Kan je met een 'zeden'-strafblad ooit nog in aanmerking komen voor een VOG en daarmee (betaald) werk?

5 antwoorden [Laatste bericht]

Ik heb hier diverse discussies reeds over gevoerd in de echte wereld met echte mensen, ook mensen in de advocatuur en bij de Reclassering. Toch blijkt niemand een consistent antwoord te hebben.

Als iemand ooit veroordeeld is geweest, zeg voor iets stoms, een paar blote strandfotootjes op zijn of haar pc en hierna een taakstraf heeft gekregen in zeg 1995. Dan heeft iemand een strafblad opgebouwd.
Sinds 2004 heeft P.H. Donner (CDA) een extreem-inhumane en onchristelijke wet geïntroduceerd waaruit ik en enkelen met mij concluderen dat je in dat geval na een zeden-veroordeling, hoe summier ook, nooit meer in aanmerking komt voor een VOG en dus nooit meer voor een baan, niet betaald en niet vrijwillig.

Emigratie zou ook uitgesloten zijn, een andere advocaat heeft me dit medegedeeld. Werk in het buitenland is dus ook uitgesloten.

Nu heeft Nederland een systeem bedacht dat ze een ieder afschepen met een grijpstuiver (dit heet sociale zekerheid) waar je net je huur van kunt betalen in een asociale kansenwijk, opdat je in elk geval, in contrast met landen als Angola, wel een dak boven je hoofd hebt (alhoewel ik me afvraag of Angola ook iemand die ooit veroordeeld is geweest verbiedt enige activiteiten van welke aard dan ook ooit nog te verrichten) en een beetje eten. Dus goed geld is niet echt het probleem.

Wat wel het probleem is, is extreme verveling. Ik ben niet autistisch, derhalve interesseert internet me zeer weinig en ben ik graag onder de mensen. Onder de echte mensen dus, niet onder virtuele mensen.

Enfin, eigenlijk zou ik het liefste zelfmoord plegen, mijn leven als kasplantje, terwijl ik in opperste gezondheid verkeer, is gewoon geen bestaan. Ik vraag me dus af, weet iemand hier binnen deze nep-wereld van het internet, wellicht iets zinnigs te zeggen? Is er ooit nog een kans op werk, betaald of onbetaald?

Vakantie heeft geen zin, ik wil iets te doen hebben. Vakanties zijn nog eenzamer dan thuiszitten.

Het liefste heb ik gewoon een tablet die ervoor zorgt dat ik snel kan reïncarneren of zo. Dit leven op deze wijze, is gewoon een hondenleven.

Ik heb ook sterk het idee, zeker afgaande op vrienden die ik heb met dezelfde gevoelens, dat zodra je eenmaal veroordeeld bent geweest, eigenlijk je leven voorbij is. Ik ken niemand die vervolgens nog enige zinnige activiteiten kon ontplooien (dan zou ik daar namelijk direct een voorbeeld aannemen), de meesten hebben eigenlijk een nog beroerder bestaan dan ik. Waarom zou ik verder blijven leven, als het bestaat uit onvrijwillig de hele dag voor je uit staren?

Enfin, ik heb een dergelijk tablet niet, dus zelfmoord gaat me ook niet lukken. Ziet er naar uit dat ik de komende 50 jaar maar naar het plafond ga staren of zo.
Bedankt Donner. Ware christelijke naastenliefde. Sad

Hi hrvatskokofola,

Dat het kijken naar verboden plaatjes zulke vergaande gevolgen heeft vind ik persoonlijk getuigen van totale hysterie. Zeker ook omdat het kijken naar onthoofdingen en andere meest gruwelijke misdaden (ook t.o.v. kinderen) via de mainstream media geaccepteerd is, laat staan strafbaar.

Er is verschrikkelijke kinderporno die vergelijkbaar is met bovenstaande beschreven gruwelijkheden maar ik weet dat de wet daar geen onderscheid in maakt, dus een bloot jongetje op het strand kan ook al iemands totale leven verwoesten. Iets bekijken is in mijn ogen totaal iets anders dan er achter staan, het willen verspreiden en of maken....maar ook daarin wordt door alle aangescherpte wetten al bijna geen onderscheid meer gemaakt.

Zou goed zijn wanneer dergelijke wetten nog eens nader bekeken worden want de verhouding tussen daad en gevolgen zijn buitenproportioneel.

