Verslag van Chatroom Pedofilie NL

Geen reacties

Dit is het verslag van de Chatroom Pedofilie NL van 12 oktober 2017.

Na een uitleg van de spelregels van de chat heet Ben Kirssen de gastspreker, Herman Brouwer, van harte welkom. “Ik vind het echt tof dat je je in ons midden "waagt"”. Ben en Gabriël hebben Herman eerder dit jaar ontmoet in Antwerpen bij een congres van ATSA alwaar Gabriël een lezing over de vraag "Mag je pedofiel zijn?".

De aanwezigen in de chatroom stellen zichzelf voor. Pedofielen in de leeftijd van 22 tot 50+, zowel exclusief als niet-exclusief, aangetrokken tot jongens, meisjes, beide en sommige ook tot volwassenen. De age of attraction varieert per persoon van 4 tot 16 jaar.
Er is één exclusieve hetero die valt op vrouwen van 16 tot 45 jaar. Dat is Herman: “Vanaf 30 jaar vind ik vrouwen vooral leuk want ik heb naast een leuk uiterlijk ook wel de behoefte aan wat diepgaander gesprek dan een babbel.” Later voegt in de chat zich nog een tweede niet gevoelsgenoot; een jonge vrouw, bevriend met één van de pedofielen in de chat.

Ben Kirssen: De eerste vraag is natuurlijk.... Herman, wie ben je?
Dank Ben, nogmaals dank voor de uitnodiging. Ik ben Herman Brouwer, werk bijna 12 jaar bij de Waag in Rotterdam als therapeut. Heb HBO-SPH gedaan, daarna opleiding tot systeemtherapeut en schematherapeut. Ik zie diverse mensen voor behandeling van mensen met agressieproblematiek, huiselijk geweld en mensen met seksueel grensoverschrijdend gedrag maar zeker ook mensen die een pedofiele geaardheid hebben en daarmee worstelen.

Ben Kirssen: Waar bestaat je werk uit?
Ik behandel zoals eerder gezegd ook mensen met andere problematiek, de problematiek maakt me niet zo uit, het gaat mij om het contact met de individuele persoon omdat ieder mens uniek is. Ik probeer dus op ieder mens maatwerk te leveren door goed te luisteren naar wat ze komen doen, wat is de hulpvraag. Kan dus ook met huiselijk geweld, agressie e.d zijn. Dit doe ik individueel of in groepsverband maar ik probeer altijd te verbreden naar andere leden uit het systeem. Dat kan zijn familie of vrienden of wie de client maar wil meenemen, dit omdat alleen dragen vaak te zwaar is maar ik snap dat dat vaak lastig is als je niet durft te delen
De verhouding is formeel 50/50 maar dat is de verhouding verwijzing reclassering /huisarts. Mijn idee is dat 5% ongeveer echt vrijwillig is, dus zelf worstelen en daar hulp bij willen.

Ben Kirssen: Wat zijn bijvoorbeeld hulpvragen van mensen in je praktijk met een aan zeden gerelateerd probleem?
Van de verwijzingen van de huisarts zitten veel mensen die toch drang voelen omdat ze of gepakt zijn of dat de partner of andere systememleden vinden dat er therapie nodig is of veilig thuis (amk) bemoeit zich. Hulpvragen:
Hoe ga ik om met mijn gevoelens
Hoe. Blijf ik,uit de problemen
Hoe kan ik mezelf zijn zonder een ander te beschadigen.

Evert: Je zegt zelf: vaak is het lastig als je je gevoelens niet durft te delen. Je zegt ook dat slechts 5% vrijwillig komt. Dan denk ik wat doet men om dat makkelijker te maken? Hoe bereik je cliënten?

Jarenlang werden ze helaas niet bereikt. Nu komen mensen bij De Waag via Stop it Now binnen. Misschien is dit medium ook wel iets om met elkaar in contact te komen. Jules Mulder heeft net een website in de lucht www.hulpvoorpedofielen.nl waar hij juist voor mensen met een pedofiele geaardheid, die zelf worstelen ermee maar niet kinderen misbruiken (jullie insteek), een plek biedt individueel of in groepsverband. Hij is gevestigd in Haarlem. Ook is mij verteld dat (gespreksgroep JON) een aanbod doet.

