Tsjechië lustoord voor zuinige pedofiel

Bron: Algemeen Dagblad, 6 december 2003
Door: Arjan Paans

Duizenden Duitsers trekken dagelijks naar Tsjechie waar ze zich vergrijpen aan de vele minderjarige hoertjes. Ouders verhuren hun kinderen uit armoede en meedogenloze pooiers slaan hun slag.

Vier meisjes verdringen zich om het portierraam. 'Bumsen, blasen, halbe Stunde 20 euro', sommen ze geroutineerd in het Duits de sekshandelingen op. Allemaal beweren ze 18 te zijn, maar aan hun postuur te zien is de oudste misschien 15. De klant wil jonger? Even kijken ze elkaar aan. Dan rent een naar binnen en komt terug met een zusje dat aan haar gezicht te zien 13 is. Blauwe zwaailichten, een politiewagen rijdt de auto met het Duitse nummerbord klem. De meisjes vluchten terug het haveloze pand binnen. "U mag hier niet stoppen", zegt de Tsjechische agent en trekt zijn bonnenboekje. Over de kindhoertjes geen woord.

Dubi, een voormalig kuuroord in het noorden van Tsjechie, is de afgelopen jaren in rap tempo verworden tot een seksparadijs voor Duitsers. Net als andere plaatsen aan de grens met Duitsland biedt het de sekstoerist iets wat thuis niet te koop is: goedkope seks met kinderen.

In het onlangs verschenen rapport 'Kinderen op de tippelzone' zijn 500 verhalen van minderjarige prostituees opgetekend, die de afgelopen jaren door maatschappelijk werksters werden verzameld. Verhalen uit een wereld waar ouders uit armoede hun kinderen - soms nog baby's en kleuters - voor seks verhuren aan Duitse pedofielen.

Het rapport van de VN-kinderorganisatie UNICEF werd door de regering van het de toekomstige EU-lidstaat Tsjechie naar de prullenbak verwezen. Op een conferentie over het onderwerp, waaraan behalve Tsjechie ook de Duitse deelstaten Saksen en Beieren meededen, maakten de deelnemers zich vooral boos over de 'overtrokken geruchten'. Dat die door deskundigen worden bevestigd, maakte het niet gemakkelijker.

Zo hekelde de Saksische coordinator voor misdaadpreventie, Axel Teichmann, de houding van de Tsjechische politie, die te weinig zou ondernemen tegen pedofiele sekstoeristen. "De politie zegt altijd dat ze de zaak onderzoekt. Daarna hoor je nooit meer iets, wordt de zaak doodgerelativeerd of verder onderzoek geblokkeerd."

Teichmann heeft inmiddels een spreekverbod gekregen. Volgens Andreas Schumann van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Saksen werken de Tsjechen juist heel goed mee. Natuurlijk bestaat er kinderprostitutie, maar lang niet in de mate die UNICEF had vastgesteld. Om enigszins tegemoet te komen aan de roep om maatregelen, spraken de regeringen af dat de politie beter moet samenwerken. Een telefoontje tussen de direct betrokken agenten is voortaan genoeg. Tot nu toe lopen de contacten via de regeringen in Praag en Berlijn.

Hoogleraar criminologie en kenner van het pedofilie-wereldje Adolf Gallwitz vindt de reacties voorspelbaar. "Natuurlijk wil Tsjechie niet bekend staan als land waar pedofielen vrij spel hebben. En Duitsers trouwens ook niet als land waar sekstoeristen vandaan komen. Toch is de waarheid dat Duitse mannen, sommigen zelfs met hun eigen vriendin, de grens over komen op zoek naar goedkope seks. Terwijl zij een permanentje laat zetten bij de goedkope Tsjechische kapper, heeft hij seks met een kind. En daarna gaan ze samen gezellig, goedkoop uit eten."

Het sekstoerisme naar Tsjechie voorziet volgens Gallwitz in een grote behoefte. "Ik schat het aantal Duitse sekstoeristen op 100.000, wat dat betreft lopen we internationaal voorop. Kinderen zijn vooral geliefd bij de kritische seksconsumenten omdat ze nog niet professioneel zijn, en gemakkelijker te beinvloeden. Hierdoor krijgt de klant een gevoel van macht, wat velen een extra kick geeft."

Op Duitse internetfora, waar hoerenlopers ervaringen uitwisselen, worden de volwassen prostituees van Dubi en andere grensplaatsen inderdaad uitgemaakt voor afzetters. Alleen Oekraiense meisjes, vaak door mensenhandelaren aan het werk gezet, kunnen de door de wol geverfde seksconsument nog bekoren. Die zijn immers, zoals de Duitsers het graag zien, 'naturgeil'. "Ik overweeg zelf een bordeel met Oekraiense meisjes te openen. Heeft iemand een tip?", droomt een bezoeker voor zich uit.

Gemakkelijk zal dat niet zijn, want de visaregels voor de sekswerksters uit voormalige Sovjet-staten als Oekraine, Wit-Rusland en Moldavie worden steeds strenger. Maar de sekstoerist hoeft zich geen zorgen te maken. Behalve inwoners uit de voormalige Sovjet-Unie zijn er nog altijd de Roma. Deze in grote armoede levende bevolkingsgroep lijkt de belangrijkste leverancier van kinderprostituees. En volgens Axel Teichmann is dat een reden waarom de Tsjechische politie niets doet. Zoals in de meeste Oost-Europese landen, worden zigeuners ook in Tsjechie nog altijd als tweederangs burgers gezien.

Criminoloog Gallwitz is somber over de mogelijkheden om het kindersekstoerisme aan te pakken. "Als het levenspeil in Tsjechie verder stijgt, zal de grens wel weer wat opschuiven richting het oosten. Maar echte pedofielen hebben die paar uur extra rijden er best voor over."

Reacties

Ik zou best eens naar Tjechie willen gaan om een artikel te schrijven over sex met jonge meisjes !
Ik kan me wel een voorstelling maken waarom de meisjes het doen of worden gedwongen, maar ik wil er dieper op in gaan en kijken of er eventueel iets te doen is voor die meiden !
Iemand een tip hoe ik dit moet aanpakken ???
Gr John

Als je wilt kijken of er iets te doen is voor die meiden, zoek dan organisaties op die hetzelfde doen en kijk of je die kan helpen / of je kan samenwerken. Waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden... nietwaar?

Bijvoorbeeld:
Vorig jaar was er een uitzending van TweeVandaag (dat nu EenVandaag heet) over kinderprostitutie in Tsjechië. Onze razende reporters vonden overigens weinig van wat ze zochten, maar er kwam wel een (goed Duits sprekende) Tsjechische vrouw aan het woord die een opvanghuis voor ex-prostitue(e)s runde. Die vrouw liet expliciet in de uitzending verzoeken om contact met haar op te nemen als iemand wilde helpen.
De uitzending is vast nog wel ergens terug te vinden?

Door toevallig contact met iemand die beweerde iets tegen kinderprostitutie in Tsjechië te gaan doen, heb ik ook ergens nog wel een e-mailtje van vorig jaar liggen met het resultaat van meer speurwerk op het Web. (I.e. een aantal dergelijke organisaties in Tsjechië). Als je daar serieus in geïnteresseerd bent, wil ik die mail best opzoeken en doorsturen. (roderik@pedofilie.nl)

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.