschriften weet ik dat zoals gebruikelijk hier ook diverse nederlandse wetenschappers uit die tijd er flink van langs krijgen, Voor mij reden genoeg om eens te kijken of een vergelijking met Nederland mogelijk is met betrekking tot dit thema. Voor wat het boek zelf betreft, heb ik sterk de indruk dat dit boek duidelijk vanuit een radicaal-feministische visie is geschreven. Deze stroming is de door de Duitse staat gepropageerde vorm van feminisme en al helemaal op dit gebied. Dit even voor de volledigheid.
Graag wil ik de andere forumleden dus vragen om met literatuursuggesties te komen waarvoor bij voorbaat mijn hartelijke dank.
Gert Hekma heeft mij geschreven dat hij het boek ook heeft besteld, dus benieuwd wat zijn mening is. (Gert en ik zitten beide op Academia.edu).

Hoi,
Hier enkele boeken:

1 -Jongensliefde Deel 1 Van Edward Brongersma, verschenen bij SUA Amsterdam 1987. Later is ook nog een tweede deel verschenen.
2- Wat doe jij met mijn kind van Sytse van der Velde.
3- Neem kennis van de schrijver Astere Michel Dhondt. Hij schreef 10 boeken waaronder GOD IN VLAANDEREN, GEZANGEN EN GEBEDEN.
4 - Een jongen met vier benen van Kees Verheul.
5 - Stads gerechten van A. Moonen Hij schreef meerdere boeken.
6 - Lees boeken van Jos Rutting waaronder ROMEINSE SLAAFJES en NATUURZUIVER KINDERHORMOON.
7 - DE LIEFDE VAN BOB EN DAHPNE en CHICO EN RAIMUNDO van A AALBERSE.
DUITS:

8- DIE SACHE MIT PETER van MAX MEIER - JOBST
9-UND ALLES WEGEN DER JUNGS van HANS DORMER
10- lees PETER SCHULT
Kijk in oude boekhandels....
VEEL plezier!

Bedankt voor je antwoord,. In oude boekwinkels kijken zal vanuit Berlijn waar wij wonen niet werkelijk gaan. Met betrekking tot Peter Schult heb ik de studie van prof. Florian Mildenberger, Brongersma heb ik beide delen (in het Engels) De rest van de boeken is meer fictie waarvan ik niet zeker ben of die bruikbaar zijn. Ik zal in mijn universiteitsbibliotheek, afd. Nederlandse Philologie aan de Freie Universität Berlin, eens kijken welke titels we hebben.
Daar laat ik het even bij, mijn vriend komt net binnen van zijn werk.

Groeten, Adrian

Hoi,
Een onbevooroordeelde seksuoloog die bijzonder werk heeft gepubliceerd na onderzoek in Nederland is Dr Theo Sandfort.
Door hem werden in 1984 25 jongens tussen 10 en 16 jaar geinterviewd over relaties die ze onderhielden met volwassenen.
Deze publicatie moet nog wel ergens terug te vinden zijn.

Veel zoek plezier toegewenst!

Hoi Koen,

Laat ik nu net goed 2 weken terug een artikel over Theo Sandfort gepubliceerd hebben.
De opbouw is nogal eigenzinnig, maar ik ben ook niet zo formeel. Het gaat om de inhoud.
Je kunt het hier vinden (Open Access dus voor iedereen te lezen):
https://www.academia.edu/34455173/Dr._Teresa_Nentwig_G%C3%B6ttingen_vs._Prof.Dr._Theo_Sandfort_New_York_in_the_case_of_25_Dutch_boys_and_their_sexually_expressed_friendships_with_men [hyperlink aangemaakt door Team P.nl]

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.