Bertus: Mijn vraag betreft de meldplicht. Veel pedofielen zijn bang dat als ze met een hulpvraag komen, zeker als ze seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben, dat ze aangegeven (kunnen) worden. Kun je daar wat over vertellen?
Bij behandeling bij De Waag geldt de wet op de privacy. Dat geldt voor alles wat is gebeurd. Als ik bijvoorbeeld de moordenaar van Els Borst in behandeling zou hebben en ik zou het weten, dan nog mag ik dat niet zeggen. Er is wel een uitzondering waarin (ieder in de ggz) als client zelf of een ander gevaar loopt (nu en toekomst ). Dus als iemand zegt...ik ga nu iemand neersteken moet er worden ingegrepen, niet als hij het gister deed.
Meldingen komen in de praktijk niet of nauwelijks voor. Dat speelt veel meer bij huiselijk geweld waarin partners meer druk met elkaar zijn dan met belang kinderen. Daar is veel risico.

Thijs Peters: Je geeft aan dat de meeste mensen komen via druk om het zo te noemen. In hoeverre is er bij de mensen die jij behandeld dan risico en hoe kijk je aan tegen "ons" in dat opzicht? Wij zijn niet gemeld. Denk jij dat wij wel gemeld "moeten" worden of is dat in jouw opzicht niet nodig (uiteraard verschilt dat van persoon tot persoon, maar in algemeenheden.)

Het feit dat de mensen er zijn, maakt dat er een hulpvraag is (bv als partner zegt dat ze anders gaan scheiden)...drang is in de praktijk niet verkeerd omdat er dan meer opening is. Het is Thijs goed om te weten dat deze mensen WEL over een grens zijn gegaan.

Mark Lucius: Ben zelf vooral benieuwd hoe jij, Herman, kijkt naar de behandelmogelijkheden binnen een setting als De Waag. In mijn ervaring is er echt vooral kennis/mogelijkheden op de preventie van seksueel misbruik, terwijl dat zeker vanuit vrijwillige aanmeldingen zeker niet altijd een issue is. Zoals hulp bij minority-stress bijvoorbeeld. Wordt daar aan gewerkt?
Goeie vraag omdat het klopt dat De Waag forensisch is en we dus er zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Toch, heb dit vandaag nog nagevraagd, willen we er zijn voor iedereen die op dit gebied problemen ervaren. Dus als iemand daar behoefte aan heeft, welkom.
Het is echt zorg op maat, Mark...er is dus niet een behandelaanbod wat uit de kast wordt getrokken, daarmee doe ik het individu te kort. Ik ben al ruim 2,5 jaar met iemand bezig om te accepteren dat hij op jongens valt en steeds komt het op herkennen, erkennen en dat gaan verwerken en dan met iemand delen. Het gaat dus met name om zelfbeeld en ermee leren leven.

Ben Kirssen: Hoe kom je bij De Waag? Hoe meld je je aan? Heb je een verwijzing nodig?

Bellen naar de vestiging in de buurt. www.dewaagnederland.nl ( beetje reclame Smile). En een verwijsbriefje via huisarts of als je dat niet durft dit door De Waag laten opvragen.
Bertus: misschien een idee om bij de huisarts een andere reden op te geven waarom je met een psycholoog wilt praten. Ik heb zelf indertijd aangegeven dat ik met een psycholoog wilde praten vanwege stress als gevolg van financiële problemen.

Ben Kirssen: Pedofiel zijn is niet eenvoudig. Wetgeving, de moreel, de publieke opinie eisen van alles van je. Ondertussen probeer je als pedofiel te snappen en te accepteren dat je anders bent, een beetje raar en afwijkend. Ondertussen probeer je naar de buitenwereld te doen alsof alles normaal is, meestal uit angst voor sociale uitsluiting. Dat spanningsveld loopt soms hoog op. Hoe kun je die spanning verminderen? Wat weet De Waag daarvoor? Wat kun jezelf doen? Wanneer is het beter therapie te zoeken?
Ik denk dat jullie als gevoelsgenoten elkaar goed kunnen helpen. Het spanningsveld tussen je anders voordoen naar de buitenkant en je binnenkant geeft discrepantie en dus automatisch stress. Ik ga geen gemakkelijke antwoorden geven in de zin van je kan er beter over praten maar uiteindelijk denk ik dat het erover gaat dat je iemand of meerdere mensen in vertrouwen neemt, dan en dat zie ik in de therapiekamer) is het zichtbaar een stuk lichter.
Ken een cliënt die veel spanning ervaarde bij de kinderen van zijn zus en geneigd was weg te blijven. Maar doordat hij dit met zus deelde kom zij hem helpen door als hij het lastig vindt de kinderen even af te leiden. Daardoor kon hij wel volledig deelnemen aan familiecontacten.
De Waag kan dus helpen als je er niet uitkomt en helpen met acceptatie en bespreekbaar maken.

