YouTube verwijdert 150.000 ongepaste kindervideo's

1 antwoord [Laatste bericht]

Via msn.mom las ik het volgende bericht:

YouTube heeft in de afgelopen week ruim 150.000 video's verwijderd die op kinderen waren gericht, maar ongepast materiaal bevatten.

Ook zijn 270 accounts helemaal verwijderd van het videoplatform, stelt YouTube dinsdag in een verklaring aan Vice News.

De site houdt de grote schoonmaak na berichtgeving over aanstootgevende video's met personages uit populaire kinderseries. Ook waren op YouTube video's te zien waarin kinderen zelf in benarde situaties terechtkwamen.

In een populair artikel op Medium schreef auteur James Bridle dat veel van de video's automatisch gegenereerd leken te zijn door algoritmes. Via de zoekfunctie van YouTube en de functie die automatisch gerelateerde video's afspeelt na het einde van een andere video, konden de filmpjes van relatief obscure kanalen toch nog bij grote hoeveelheden kinderen terechtkomen.

De aanstootgevende video's werden ook aangetroffen in YouTube Kids, een speciale kinder-app van YouTube die in Nederland niet beschikbaar is.

Reacties

Daarnaast vond de BBC onlangs ongepaste reacties onder verschillende video's die werden gemaakt door kinderen. Het leek onder meer te gaan om reacties van kindermisbruikers die hen aanmoedigden om zich uit te kleden. YouTube heeft sindsdien besloten om de reacties onder 625.000 video's uit te zetten.

Ook zijn de advertenties verwijderd van 2 miljoen video's op 50.000 kanalen die zich volgens YouTube "voordeden als kindvriendelijk materiaal". "Materiaal dat kinderen in gevaar brengt is weerzinwekkend en onacceptabel voor ons."

Verschillende adverteerders, waaronder Adidas, Mars en HP, trokken zich tijdelijk terug van YouTube na berichtgeving over de problematiek. Het is niet voor het eerst dat dat gebeurt. Vorig jaar ontstond ook al een tijdelijke exodus van adverteerders nadat bleek dat video's van radicale extremisten lange tijd ongemoeid op YouTube konden blijven staan.

Ook daar heeft YouTube uiteindelijk streng tegen opgetreden. Het videoplatform claimt dat de meerderheid van zulke video's nu automatisch kan worden opgespoord door algoritmes.

bron: msn.com

Het staat er echt: “Het leek onder meer te gaan om reacties van kindermisbruikers die hen aanmoedigden om zich uit te kleden.” Natuurlijk, ik ben van mening dat als je kinderen aanmoedigt om zichzelf uit te kleden je fout bezig bent. Maar om nu weer het woord ‘kindermisbruikers’ te hanteren? En wat is nu precies de definitie van ongepaste kindervideo’s?

Over choqueren gesproken:

Ik snap dat het soms nodig is om er een bezem door te halen, want ook ik zie filmpjes op YouTube die mij doen verbazen maar die gewoon openbaar zijn, om maar niet van de opmerkingen te spreken. Dat gaat soms inderdaad te ver en is ongepast. Echter, van geheel andere aard kom ik op YouTube nog steeds te veel materiaal tegen, dat gewoon zonder een account openbaar is, en de beelden mij doen sidderen van verbazing, afgrijzen en angst. Dat mag allemaal maar wel? Maar in plaats daarvan een speelfilm verwijderen, die overigens geheel legaal is, waarin een stel blote kids zijn te zien? Ik snap dat niet.

Youtube maakt er sowieso een zooitje van.
Er zijn zo ontzettend veel mensen die ineens geen reclame meer krijgen, omdat ze zogenaamd radicaal zijn. (Atheisten en sceptici bijvoorbeeld)
Aan de andere kant kan het toch alleen maar goed zijn, dat materiaal wat kinderen schaad opgespoord en verwijderd word?
Ik ben ooit eens een filmpje tegen gekomen van een paar meisjes die schijnbaar hun moeders telefoon te pakken hadden gekregen, terwijl die de winkel in was en de meisjes zaten in de auto, waar één van de meisjes vervolgens haar geslachtsdeel ging showen en, hoewel ze daar beiden hard om moesten lachen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat zoiets op YouTube blijft staan voor die vele mensen die denken dat het een goed idee is om die meisjes met hun commentaar tot meer aan te sporen!
Ik denk dat die meisjes, nu ze wat ouder zijn, maar wat blij zijn dat YouTube alles na gaat en foute video's en fout commentaar verwijderd.

Desondanks is het inderdaad ook wel weer zo dat er veel te veel video's zijn, waar mensen zich gruwlijk zeer doen, of zelfs om het leven komen door ongelukken en dat vind ik dan inderdaad ook wel raar dat die filmpjes vrij toegankelijk zijn voor iedereen.
Maar ja, wat kunnen wij er verder aan doen?
Wij zijn niet de adverteerders die YouTube hun geld geven, dus veel invloed hebben wij ook niet echt.

Anyway, het kan frustrerend zijn, vooral voor de mensen die prima legale content uploaden en vervolgens negatieve gevolgen ervaren door de, soms wel erg vreemde regels van YouTube, maar probeer je er toch maar zo min mogelijk van aan te trekken. Uiteindelijk kun je er gewoon niks aan doen.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.