Nieuw boekje

2 antwoorden [Laatste bericht]

Bij Bol.com is een boekje te krijgen dat ik heb geschreven. Titel en link: Wakker worden. De auteursnaam is de schuilnaam die ik ook op deze site gebruik.

Het ontstaan van dit boekje is een verhaal dat ik hier graag wil vertellen. Ik val op meisjes, dat is van mij bekend, en vanuit die belangstelling deed ik een klein persoonlijk onderzoek naar meisjes in de literatuur. Die zijn er, monumenten zelfs: Alice, Rozemarijntje, Pippi Langkous, Otje. Maar oververtegenwoordigd zijn ze nu ook weer niet. Ze zijn er pas sinds er kinder- en jeugdliteratuur wordt geschreven. In de oude mythen komen wel kinderen voor, maar dat zijn altijd jongens. In de Griekse mythologie: Eros (Cupido bij de Romeinen), Triptolemos, Dionysos als kind (Bacchus bij de Romeinen). In de Bijbel: de zonen van Jacob, Samuël als kind, Jezus als kind. Waar zijn de meisjes? Die mogen pas meedoen als ze volwassen zijn geworden en dan zijn ze ook niet oververtegenwoordigd.
Ik vond één Griekse mythe waarin een meisje een rol speelt: Persephone. Maar over haar leeftijd doet de mythe nogal schimmig. Hades, de heerser van de onderwereld, zou haar tot zijn vrouw willen maken toen hij haar meenam. Maar volgens diezelfde mythe was zij aan het spelen toen Hades opdook. Zij werd ook wel Kore genoemd en dat betekent gewoon meisje. Ik besloot, de mythe op mijn eigen manier te vertellen en zo het kleine meisje haar plaats in de mythologie te geven. Hades wilde haar volgens mijn hervertelling niet meteen tot zijn vrouw maken; hij had alleen haar hulp nodig. Het was in de onderwereld een treurige boel en Hades wilde graag dat zij de zielen van de gestorven kinderen kwam opvrolijken. Maar toen zij die taak oppakte en dat onnavolgbaar deed, werd hij smoorverliefd. Op een kind.

Ik heb dit verhaal in verzen opgeschreven, een episch gedicht. Ik had de eerste versie afgelopen zomer klaar en stuurde die naar de uitgever waar ik de beste kans verwachtte, Prometheus. Die liet me lang op antwoord wachten en terwijl ik wachtte, realiseerde ik me dat het een erg dun boekje zou worden en dat bepaalde toespelingen uitleg nodig hadden. Toespelingen die met pedofilie te maken hebben, want andere verwijzingen vinden hun weg wel op eigen kracht. Om het verhaal aan te vullen, zette ik me aan een essay over pedofilie. Wie mij op deze site een beetje heeft gevolgd, zal in dat essay geen nieuwe gezichtspunten aantreffen. Ik kwam al schrijvend wel op een nieuw idee, maar maakte daar ook meteen een topic op deze site van.
Ondertussen kreeg ik bericht van Prometheus. Ze hadden het epos gelezen in een tempo van gemiddeld 40 woorden per dag, maar wilden het toch maar niet uitgeven. Een reden gaven ze niet, maar dat is hun beleid. Het zou me niet moeten ontmoedigen. Toen Janet Rowling het manuscript van haar eerste Harry Potter voor het eerst naar een uitgever stuurde, kreeg zij ook een afwijzing. Ik wist alleen niet, bij welke traditionele uitgever ik dan meer kans maakte.

Ik heb het epos en het essay nu samengevoegd in Wakker worden en dat bij Brave New Books ondergebracht. Dus zelf uitgegeven. BNB is een joint venture van Bol.com en Singel Uitgeverijen. De uitgeverijen van die groep (o.a. Arbeiderspers, Atheneum, Nijgh & van Ditmar en Querido) willen geen ongevraagde manuscripten meer ontvangen en verwijzen debutanten naar BNB, dat met Printing On Demand werkt. De auteur moet hier in principe alles zelf doen, maar daar staat veel vrijheid tegenover; zelfs de verkoopprijs kan hij tot op zekere hoogte zelf bepalen. Wat de auteur niet zelf kan (redactie, correctie, layout, omslagontwerp) kan hij nog altijd als dienst inkopen. Ik had geen redacteur nodig; ik ben zelf nog redacteur geweest in de tijd dat ik van alles aanpakte en daarbij deed ik ook pagina-opmaak. Ik heb alleen een drukpoef aan Frans Gieles laten lezen en op de valreep nog wijzigingen aangebracht naar aanleiding van zijn commentaar. De elementen van het omslagontwerp kwamen uit de bibliotheek van BNB.
De auteur bepaalt ook zelf, hoe het boek wordt verkocht: alleen door hemzelf, ook door Bol.com of door alle boekhandels inclusief Bol.com. Ik heb voor de middenweg gekozen. Het boekje is niet aantrekkelijk voor de gewone boekhandel, omdat het dun is. Daarom besliste ik dat verkrijgbaarheid bij Bol.com voldoende is. Dat het niet via de boekhandel verkrijgbaar is, drukt de vaste kosten iets en daar heb ik gebruik van gemaakt door ook de verkoopprijs lager dan geadviseerd te houden. Het is nog relatief duur, maar verkoop- en distributiekosten maken bijna de helft van het totaal uit. Eenmaal vastgesteld, mag de prijs niet meer worden gewijzigd want boeken hebben nog altijd vaste prijzen.

Wat een mooie onderneming. Prachtig.
Dat het een verkoopsucces mag worden !
Mag ik er op Twitter aandacht aan besteden?

Zijn er lezers hier die een leenpasje van een openbare bibliotheek hebben en wel eens over het internet reserveringen e.d. doen? Wil je me dan een handje helpen bij het verspreiden van het boekje? Wat je er zelf mee opschiet is dat je het boekje kosteloos te lezen krijgt. Ga naar deze pagina:
Wakker worden op bibliotheek.nl
en klik op de knop Aanvragen. De bibliotheek zorgt er dan voor dat je het kunt lenen.
P.S. Je moet inloggen met de account waarmee je reserveringen e.d. doet en er wordt om een "pincode" gevraagd. Als je een wachtwoord I.p.v. pincode hebt, dan geef je het wachtwoord in.

Opties reactieweergave

Kies uw favoriete manier om reacties weer te geven en klik op "instellingen opslaan" om uw veranderingen te activeren.