Maar goed daar waar het pedofilie betreft en seksualiteit van kinderen, valt door het grote taboe niets te bespreken...laat staan te veranderen. Het is allemaal zwart-wit en men blijft het graag zo zien.....alle schadelijke gevolgen voor kinderen, volwassenen en de maatschappij neemt men voor lief.

Volgens mij zijn er genoeg beroepen waar niet om een VOG gevraagd wordt, meestal alleen bij beroepen waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. En ik las dat je in bepaalde gevallen het kan aanvechten met in sommige gevallen een gunstig resultaat (http://www.vogprobleem.nl/publicaties/2015/vog-voor-zedendader-werkt-averechts). Wat ook nog kan is iets voor jezelf beginnen of als ZZP'er aan de slag gaan, moet je natuurlijk wel beschikken over bepaalde middelen en mogelijkheden. Emigratie lijkt mij wel tot de mogelijkheden te behoren, lang niet alle landen hebben zo'n perfecte band met Nederland dat zij op de hoogte zijn van onze absurde regeltjes...wel flink wat uurtjes vliegen denk ik Wink

Aangezien Donner nou niet echt tot één of andere hogere macht behoort, jij je straf al hebt gehad....lijkt het mij nu de tijd om voor je eigen geluk te gaan. Niet de komende 50 jaar naar het plafond staren, hoe lastig ook...laat zien dat jij van waarde kan zijn voor de samenleving. Ook al denkt die samenleving daar misschien heel anders over, zij die jou levenslang willen geven voor het bekijken van een aantal verboden plaatjes.

Bas

Eens met Bas. Er is meer dan genoeg werk waar geen VOG voor nodig is. Hup van de bank af en aan de slag. Winkels, tankstations, magazijnen, technische beroepen: er is behoorlijk wat werk.

Oneens met Bas als het gaat om hoe zwart/wit de wereld wel niet is. Er valt wel degelijk wat te verbeteren, er valt wel degelijk wat te bespreken. Ik vind dit ... je raadt het al... wel heel erg zwart wit. Zo praten we ons zelf een flinke depressie aan.

Oneens met Bas als het gaat om hoe zwart/wit de wereld wel niet is. Er valt wel degelijk wat te verbeteren, er valt wel degelijk wat te bespreken. Ik vind dit ... je raadt het al... wel heel erg zwart wit. Zo praten we ons zelf een flinke depressie aan.

Uiteraard valt er van alles te bespreken en eventueel te veranderen maar feit is wel dat dit door pedofielen veelal anoniem dient te gebeuren, in de openbaarheid je mening verkondigen kan vandaag de dag vergaande negatieve gevolgen hebben voor je carrière en maatschappelijke positie. Er zijn voorbeelden geweest van dappere niet-pedofielen die enige nuance probeerden aan te brengen maar ook zij kregen te maken met de negatieve gevolgen.

Niet om onszelf een flinke depressie aan te praten, ook niet een oproep voor een radicaal pedofiel bevrijdingsfront. Wel om aan te geven dat een iets meer open houding, een samenleving waarbinnen ruimte is om afwijkende opvattingen en standpunten op een normale manier te kunnen bespreken meer wenselijk is.

De status quo is de status quo. Ruimte ontstaat enkel als je die zelf maakt. Het gaat traag, maar de ervaring van mij, Ben en nog wat meer is dat er wel degelijk mensen open staan voor ons verhaal, mits je dat met rust en nuance weet te brengen en openstaat voor kritiek. Onderschat zeker ook niet hoeveel je al in anonimiteit kan bereiken.

Op wat voor functies solliciteer je? De enige functie waar ik een VOG voor nodig heb gehad was juridisch administratief medewerker, en ik heb aardig wat verschillende baantjes gehad. Daarnaast wordt bij het beoordelen van je VOG ook gekeken naar de combinatie van het delict en de functie waar je VOG voor is aangevraagd. Als je op functies solliciteert waar contact met kinderen bijhoort, tja, daar zul je inderdaad nooit meer een VOG voor krijgen.

Ik snap dat dit ongelooflijk frustrerend voor je is en als een eindpunt voelt, een zwart gat waar je geen uitweg uit ziet. Ik ken je achtergrond en opleidingsniveau niet, maar solliciteer ook op functies die je in eerste instantie niet zo aanspreken. Geloof me, met leuke collega's ga je met plezier naar wat je eerst een rotbaantje leek! Nee, misschien geen voltijd- en zeker niet de droombaan waar je op gehoopt dat, maar je bent geestelijk weer bezig, hebt zingeving in je leven en bouwt weer de contacten op waar je zo naar verlangt.

Heel veel succes!

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.