Etnografisch onderzoek

5 antwoorden [Laatste bericht]

Hoi,

Ik ben een Master student sociale antropologie bij de universiteit in Lund, Zweden. Ik deed mijn bachelor bij de VU in Amsterdam maar ben Zweeds, van daar dat mijn Nederlands soms en beetje 'haphazard' is, mijn excuses hiervoor. Voor mijn Masters thesis wil ik een etnografisch onderzoek gaan doen onder jonge mannen in Nederland tussen de 18-21 jaar die pedofiele gevoelens hebben, maar die nooit deze hebben uitgeleefd.

Als antropoloog is het heel belangrijk voor mij on heel transparent zijn met mijn onderzoek en de doelen hiervan. Daarom post ik hier ook mijn onderzoeksvraag, die niet in steen is geschreven maar werkt wel als een soort 'theoretical guide'.

How do recently self-identified male pedophiles in the Netherlands, ages 18 to 21, approach ideas of self-acceptance in relation to their sexual attraction towards children?

Mijn doel met dit onderzoek is om beter te begrijpen hoe de sociale en emotionele wereld van mannen met pedofiele gevoelens eruitziet om zo een dialoog over pedofilie open te kunnen maken in Zweden, maar ook in Europa. Pedofilie is niet de facto 'molester and abuser' en dat is wat ik hoop te kunnen tonen met het onderzoek. Dat (waarschijnlijk) de meeste jonge mannen met pedofiele gevoelens niet en nooit iets illegals zal doen, en dat ze steun nodig hebben van de rest van ons. Dat gaat natuurlijk niet zolang pedofilie zo gestigmatiseerd is, daarom is veel onderzoek nodig. Vind ik zelf.

Het ide met mijn onderzoek is dus om jonge mannen hier te vinden die het goed zouden vinden om met een longitudal studie meewerken. Ik zou graag jullie willen leren kennen door e-mail contact, en misschien een telefoontje af en toe. Als alles tussen ons goed voelt zou ik in de zomer langs willen komen voor een weekend om een meer gestructureerd interview te doen, en ook gewoon 'hang around' samen en over alles te praten. Participant observation zoals het heet, heel belangrijk voor antropologen Smile De contact zou doorgaan in de herfst ook en dat ik dan ook weer terugkomt ergens in de herfst of winter voor een opvolginterview. In de lente van 2019 zal ik bezig zijn met het schrijven van mijn thesis en in mei/juni 2019 kunnen jullie hem ook lezen. Alles is natuurlijk heel anoniem, de raw data mag niemand behalve ik zien. Er zijn natuurlijk altijd risico's met confidentiality, maar ik vind het ontzettend belangrijk en doe altijd mijn best om de anonimiteit van mijn respondenten te bewaren. Ik zal natuurlijk veel meer uitleggen en je mag alles vragen wat je wilt in de potentiële e-mails!

Ik sluit ook af met dat ik in 2009 of 2010 Ad van den Berg een paar keer heb geïnterviewd en daar begon mijn interesse over niet-normatieve seksualiteiten.

Ik schreef nu heel erg veel, ik hoop dat iemand dit leest. Ik zou het ontzettend leuk vinden als er iemand dit leest en voelt dat ze hierin passen en mij dan een e-mail schrijft! Antropologisch onderzoek is anders dan andere soorten onderzoek en het is meer persoonlijk en je maakt relaties tijdens de onderzoeksperiode die soms het hele leven blijft. Het is heel bijzonder, en ik hoop een par van jullie zo te kunnen leren kennen!

Bedankt voor de tijd en vriendelijke groeten,
Matea

Beste Matea,

Dank voor je post. Dat klinkt als een interessant onderzoek. Je maakt het je weliswaar moeilijk door alleen pedofielen tussen de 18 en 21 toe te laten in je onderzoek, maar niet geschoten is altijd mis.
Mocht die leeftijd toch een probleem zijn, vraag dan wat oudere pedofielen of zij wat kunnen vertellen over hun ervaringen van die tijd.

Voor een ieder: Matea gebruikt een e-mailadres van een opleiding in Zweden.

Succes met je onderzoek.

Beste Ben,

Bedankt voor de verificatie! Het is inderdaad een heel narrow groep en misschien dat ik inderdaad het een beetje open moet houden. Ik zal nog even wachten om te zien of er iemand in die leeftijd reageert, en als het niet goed lukt zal ik het inderdaad moeten veranderen! Omdat het gaat om een kwalitatief onderzoek heb ik niet veel respondenten nodig, ik zou eigenlijk zelfs iets van tussen de 5-10 jonge mannen tevreden zijn. Op die manier heb ik dan genoeg tijd om een goede relatie met iedereen te kunnen ontwikkelen en toch een soort generalisatie te kunnen maken (alhoewel dat niet de meest belangrijkste aspect is van etnografisch onderzoek).

Dag Matea,

Wat mooi dat je dit onderzoek gaat doen. Maar ik vrees, net als wat Ben zegt, dat de leeftijd die je nu hanteert wel heel erg beperkt is. Ik zou eventueel best interesse hebben om mee te doen aan het onderzoek maar ben wel een heel stuk ouder.

Kijk eens hier: < http://www.jorisoost.nl/lees/onderzoek/brian_cash_citaten.html >
of hier: < http://www.jorisoost.nl/read_more/science/brian_cash_thesis.htm >.
Daar kun je lezen dat het zich bewust worden van pedofiele gevoelens gemiddeld genomen gebeurt op 15-jarige leeftijd.
Ook dat het voor her eerst hierover spreken gemiddeld genomen gebeurt op 22-jarige leeftijd. De eerste personen met wie dan gesproken wordt zijn ... de moeder en een vriend.
Tussen 15 en 22 jaar zit dan vaak genoeg een erg eenzaam zoekproces.
Met je 18 - 21 jaar zit je precies midden in die periode. De kans dat iemand dan al wil spreken, is dus gering. Het spreken begint, gemiddeld genomen, pas in de twintiger leeftijd.
Het proces van zelfacceptatie begint pas dan.
Ik citeer: "Fijn dat mijn ouders mij accepteren ... maar nu moet ik mijzelf nog gaan accepteren".
Dit kan best een langdurig proces zijn.
Pas na de zelfacceptatie, of min of meer dan, wordt er een manier van leven gevonden met dit gevoel.
Dr en opa Frans, coördinator en webmaster van JORis Oost Nederland (JON) en van JORis West.

Dank voor dit topic!
Ik ben ook benieuwd naar je bevindingen en blijf deze graag volgen.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.