Evert: Het proces loopt meestal via zelfacceptatie en dan kun je een coming out doen. Daarna kan je een leven inrichten. Alles draait dus om zelfacceptatie. Wat biedt De Waag op dat gebied?
Dat is lastig om heel concreet te maken. Ik denk gesprekken waarbij de middelen (type therapie) aangepast wordt op de vraag. Ik kan er niet specifieker over zijn. Ik denk zelf dat een groepsaanbod van Jules Mulder kan helpen omdat je elkaar helpt onder begeleiding.
Er is binnen De Waag momenteel een groep voor kindmisbruikers en een groep voor kinderpornodownloaders in Rotterdam. Op andere vestigingen kan het iets anders zijn als er andere vragen zijn. Als er genoeg vraag is en personen om een groep te vormen dan is dat zeker een optie. Zo is er ook een groep voor familieleden van mannen die seksueel over de grens gingen en ze vaak helemaal de weg kwijt zijn. Verder zijn er groepen voor anonieme seksproblematiek (hyperseksualiteit) maar dat lijkt me niet passend. Verder weet ik het niet maar ik leer graag wat er is op dit gebied.

Ben Kirssen: Hoe kijkt een instituut als De Waag aan tegen omgang met kinderen door mensen met pedofiele gevoelens. (even een knuppeltje het hoenderhok). Omgang in recreatieve, professionele zin of in gezinsomgang.
Als de veiligheid van kinderen is gewaarborgd lijkt me dit (ik ben natuurlijk niet De Waag heh) geen punt. Daarbij is het van belang, lijkt me, dat andere betrokkenen op de hoogte zijn. Het delen hiervan (hoe oneerlijk dit ook voelt misschien) kan ook helpen om elke verdenking te voorkomen. Verder is dit ook maatwerk....ik behandel iemand die zegt echt geen grip op zijn handen te hebben als kinderen op schoot zitten, De ander kan prima met kinderen omgaan, maatwerk weer derhalve.
Een individueel veiligheidsplan kan eventueel helpen.
In andere situaties zie ik bij cliënten dat ze soms na tijden toch durven delen, soms zelfs van fors misbruik en dat ze toch (de juiste mensen kiezen) vaker steun dan afwijzing ervaren.

Bertus: Ik snap heel goed de zorg voor de veiligheid van kinderen. Maar de manier waarop je het omschrijft heeft een heel duidelijk forensische klank. Ik vermoed dat dat in mede komt doordat er veel met daders gewerkt word, maar ik weet ook dat veel pedofielen moeite hebben met de aanname dat pedofielen een gevaar zouden zijn voor kinderen en hun handen niet zouden kunnen thuishouden. Ik denk dat veel pedofielen die nooit een kind (verkeerd) aangeraakt hebben dit toch als een barrière zien.

Het klopt dat een veiligheidsplan niet nodig is als je hier zelf zeker van bent en zo beschrijf je dit van jezelf, dit is juist met name als iemand zich zelf zorgen maakt.

Mark Lucius: Is het niet zo dat volgens o.a. de Waag juist het lotgenotencontact als risicovol wordt gezien, omdat er in het onderlinge contact juist "slechte invloeden" zouden kunnen zijn?
Nee. Superfijn en supergoed dit wat jullie doen.

Mark Lucius: Je speekt een aantal keren over het delen met de omgeving, maar weegt dat persoonlijk risico wel op tegen de baten? Onderschat je dat risico niet? (Heeft mij contact met 1 broer en zijn kinderen gekost én een baan.)
Ik lees de kosten van je. Dat is superrot. Ik heb het inderdaad over delen met de juiste mensen, die dit kunnen. Maar er zijn zeker ook risico’s die je zelf beschrijft. Het alternatief van alles voor jezelf houden, stikken erin, eenzaamheid, geen uitweg zien lijkt me heel vreselijk...dus waar mogelijk .... gedeelde smart is halve smart ...en... als het tot acceptatie komt, wat ik hoop....richt je op de mooie dingen in het leven en kansen die je hebt.
(niet makkelijk bedoeld en is een beperking aan digitaal ‘praten’ want gezicht, intonatie van ons beiden en daarop kunnen reageren kan helpen om dingen te verduidelijken.

Ben Kirssen: Welke plaats heeft seksualiteit in het leven? En wat is daarin een acceptabel surrogaat? Wat adviseer jij in je praktijk?
Ik begin even met het laatste...soms is het masturberen op een fantasie, soms op plaatjes van kinderen wat je helpt om klaar te komen als de plaatjes niet onder kinderporno vallen. Ik probeer vaak heel concreet en creatief mee te denken.
Welke plek seks heeft moet ieder voor zichzelf bepalen...ik vraag vaak of de functie lust is (ok) of als coping voor ongenoegen … dus net als drank als je je rot voelt of gokken als je verdrietig bent, dan is het niet ok. Heeft verder met hormonen te maken, is per persoon verschillend. Het is zeker geen taboe in de behandelkamer.

Bas400: Persoonlijk denk ik dat heel veel stress, depressie, gebrek aan zelfacceptatie etc. versterkt wordt door het zeer vijandige klimaat en het onmenselijk grote taboe dat er eerst. In hoeverre denkt De Waag vanuit preventief oogpunt hier iets aan te kunnen of willen doen?
Ik denk dat veel cliënten via de gewone GGZ of huisarts binnenkomen met een burn-out of depressie of lusteloosheid e.d. Met de kans dat er pillen ingaan terwijl de primaire problemen liggen in pedofilie en hoe ermee om te gaan.
Dus vragen en doorvragen vanuit De Waag en de echte hulpvraag op tafel krijgen is belangrijk ...dus ja...aandacht voor dit grote taboe. En we weten bij De Waag wel wat een afgrijselijke manier er wordt gepraat over pedofielen....jullie hebben mij in het hart en ik ben graag in contact om te zoeken naar manieren om ermee te leven.
We zijn primair om te behandelen en hulp te bieden maar ik denk dat door veel lezingen op congressen maar ook de vele keren dat Jules Mulder op tv was. Daarin is het zoeken naar het juist benoemen van problematiek en in de media goede voorlichting geven met cijfers en info.
Dan hopen we daarin wat te betekenen maar tegen (vaak onterechte) angst is weinig te doen.

Joost: Wordt er tijdens de opleiding SPH aandacht besteed aan pedofilie en is dat op een negatieve manier (benaderd vanuit het misbruik) of neutraal (pedofilie is niet hetzelfde als misbruik)? Of komt het tijdens de opleiding helemaal niet aan de orde?
Pedofilie kwam niet in de opleiding, maar is al 25 jaar geleden, gedateerd dus. Binnen De Waag heb ik al snel voor de seksuele richting gekozen en dan leer ik al doende wel hier mee om te gaan. Het gaat om een stuk basiskennis, verder wat recent onderzoek maar verder dus doorvragen, steunen en verbinding blijven zoeken.

Ben Kirssen: Geef je wel eens gastcolleges? Zo ja, neem je ons dan de volgende keer mee?

Heb wel op congres gesproken in het verleden en verder geef ik voorlichting aan COSA medewerkers. Ik denk dat het goed zou zijn om studenten te laten zien dat er ook een andere kant zit aan verhaal. En ik neem graag jullie allemaal in een dubbeldeksbus mee.
Lijkt me goed om jullie te betrekken. Waar ik een kans zie zal ik contact opnemen. Blij met jullie aanbod.

----
Ben Kirssen: Het is al weer tijd om af te ronden. Wat vonden jullie ervan?
Deelnemers reageerden. In steekwoorden: Dapper van Herman, professioneel, thumbs up, goed gesprek, Herman bedankt. Herman zelf vindt zich niet zo dapper: “Ik ben niet zo dapper hoor. Enne....ik denk dat niet alle hetero’s vrouwen aanranden en verkrachten....is dus met pedofiele geaardheid ook niet zo... Ik ken de cijfers van pedofiele geaardheid en heeeeeeeeeeel klein percentage gaat over de grens.”

Dank aan Herman Brouwer van De Waag voor zijn tijd om op een donderdagavond te gast te zijn in Chatroom Pedofilie NL.